Élet-Stílus

Az első tízes: Nadia Comaneci (videó)

Bár az olimpiai mozgalom több mint évszázados története során rengeteg kiváló női sportoló kápráztatta el a világot, talán senki sem volt olyan hatással az ötkarikás mozgalomra, mint a montreali játékokat gyakorlatilag kisajátító tornász Nadia Comaneci. Ő a 10-es. A tökéletes.

Nadia bő 32 esztendővel a montreali bravúr után is uralja a köztudatot. Az 1961. november 12-én Onesti-en született legenda mindössze tizennégy éves volt, amikor a kanadai városban elkezdte kötelező gyakorlatát a felemás korláton. Repkedett, pörgött, a talajra érkezése pedig maga volt a megtestesült innováció, kecsesség és tökély.

Nadia két 10-es gyakorlata:

A bírák sokáig tanakodtak, majd meghozták azt az ítéletet, amely alapjaiban változtatta meg a montreali játékokat, illetve a sportág történetét.

A Károlyi Béla és Márta, valamint a koreográfus Pozár Géza által megálmodott kifogástalan kísérlet nem csupán az ítészeket, de a montreali csarnok technikusait is meglepte – az elektromos eredménykijelzőn ugyanis nem volt 10-es, így 1.000-val osztályozták az egy évvel korábban a skieni Európa-bajnokságon négy aranyat nyerő fiatal tornászlányt.

“Ellopta a show-t!” A Sports Illustrated címlapja 1976-ból

A későbbiekben további öt alkalommal a 10-es osztályzattal jutalmazott Nadia megnyerte az egyéni összetettet, majd újabb zseniális alakítás után a felemás korlátot, míg gerendán sem volt hozzá mérhető ellenfél. A csapatban elért ezüst, és a talajon kapott bronz után Comaneci öt medállal tért haza Kanadából, ám az éremkollekciót is túlszárnyalta a nemzetközi visszhang.

A rövid időn belül sztárrá avanzsált tornászlány a 70-es évek második felének egyik legünnepeltebb – és legsikeresebb – sportolójává lett. Az 1977-es prágai és ’79-es koppenhágai kontinentális viadalokon összesen öt aranyéremmel gazdagodott, míg Strasbourgban és Fort Worthban egy-egy világbajnoki elsőséget zsebelt be.

Az 1980-as moszkvai olimpián két-két arany és ezüst volt a mérlege – ám utóbbi sikerek már egyben a véget is jelentették: Nadia ugyan hivatalosan 1984-ben vonult vissza, ám 1981-ben gyakorlatilag félbehagyta a versenyzést. 1989-ben robbant a bomba – novemberben Nadia Budapesten és Bécsen keresztül az Egyesült Államokba disszidált (azóta is ott él), mintegy hónappal megelőzve a Ceausescu-rezsim bukásával végződő forradalmat.

Nadia-kollázs: egész egyszerűen tökéletes

Nadia-kollázs: egész egyszerűen tökéletes

1996-ban hozzáment pályatársához, a két olimpiai aranyérmet nyerő amerikai Bart Connerhez. Az 1984-ben és 2004-ben is a legmagasabb ötkarikás kitüntetéssel, az olimpiai érdemrenddel jutalmazott (ö a legfiatalabb, egyben az egyetlen kétszeresen kitüntetett) Nadia férjével közösen működteti a Bart Conner tornászakadémiát, míg szülőhazájában Onesti-en tornásziskolát; Bukarestben pedig egy gyermekklinikát pénzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik