Élet-Stílus

A bajnok nyerte a Szuperkupát

Alacsony színvonalú, gól nélküli mérkőzés végén büntetőkkel dőlt el vasárnap este a labdarúgó Szuperkupa sorsa. Ebben a műfajban a bajnok MTK Budapest jobb volt a kupagyőztes Debrecennél, így a fővárosba került a trófea.

A debreceni Szuperkupa-mérkőzés aligha szerzett újabb híveket a magyar futballnak, lévén a bajnok MTK és a kupagyőztes Debrecen lanyha iramú, gyenge színvonalú mérkőzést játszott egymással. Gólt is csak a büntetők során láthattak a nézők.

Az első félidőben csupán néhány távoli próbálkozás okozott mérsékelt izgalmat. Hazai oldalon Rudolf 17 méterről lőtt a bal felső sarok felé, majd ugyanő szabadrúgásból veszélyeztetett, a labda azonban ismét elkerülte a kaput. Huszák 22 méterről leadott lövésénél viszont Véghnek már vetődnie is kellett.

Átellenben Pátkai 24 méterről „kínálta” meg Csernyánszkit, ám a debreceni kapus a helyén volt, majd később Zsidai távoli bombáját is hatástalanította. A fordulás után Huszák 11 méterről sem tudott kifogni Véghen, az MTK veterán kapusa aztán Leandro – Horváthon megpattant – lövését is fogta,
és Czvitkovics „csavarásánál” is megfelelően tette a dolgát.

Az MTK ünnepelhetett a végén (MTI)

Az MTK ünnepelhetett a végén (MTI)

A hosszabbításban Takács fejesénél ugyan már verve volt a fővárosiak hálóőre, de szerencséjére a labda, ha centikkel is, de elment a jobb kapufa mellett. MTK-részről Bori 25 méterről próbálkozott, majd Kulcsár került helyzetbe, ám gyengén lőtt – mind a két esetben Csernyánszki hárított. Mivel 120 perc alatt egyetlen gól sem esett, a büntetőkre maradt a döntés.

A szétlövés jó néhány percet csúszott, miután sötétségbe burkolózott a debreceni pálya, feltehetőleg áramszünet miatt. Miután újra kigyúltak a fények, az MTK játékosai céloztak jobban, Pátkai, Pollák és Zsidai belőtte a büntetőjét, míg hazai oldalon ez csak Huszáknak és Rudolfnak sikerült, így a bajnok MTK nyerte a Szuperkupát.

Emlékezés és tiltakozás

A Szuperkupa-találkozó előtt a debreceni közönség és a játékosok a kezdés előtt egyperces néma gyászszünettel emlékeztek Kolonics Györgyre, a kedden 36 évesen elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenusra. Majd a második félidő elején a debreceni B közép több transzparenssel tiltakozott a véleményük szerint áldatlan politikai és szociális állapotok ellen, amelyek az országban uralkodnak – írta az MTI.

Szuperkupa:
DVSC-TEVA – MTK Budapest 0-0, 11-esekkel: 2-3
Debrecen, 4 ezer néző, v.: Bede
DVSC: Csernyánszki – Nagy Z. (Bíró, 78.), Szűcs I., Komlósi, Takács Z., Kiss Z., Huszák, Leandro, Szakály (Kerekes, 46.), Rudolf, Bogdanovics (Czvitkovics,46.)
MTK: Végh – Horváth L., Lambulics, Pintér, Pollák, Nagy G. (Pál A., 46.), Zsidai, Pátkai, Szabó Á. (Kecskés, 75.), Bori, Urbán (Kulcsár, 99.)

Eddigi győztesek:
1992: Újpest (Újpest-Ferencváros 3-1)
1993: Ferencváros (Ferencváros-Kispest 2-1)
1994: Ferencváros (Ferencváros-Vác 2-1)
1995: Ferencvárosi (döntő nélkül, mivel duplázott)
1996-2001: nem rendezték meg
2002: Újpes (Újpest-Zalaegerszeg 3-1)
2003: MTK Hungária (MTK Hungária-Ferencváros 2-0)
2005: Debrecen (Matáv Sopron-Debrecen 4-2, 0-3)
2006: Debrecen (Fehérvár-Debrecen 0-1, 1-2)
2007: Debrecen (Budapest Honvéd-Debreceni 1-1, 0-3)
2008: Debrecen-MTK Budapest 0-0, 11-esekkel: 2-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik