Élet-Stílus

Három metróvonalat építettek az olimpiára

Szigorú közlekedési korlátozásokat vezettek be vasárnaptól Pekingben az olimpiai és a paralimpiai játékok idejére a levegő minőségnek javítása. A krónikus dugókkal küzdő közlekedést három új metróvonallal teszik gördülékenyebbé, és kézikönyvet adtak ki terrortámadás esetére.

A következő két hónap folyamán váltakozva hol csak a páros, hol csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek Peking utcáin. Az olyan autók, amelyek károsanyag-kibocsátása nagyobb az olimpia alkalmából szigorúbban megszabott megengedett értékeknél, egyáltalán nem vehetnek részt a forgalomban. Hivatalos adatok szerint így a szokásosnál mintegy kétmillióval kevesebb autó rója majd Peking útjait az olimpia idején.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azzal fenyegette meg nemrégiben a pekingi olimpia szervezőit, hogy egyes szabadtéri versenyeket elhalasztanak, ha a játékok idejéig nem javul meg kielégítő mértékben a kínai főváros levegőjének minősége.

Metrókat kapott az olimpia

A közelmúltban visszafogták vagy teljesen leállították több gyár, erőmű, vegyi üzem működését. Ennek hatására néhány napja érezhetően jobb a levegő Pekingben, mint egyébkor – írta helyszíni jelentésében a német hírügynökség tudósítója. Hogy a 17 millió pekingi a korlátozások ellenére mégis tudjon közlekedni, bővítették a tömegközlekedési hálózatot. Három új metróvonalat adtak át szombaton a kínai fővárosban.

Az egyik egyenesen az olimpiai játékok központi területéhez vezet, egy másik pedig az új nemzetközi repülőtér fogadóépületéhez – A 28 kilométeres utazás húsz percig tart a város központjából az új repülőtér termináljáig. Az olimpiai parkhoz vezető 4,5 kilométeres szakaszt egyelőre csak az olimpia részvevői – sportolók, edzők, szakvezetők, akkreditált sportújságírók és belépőjeggyel rendelkező nézők – vehetik igénybe. Csak a paralimpiai játékok befejeződése után lesz használható bárki számára.

Kézikönyv terrortámadás esetére

Az olimpiával összefüggésben a kínai főváros megpróbálja felkészíteni lakosságát terrortámadások átvészelésére is. A közbiztonsági minisztérium kézikönyvet adott ki a múlt héten, amelyben tippeket ad arra nézve, hogyan kell helyesen viselkedni terrortámadás esetén. „Ne próbáljon védekezni, ne nézzen a túszejtők szemébe, beszéljen és mozogjon lassan, ha túszul ejtenék” – olvasható például a jó tanácsok között.

A kínai hatóságok szerint a terroristatámadás eshetősége a legnagyobb veszély, amely fenyegetheti az augusztus 8. és 24. között lezajló olimpiai játékokat. A hatóságok 500 ezer jüanig (mintegy 45 ezer euróig) terjedő pénzjutalmat ígérnek mindenkinek, aki hasznos információval szolgál a rendőrségnek merényletek, terrorista akciók tudomására jutó előkészületeiről.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint az újonnan ültetett “olimpiai” erdőt szemelték ki védelmi zónaként a sportolók és a sportrendezvények nézői számára terrortámadás vagy természeti csapás esetére; hálózsákokat és sátrakat is előkészítettek ezen a területen az ilyen rendkívüli esetekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik