Élet-Stílus

A Kemény-csapat legyőzte a házigazdát

A magyar férfi vízilabda-válogatott másodiként jutott tovább a csoportjából az Európa-bajnokságon, miután a kedd este egy góllal legyőzte a házigazda spanyolokat. A Kemény-csapat a németekkel csap össze az elődöntőért.

A végül 10 pontos horvátoknak a hármas pontazonosságot kizáró, váratlan döntetlenje a görögökkel szemben némiképp egyszerűsítette a lehetőségeket a csoport végső sorrendjét illetően, merthogy a magyar csapat a legjobb esetben is már csak a második helyet szerezhette meg a montenegróiak mögött. A délszlávokat tudniillik 12 ponttal is csupán beérhette Kemény Dénes legénysége, elébe azonban nem kerülhetett a hétfői csoporttalálkozón elszenvedett veresége miatt.

A magyar csapat második pozíciójához alapkövetelmény volt a spanyolok ellen legalább a döntetlen elérése (még az iksz is a horvátok elé kerülést ígérte a nyitónapi győzelem nyomán), csakhogy a vendéglátók szempontjából is jelentős tétje volt a keddi esti összecsapásnak. Győzelem esetén ugyanis övék lett volna a még az elődöntő esélyét hordozó harmadik hely a csoportban, miközben a magyar válogatott egy esetleges vereséggel már csupán a negyedik lehetett volna hatosában.

A 3. percig kellett várni az első gólra – a hazaiak kerültek lépéselőnybe: megúszás után Xavier García püfölte a labdát a bal felsőbe. Egy kivédekezett hátrány után Hosnyánszky értékesített egy fórt: bombáját követően a labda a lécről került a képzeletbeli gólvonal mögé (1-1). Varga Dániel kiállításával esélyt kaptak a spanyolok a válaszadásra, de az újabb emberelőnyt is elszórakozták – nem úgy a magyar csapat.

Biros révén már mi álltunk jobban. Aguilar ugyan beleért a labdába, ám az a bal sarokban pihent meg (1-2). Kásás bombájánál már verve volt a spanyol hálóőr, azonban a kapufa kisegítette, s ezzel zárult az első felvonás érdemi része.

A második negyed úgy kezdődött, ahogy az első: García-góllal. Hátul ugyanakkor elbóbiskoltak a spanyolok, és ezt kihasználva Varga Dániel pazar átadását Kiss Gergely gólra váltotta (2-3). A magyar kapu előtt ismét Xavier García kellemetlenkedett. Előbb szinte kettétörte a lécet, majd bevágott egy előnyt, és ezzel megszerezte saját és csapata harmadik gólját (3-3).

Az olasz, azeri bírókettős egyébként is könnyen szórta ki a mieinket, a spanyolokkal szemben azonban nem volt olyan szigorú. Aztán csak kaptunk egy fórt, és jó szokás szerint ismét gyorsan értékesítettük. Ezúttal is Kiss Gergely villant (3-4). A másik oldalon Perrone használta ki, hogy nem figyeltek rá kellőképpen a magyar védők, s szabaddobásból a jobb alsó sarokba terelte a labdát, 4-4-re módosítva ezzel az állást.

Kemény Dénes csapata küzdelmesen meccsen nyert (MTI)

Kemény Dénes csapata küzdelmesen meccsen nyert (MTI)

A nagyszünet után Varga Tamás két lövését is védte Aguilar, majd amott hiába játszottak ki jól egy emberelőnyt a spanyolok, Martin a kapufát találta telibe. Az újabb fór előtt Rafael Aguilar szövetségi kapitány időt kért. Feleslegesen. Varga Dániel ugyanakkor a legjobbkor szerezte meg az első gólját a tornán, majd egy percen belül a másodszor is bevette a kaput (4-6).

Persze nem csupán móka és kacagás az élet: két eltékozolt fórral odalett az addig hibátlan emberelőnyös kihasználás, ráadásul Xavi García megint betalált, ezúttal szépen emelt.

A zárófelvonás spanyol akciógóllal indult, Minguel egyenlített (6-6), majd kis híján átvették a vezetést a vendéglátók, de Martin a kapufára küldte a labdát. Előre menekült a magyar csapat: Biros varázslatosan emelt a bal felsőbe – azon persze lehet vitatkozni, hogy dudaszó előtt vagy után lőtte el a labdát. Mindenesetre a bírók megadták a gólt, és Varga Diánel bombájával már kettővel vezetett a magyar csapat.

Szécsinek és a kapufának köszönhetően nem is csökkent az előny. Még egy spanyol gól esett ugyan (Molina találta be, 8-7), de ez a lényegen nem változtatott. Egygólos győzelmével a magyar válogatott másodikként jutott tovább a csoportjából, és szerda este (19:30-kor) a B csoport harmadik helyén záró német válogatottal vív majd meg az elődöntőbe jutásért.

Kemény Dénes értékelése

„Ilyen mérkőzésre számítottunk. Tudtuk, több góllal kell jobbnak lennünk, hogy eggyel nyerjünk.”


Eb, A csoport, 5. – utolsó – forduló:

Magyarország-Spanyolország 8-7 (2-1, 2-3, 2-1, 2-2)
Gólok: Varga Dániel 3, Biros, Kiss G. 2-2, Hosnyánszky 1, illetve X. Garcia 4, F. Perrone, Minguel, Molina 1-1

Görögország-Horvátország 10-10 (1-0, 2-3, 3-3, 4-4)
Montenegró-Szlovákia 13-4 (3-0, 2-1, 4-2, 4-1)

A csoport végeredménye:
1. Montenegró 12 pont
2. Magyarország 12
3. Horvátország 10
4. Spanyolország 6
5. Görögország 4
6. Szlovákia 0

B csoport:
Szerbia-Olaszország 11-8 (2-2, 1-3, 5-3, 3-0)
Németország-Macedónia 7-5 (1-1, 2-1, 1-1, 3-2)
Románia-Oroszország 14-10 (3-4, 3-4, 6-1, 2-1)

A csoport végeredménye:
1. Szerbia 13
2. Olaszország 12
3. Németország 9
4. Macedónia 4
5. Románia 4
6. Oroszország 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik