Élet-Stílus

Tour: ismét luxemburgi áll az élen

Az ausztrál Simon Gerrans nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát. Összetettben az addig vezető ausztrál Cadel Evanst lehajrázó luxemburgi Frank Schleck került az élre.

Az „olaszországi kaland” első napján jókora feladat várt a Tour fogyatkozó mezőnyére. Egy kiemelt kategóriás hegy – a 2744 méter magas Col Agnel -, valamint olasz oldalon az első kategóriás pratói emelkedő (1440 m) volt a penzum.

A ráérősen kezdő bolytól gyakorlatilag az elején ellépett egy négytagú szökevénycsoport – az ausztrál Simon Gerrans, a spanyol Egoi Martinez és Jose Luis Arrieta valamint az amerikai Danny Pate már a Col Agnel előtt bő tízperces előnyre tett szert, míg a csúcsról leereszkedvén több mint 17 perc volt a fórjuk.

Olykor zuhogó eső is nehezítette a kerekesek dolgát (MTI)

Zuhogó eső is nehezítette a kerekesek dolgát (MTI)

Gyanítható volt – a sárgatrikóért folyó harc okán is elengedik a szökevényeket. Így is történt, a „négyek” egymást között dönthettek a szakaszgyőzelemről.

A pratói emelkedőn előbb Arrieta maradt le, majd a cél előtt nem sokkal Gerrans robbantott, s lehajrázta az addig jobb erőben tekerő amerikai-spanyol duót.

A szökevények mögött Cuneo környékén kezdődött a tánc. A Frank Schleck sikeréért izmoló CSC remek csapatmunkával szétzilálta a mezőnyt. A svájci Fabio Cancellara, a német Jens Voigt és az ukrán Volodimir Husztov a pratói hegy harmadáig diktálták az iramot, s így tizenkét fősre fogyott „esélyesek csoportja”. A korábban a sárga trikót hordó luxemburgi Kim Kirchen már az emelkedő elején leszakadt.

A mezőny és ellenfele - háttérben az Alpok (MTI)

A mezőny és ellenfele – háttérben az Alpok (MTI)

A favoritok sem ültek a babérjukon. A luxemburgi Andy Schleck (Frank öccse és csapattársa) és az orosz Gyenyisz Mencsov kóstolgatták az összetettben vezető, s segítő nélkül maradó Cadel Evanst. Majd az osztrák Bernhard Kohl vezetésével négyen – Mencsov, a spanyol Carlos Sastre és honfitársa, Alejandro Valverde – meglógtak, s a célig bő félperces előnyre tettek szert. A végén az idősebbik Schleck is ellépett az ausztráltól, aki így leszorult az összetett éléről.

A szakasz egyik tragédiája, hogy Oscar Pereiro, a 2006-os Tour győztese a verseny során súlyosan megsérült: a 80. km-nél nagyot bukott, bal kulcscsontja és a combcsontja is eltört, a spanyolt a legközelebbi kórházba szállították. Még a rajt előtt a négy futamgyőzelmet arató brit Mark Cavendish is feladta a sorozatot.

95. Tour de France

15. szakasz, Embrun-Prato Nevoso, 183km:
1. Simon Gerrans (ausztrál, Crédit Agricole) 4:50.44
2. Egoi Martinez (spanyol, Euskaltel – Euskadi) +3.0
3. Danny Pate (amerikai, Team Garmin-Chipotle) +10.0
…5. Bernhard Kohl (osztrák, Gerolsteiner) +4:03.0
…6. Carlos Sastre (spanyol, Team CSC) – azonos idő
…8. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +4.23.0
…9. Frank Schleck (luxemburgi, Team CSC) +4.41.0
…10. Christian Vande Velde (amerikai, Team Garmin) +4:43
…13. Cadel Evans (ausztrál, Silence – Lotto) – a.i.

Az összetettben:
1. F. Schleck 63:57:21
2. Kohl +7.0
3. Evans +8.0
4. Mencsov +38.0
5. Vande Velde +39.0
6. Sastre +49.0
Hétfőn a Cuneo és Jausiers közötti 157 km vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik