Élet-Stílus

Leidiótázták a rabszolgázó Blattert

A minap a FIFA elnöke modern rabszolgaságot emlegetett a profi labdarúgók szerződéseivel kapcsolatban. Az angol klubok vezetői felháborodottan reagáltak Jospeh Blatter kijelentéseire, megkérdőjelezve a svájci sportdiplomata épeszűségét. Az UEFA is elhatárolódott.

Joseph Blatter múlt csütörtökön a hosszú hetek óta húzódó Cristiano Ronaldo-ügyben amellett foglalt állást, hogy a Manchester Unitednak el kellene engednie a Real Madridba vágyakozó portugál sztárt. Ronaldo a júniusi Európa-bajnokság óta többször is kinyilvánította, hogy álmai klubjához szeretne igazolni Spanyolországba, csakhogy az angol bajnok élő szerződésére hivatkozva hallani sem akar a távozásáról.

„Ha egy játékos máshol kívánja folytatni pályafutását, akkor megoldást kell találni. Jelen esetben a két egyesületnek tárgyalóasztalhoz kellene ülnie. Volt futballistaként is együttérzek Ronaldóval” – közölte a svájci sportdiplomata. Blatter egyszerűen csak modern rabszolgatartásnak nevezte azt az 1995-ös Bosman-per óta bevett gyakorlatot, hogy az élklubok hosszú távú szerződéseket kötnek sztárjaikkal, így azok idő előtti távozása után hatalmas lelépti díjakhoz jutnak.

A portugál sztár természetesen egyetértett Blatterrel. „Amit a FIFA elnöke mond, az igaz” – nyilatkozott röviden a Sky Newsnak Ronaldo. A Real Madrid állítólag 85 millió eurót is hajlandó lenne megadni a 23 éves támadóért, aki a legutóbbi idényben összesen 42 gólt lőtt az MU színeiben. A spanyol fővárosi sztárklub öt szezonra szóló szerződést kínálna, több mint nettó kilencmillió eurós éves fizetéssel. Ronaldót 2012-ig köti szerződés a Manchester Unitedhoz.

Rabszolgasors? (bigpicturesphoto.com)

Rabszolgasors? (bigpicturesphoto.com)

Angol klubvezetők az elmúlt napokban felháborodottan reagáltak Blatter kijelentéseire. „Rabszolgák? Én nem ezt a szót használnám, inkább a zsoldost” – nyilatkozta a Sunban Karren Brady, a Birmingham City ügyvezető igazgatója. „Olyan játékosokról beszélünk, akik hetente hat számjegyű összeget tesznek zsebre, de nem akarják az érvényes szerződéseiket kitölteni.” Csak emlékeztetőül, Ronaldo jelenleg a Manchesterben hetente 150 ezer eurót keres.

A Premier League-ből kiesett birminghami együttes elnöke egyetértett az ügyvezetővel, egyszerűen arrogáns hülyeségnek nevezve Blatter kijelentéseit. „Nem ismerek olyan embert, aki ekkora zagyvaságok ellenére ilyen sokáig a posztján maradt” – így David Gold. A Wigan Athletic első embere, Dave Whelan is alaposan kiosztotta a FIFA elnökét. „Ez az ember egy idióta, kérdés, hogy egyáltalán beszámítható-e.”

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is elhatárolódott Blattertől. A FIFA-t többnyire mellszélességgel támogató európai alszervezet szóvivője, William Gaillard arra emlékeztetett, hogy a rabszolgák soha nem kaptak fizetést a munkájukért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik