Élet-Stílus

Urizál a magyar autós

Jobban elbűvöli a magyarokat az új autó, mint a németeket, de kevésbé, mint a románokat. A régióban egyedülálló módon leginkább bankhitellel finanszírozzuk a vásárlást, s kizárólag a törlesztőrészletek és a futamidő érdekelnek bennünket.

A következő két évben a magyar lakosság közel egyharmada tervez autóvásárlást – derül ki a Budapest Bank által bemutatott kutatásból.

A németek után a magyarok költenék a legtöbb pénzt – mintegy 2,2 millió forintot – gépkocsi vásárlására a közeljövőben, ráadásul a potenciális autótulajdonosok fele új autót szeretne.
Ami azért meglepő adat, mert a felmérés szerint a régióbeli csehek és lengyelek, de még a németek is inkább használt, vagy alig használt autót vennének. Igaz, a románoknál még magasabb az arány, 56 százalékuk részesíti előnyben az új autót a használttal szemben.

Viszonylag fiatal a járműállomány

A meglevő autóknak csak 57 százaléka öregebb hét évnél, vagyis – ellentétben a csehekkel – a többség nem kiörgedett járműveitől próbál megszabadulni – mondta Tódor Péter, a Budapest Bank leányvállalatának, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. termékmenedzsere.

A potenciális autóvásárlók elsősorban megtakarításaikból tervezik a járművásárlást, így a magyarok 76 százaléka választaná ezt a megoldást. Ám a megtakarítások mellett Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka hitelből (autóhitel kereskedőn keresztül, egyéb banki hitel) is fedezné az autóvásárlás költségét. Ez a régió országai között is egyedülálló, hiszen a lengyelek és a románok inkább a családtól és a barátoktól kérnének kölcsön.

Minél alacsonyabb törlesztőrészlet

A magyaroknak a legfontosabb szempont hitelválasztásnál a havi törlesztőrészlet összege, illetve az igényelhető hitelösszeg nagysága. A felmérésben résztvevő magyarok hitel esetén átlag 27 500 forintot törlesztenének havonta, a románok ennek több mint háromszorosát, akár 87 500 forintot is hajlandóak lennének kifizetni. A németek azt tekintik legfontosabbnak, hogy hitelük egy esetleges előtörlesztés esetén is kifizetődő legyen, a magyarok az alacsony törlesztőrészletet és a minél hosszabb futamidőt részesítik előnyben a hitel kiválasztásánál.

A kutatás szerint az autópiac Romániában fog leginkább bővülni, a megkérdezett románok közül ugyanis minden második tervezi, hogy használt autót vásárol a következő két évben. Lengyelországban és Csehországban szintén növekvő piacra lehet számítani, de a lengyelek szánják a legkevesebb pénzt autóvásárlásra, ők hozzávetőlegesen 1,75 millió forintot terveznek gépkocsira költeni.

A magyarok körében a kisméretű kombi autók a legnépszerűbbek, a megkérdezettek leginkább Suzuki (19 százalék) vagy Opel (15 százalék) márkájú autót vásárolnának. Bár a már használatban lévő autók közül a piros, a fehér és a kék színű (16-16-16 százalék) a leggyakoribb, a megkérdezettek 21 százaléka fekete színű új autónak örülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik