Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor

A hétvégén beindulnak az ország legjobb fesztiváljai, ahol az élő rocktörténelemmel, az elektro új hullámaival, egy hollywoodi sztár punkformációjával és a világzenével is találkozhatunk.

Ezen a hétvégén nem csak egyszerűen ki kell mozdulni, hanem útra kell kelni. Az országban a legjobb fesztiválok indultak el, csak el kell oda jutni, és valahogy jegyet kell szerezni. A legimpozánsabb sztársort minden bizonnyal a Balaton Sound nyújtja, ahol pénteken a Massive Attack és a Goldfrapp, szombaton pedig a B-52’s lép fel. Sajnos pont ezen a két napon fogyott el a jegy. Útnak indulni elég rizikós így, de talán az internet segítségével még lehet boldogulni. A Hegyalja Fesztivál szombaton dob nagyot Juliette & The Licksszel, míg a diósgyőri Kaláka fesztiválon Lovasit hallhatjuk egészen különleges felállásban. Ha valaki mégis Budapesten szeretne kulturálisan felüdülni, annak ott lesz John Mayall koncertje a Pecsában. Az otthonülőknek mindemellett kínálunk pár nézhető filmet a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 11.

…Massive Attackre és Goldfrappre a Balaton Soundra

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

Ha valaki jó előre megvette a jegyet, Zamárdiban érdemes kezdeni a hétvégét, ahol a Massive Massive Attack és a Goldfrapp lesz az est fénypontja. Már tavaly is felröppent a hír, hogy hamarosan jön a Massive ötödik lemeze, de ezúttal sem kapkodták el a dolgot. A legfrissebb pletykák idén nyárra datálják a lemez megjelenését, ha mázlink van, már hallhatunk az új anyagból Zamárdiban. A trip hop hősei után még a Quimby borzolja a kedélyeket, hogy aztán átadj a nagyszínpadot a Goldfrappnek. Várhatóan megkapjuk legismertebb számukat az Ooh La Lát, de várhatóan inkább a nemrégiben megjelent új Goldfrapp-albumról, a Seventh Tree-ből kapunk ízelítőt. Ha eddig nem sikerült jegyet szerezni, akkor még van remény, hogy valamelyik online aukciós oldalon beszerezzük. Nem árt azonban megnézni, hogy eredeti-e.

…Juliette & The Licksre a Hegyaljára

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

A kilencedik Hegyalja Fesztivál idén július 9-13-a között dübörög, kilenc zenei színpadon több mint kétszáz produkcióval. A fellépők névsora rendkívül impozáns: Juliette & The Licks, 69 Eyes, N.O.H.A, Caliban, illetve a Future Prophecies. Juliette Lewis-t nem kell bemutatni, hiszen olyan filmekben alakított maradandót, mint a Született gyilkosok, Rómeó vérzik, Carla új élete, és a Szigeten már többször is befűtötte a nagyszínpad környékét. A 69 Eyes világszerte jól ismert finn rockzenekar, amely az ugyancsak finn Apocalypticával is dolgozott együtt. A metalcore kedvelőinek a német Calibannal, míg az elektronikus tánczene rajongóinak a Future Prophecies-zel kedveskednek a szervezők. Az est fényét pénteken Juliette előtt a 30Y, utána pedig a Kispál emeli.

—-Szombat, július 12.—-

…visegrádi lovagi tornára

Az Úr 2008. esztendejében, július havának második hetében 11-12-13. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a visegrádi királyi palotában. Úgy, mint 1335-ben, a magyarok királya Károly vendégül látja a csehek királyát és ennek fiát, a morva őrgrófot, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket. Érkezik még számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek a királyok találkozójának és a lovagi tornának. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt.

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

…a kihagyhatatlan B-52’sra Zamárdiba

Szombaton talán az év egyik legnagyobb zenei élményében lehet részünk a Balaton Soundon, mert ekkor lép fel a B-52’s, amelyre sokan tomboltunk hajnalig a házibulikon. Az 1976-ban alakult B-52’s tagjai mind ötven fölött vannak már, 2008 előtt pedig utoljára 1992-ben adtak ki nagylemezt. Márciusban megjelent új albumuk hallatán azonban felesleges z idő vasfogáról beszélni, mert az nem fog rajtuk. A Funplex elsőrangú bulihimnusz-gyűjtemény, mely az együttes összes – immár klasszikus – stílusjegyét magán viseli, hangzásában viszont tökéletesen naprakész. A Rock Lobster és a Love Shack slágerek mellett biztosan hallhatjuk majd a lemez címadó slágerét is. Csak bírjuk lábbal a tombolást. Az este természetesen lesz mindenféle elektrozene is, de a B-52’s az élő rocktörténelem lesz. A jegyet pedig már csak online vagy helyi nepperektől lehet megszerezni.

Interjú az énekesnővel >>

—-Vasárnap, július 14.—-

…Kaláka Fesztiválra

Gryllus Dániel szerint többek között azért különleges a rendezvény, mert itt minden fellépő a csúcsformáját hozza. Az 1969-ben alakult és több nyugati fesztivált is megjárt Kaláka együttest a hetvenes évek végén felkérték, hogy rendezzen egy folkfesztivált a Diósgyőri várban. Az első – akkor még kétnapos – fesztiválra 1980-ban került sor, azóta minden év július második hétvégéjén újra összegyűlnek a folkzene kedvelői Nagy Lajos király várában. idén fellép Bognár Szilvia, Karen Caroll, Ferenczi György és a Rackajam, a Karaván Família, a Misztrál együttes, a Miqueu és Baltazar Montanaro, és Elsa Valle váltja egymást többek közt a Várszínpadon és az Árokszínpadon. A Kispál és a borz frontembere megint egy különleges produkcióval jelentkezik, amit Lovasi és a Véletlen névvel hirdettek meg. Mindez leginkább egy idén megjelent lemez anyagát takarja, ahol Lovasi a Lackfi János verseire írt Heidl György-dalokat énekli. És természetesen a névadó, Kaláka is több koncertet ad Diósgyőrben.

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

…John Mayall-koncertre a Petőfi Csarnokba

A Bluesbreakers nevű együttesével lép fel John Mayall a Pecsában, aki a hatvanas évek elejétől a fehér blues legnagyobb egyéniségévé vált. Számos koncertje volt már Magyarországon. A Petőfi Csarnokban sem most játszik először.

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

A Bluesbreakers évtizedek óta létező és gyakran változó összetételű formáció. Játszott Mayall oldalán Eric Clapton, Mick Taylor (Rolling Stones), Peter Green (Fleetwood Mac), Jack Bruce, Dick Heckstall-Smith (Colosseum), Graham Bond, Aynsley Dunbar és még nagyon sokan. Mayall jelenlegi együttesének tagjai amerikaiak, évek óta dolgozik velük: Buddy Whittington szólógitáron játszik, Hank van Sickle basszusgitáros, Joe Yuele dobos. Maga Mayall billentyűs hangszereken, szájharmonikán játszik, gitározik és énekel. Ugyanebben az összeállításban játszott a Bluesbreakers tavaly júliusban a pilisszántói Sziklaszínházban.

—-…moziba—-

A gyengébbik nem a gyengénk. A héten mégis félhetünk tőlük, jön a fogazó vulva története (Mély harapás), a féktelen tini-lányok meséje (St. Trinian’s – Nem apácazárda) – és még egy férfias rablásban is egy szép hölgy a felbujtó (Banki meló).

Moziajánló bővebben >>

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

—-Maradjak… … olvasni—-

10+1 tuti nyári olvasmány

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 7

Könyvajánlónkban csak utalásféleképpen foglalunk állást a nyári olvasmányok létezéséről és annak súlyos vagy súlytalan voltáról szóló vitához. Szerintünk nincs vakáció Rejtő nélkül, de az idei termésből is ajánlunk tíz könyvet, amit nyugodt szívvel olvashatunk, elfeledve az iskolát, munkahelyet.

Könyvajánló bővebben >>

—- …tévézni—-

Péntek, július 11.
21:10, TV2

Terminátor – A halálosztó

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

Néha meg kell nézni már csak nosztalgiából is James Cameron klasszikus filmjét. Érdemes eltűnődni, hogy tényleg ilyen sisakalakú frizurás nőkre buktak a 80-as években a férfiak, és még az is eszünkbe juthat, ahogy az agyonmásolt VHS-kazettán kihalljuk a német szinkront a halálosan unott hangú szinkrontolmács szövege alól. Most csak a reklámokkal kell megküzdenünk. Az első részben 2029-ben a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t, hogy védje meg az anyát, Sarah Connort.

Szombat, július 12.
20:15, Duna Televízió

Moliere

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

1644, Párizs… A később Moliére néven ismertté vált, 22 éves Jean-Baptiste Poquelin (Romain Duris) kiváló vándorkomikus, ám a neki kedves tragikus szerepeket a közönség nem díjazza, sőt hitelezői börtönbe vettetik. Egy bizonyos Monsieur Jourdain (Fabrice Luchini) azonban segítségére siet, azzal a feltétellel, hogy segít színre vinni saját darabját, mellyel a szépséges, ám veszélyes özvegyet, Célimene-t (Ludivine Sagnier) kívánja elcsábítani. A jómódú Jourdain nős és tiszteletben álló családapa: feleségének, Elmire-nek (Laura Morante) nem szabadna megsejtenie, hogy férje mire készül. Így az ismert írót papként – Tartuffe néven mutatja be, és lányai mellé szerződteti házitanítónak.

Vasárnap, július 13.
20:05, m1

Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés

Menjek vagy maradjak – B-52’s vagy Terminátor 1

Míg az első részt kizárólag a gyerekek élvezhették, a másodikon már a felnőttek is szénné nevethették magukat. A legsúlyosabb francia vígjáték ötvöződik az igazi jó értelembe vett ősmarhasággal, miközben az apró részletekben is rengeteg humor rejlik, és a szinkron is zseniális. A kicsi és a tömzsi, azaz a két gall ezúttal Egyiptomba nyargal druidájuk oldalán. Hogy miért mennek, nem talány: a fitos orrú Kleopátra azt tette fel fogadásra, hogy röpke három hónap alatt felhúzat egy csomó falat, rá a tetőt, s ebből végül gyönyörű palota épül. Így a babéros figura, rómaiak dölyfös ura kisebbre veszi a képét, és Egyiptom dicső népét legnagyobbnak elismeri. Csakhogy a terv telis-teli ármányokkal, buktatókkal, víziókkal, légiókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik