Élet-Stílus

Fazekas Róbert indulhat Pekingben

Fazekas Róbert diszkoszvető kifizette tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), így elvileg ott lehet Pekingben, amennyiben teljesíti a kiküldetési szintet.

Annus Adrián és Fazekas az után indított – és vesztett – pert a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) a NOB ellen, hogy az ötkarikás szervezet doppingvétség miatt megfosztotta őket athéni olimpiai aranyérmüktől. A perköltségből ugyan valamennyit már korábban törlesztettek, de 3,6 millió forint még mindig fennmaradt. Fazekas most rendezte a rá eső részt.

Mivel diszkoszvetésben van magyar A szintes (Kővágó Zoltán és Máté Gábor), Fazekasnak 64,50 métert kell elérnie. Szerda este Varasdon (Varazdin) versenyzett, ahol 62,98 métert dobott. A szint eléréséhez vasárnapig, a hétvégi debreceni országos bajnokság zárásáig van idő. A magyar szövetség edzői bizottsága ekkor tesz javaslatot az elnökségnek a pekingi indulók névsorára. Az elnökség – elfogadás esetén – felterjeszti a neveket a Magyar Olimpiai Bizottság elé.

Másfél méter hiányzik (MTI)

Másfél méter hiányzik (MTI)

A NOB tavaly ősszel levelet küldött a MOB-nak, hogy szeretne a pénzéhez jutni, s a MOB felszólította a Magyar Atlétikai Szövetséget (MASZ), hogy hajtsa be a követelést az időközben kétéves eltiltásukat letöltő sportolókon. Miután a MASZ ezt nem tette meg, a MOB példátlan döntést hozott: az atlétikai szövetség vezetőit kitiltotta a 2008-as pekingi játékokról, majd november végén úgy döntött, hogy a magyar sport nemzetközi megbecsülésének megőrzése érdekében kifizeti a két versenyző tartozását.

Molnár Zoltán, a MOB igazgatója áprilisban ugyanakkor azt mondta, hogy a MASZ irányítói mégis ott lehetnek az olimpián, mert a kitiltás névre szólt – Rábold Gusztáv elnökre és Kollek Zoltán főtitkárra vonatkozott. Egyúttal közölte, pénz helyett csupán levelet küldtek a NOB-nak, amelyben jelezték, az atlétikai szövetség új vezetése hamarosan rendezi az ügyet. Közben új vezetést választott a sportági szövetség: Schulek Ágoston lett az elnök, Gyulai Márton a főtitkár.

Annus és Fazekas július 15-ig kapott haladékot a MASZ-tól a tartozás rendezésére, s közben – mint lehetséges résztvevőket – akkreditálták őket a pekingi olimpiára. A MOB erről értesülve levelet küldött a MASZ-nak, amelyben azt kérte, vonják vissza a két dobóatléta akkreditálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik