Élet-Stílus

Szélturbinát emeltek a Batthyány téren

Hét méter magas szélturbinát emelt a Greenpeace a budapesti Batthyány téren, az 1000 Szél – Energia[forradalom] Országjáró Túra első állomásán. A szervezet azt szeretné elérni, hogy hazánkban is rendszerbe lehessen állítani a nagyobb szélerőműveket. A nyáron 12 megyeszékhelyen állítják fel a szélkereket.

Szélturbinával és napkonyhával várja a Greenpeace Magyarország a fővárosiakat a Batthyány téren. A szervezet a hetekben indította országjáró túráját, ahol az alternatív energiaforrások bemutatásán túl a céljuk aláírásokat gyűjteni, hogy elérjék: Magyarországon is lehessen minimum 1000 megawatt szélenergiát rendszerbe állítani 2020-ig.

A Greenpeace meghívta az eseményre Dr. Szabó Pál energiaügyi minisztert, Horváth J. Ferencet, a Magyar Energia Hivatal elnökét valamint Tari Gábort, a Mavir új vezérigazgatóját, hogy vegyék át a környezetvédő szervezet hozzájuk intézett petícióját, a magyar energiagazdaság fenntarthatóvá alakítása érdekében.

A minisztérium és a Mavir képviselője át is vette a dokumentumot, és a budapesti helyszínen több százak nézték meg a Greenpeace bemutatóját – mondta el lapunknak Rohonyi Péter, a szervezet kampányfelelőse. A téren felállított hét méter magas szélkerék “működik”, az érdeklődők telefont tölthetnek, és különböző elektromos berendezéseket használhatnak a helyben előállított árammal.

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a Greenpeace-kiállításról!

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a Greenpeace-kiállításról!

A szélenergia felhasználásának hatásfoka hatalmasat fejlődött az utóbbi 20 évben, ma már egyetlen turbina képes lehet akár ezer háztartást is villamos árammal ellátni. Magyarországon azonban ma bonyolult az engedélyeztetési folyamat, ráadásul a hatóságok csak 330 MW-nyi szélerőmű megépülését engedélyezik. Szakértők ugyanakkor kimutatták, hogy a hálózat fejlesztésével, tartalékerőművek rugalmas alkalmazásával a hazai villamosenergia-rendszer is ennek többszörösét, a Greenpeace szerint akár 1000 MW szélenergiát is be tudna fogadni.

A zöldszervezet országjáró túráján bemutatják többek között az úgynevezett napkonyhát, amelyen napos időben a helyszínen sütnek palacsintát az érdeklődőknek – kizárólag a nap energiáját felhasználva.

Magyarországon a tudományos ismeretek szerint az átlagnál nagyobb mértékben és hamarabb következhetnek be az éghajlatváltozás katasztrofális következményei – kérdés, hogy az átlagnál majdnem másfélszer veszélyeztetettebb országként vajon mennyire készülünk fel a kihívásokra? A Greenpeace július 21-e és augusztus 10-e között 12 megyeszékhelyen várja változatos, látványos programokkal és kiállításokkal az érdeklődőket.

A Mavir és a minisztérium képviselői átveszik a zöldszervezet petícióját (fotó: Greenpeace)

A Mavir és a minisztérium képviselői átveszik a zöldszervezet petícióját (fotó: Greenpeace)

A Greenpeace egy szakértői jelentésre hivatkozva állítja, hogy 2020-ra az unió teljes áramigényének 30 százalékát elégíthetnénk ki, egyedül tengeri szélfarmok bevonásával – ez az arány majdnem egyezik a jelenlegi nukleáris áramtermeléssel. Egy 2006-os jelentés szerint pedig 2050-re a világ teljes áramigényének 34 százalékát adhatná a szélenergia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik