Élet-Stílus

MotoGP: Rossi növelte az előnyét

Valentino Rossi a MotoGP amerikai futamán, Laguna Secában legyőzte a hétvége során remeklő ausztrál Casey Stonert, így növelte előnyét a vb-pontversenyben.

A címvédő Casey Stoner nagy esélyesként vágott neki a viadalnak, miután a legutóbbi három, a brit, a holland és a német futamot is megnyerte, míg Laguna Secában a szabadedzéseken és az időmérőn sem talált legyőzőre.

A Yamahával a hétvégén újabb két évvel hosszabbító olasz Valentino Rossi azonban – a mezőnyben egyedüliként – tartani tudta vele a tempót, nagy csatát vívott az élen az ausztrállal, és többnyire a Doktor becenévre hallgató motoros vezetett. Kettejük „külön mérkőzése”, ezzel a futam a 24. körben dőlt el.

A Doktor először nyert Laguna Secában (MTI/EPA)

A Doktor először nyert Laguna Secában (MTI/EPA)

A célegyenes előtti kanyarban Stoner hibázott, elfékezte magát, így kisodródott a pályáról, majd felborult a homokban. A győzelemre ezek után már nem volt esélye, ám a második helyet így is megszerezte. Rossi először tudott nyerni Laguna Secában, s ezzel növelte az előnyét a világbajnoki pontverseny élén.

A futam előtt az összetettben második spanyol Dani Pedrosa múlt heti bukása során szerzett csuklósérülése miatt nem vállalta a szombati időmérőt, így nem is állhatott rajthoz a versenyen, ennek nyomán visszacsúszott, a harmadik az összetettben. A második helyre Stoner jött fel.

Az amerikai futam elején a spanyol Jorge Lorenzo nagyot bukott, és ennek következtében eltört a nagylábujja. Ennek ellenére biztosan ott lesz a következő versenyen, a Cseh Nagydíjon, amelyre augusztus 17-én, Brnóban kerül sor.

Amerikai Nagydíj, MotogGP:
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 44:04.311 p
2. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 44:17.312
3. Chris Vermeulen (ausztrál, Suzuki) 44:30.920
4. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 44:39.212
5. Nicky Hayden (amerikai, Honda) 44:39.974
6. Randy de Puniet (francia, Honda) 44:41.979

A vb-pontverseny állása az élen:
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 212 pont
2. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 187
3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 171
Laguna Secában csak MotoGP-ben rendeztek versenyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik