Élet-Stílus

Tízméteres Sztálin-szobor Debrecenben

Hatalmas Sztálin-szobor magasodik hétfőtől a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kertjében; a talapzatával együtt 10 méter magas monstrum a leglátványosabb darabja a csütörtökön nyíló Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállításnak.

A debreceni Sztálin-szobor Mikus Sándor 1956-ban Budapesten ledöntött közismert alkotásának a rekonstrukciója – mondta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója.

Tízméteres Sztálin-szobor Debrecenben 1

A szocreál kiállítás kapcsán megjegyezte: tizennyolc évvel a rendszerváltás után eljött az idő, hogy végre a szélesebb közönség és a szakma szembenézhessen a Rákosi-kor kísérteteivel, az ötvenes évek sztálinista képzőművészetével.
Gulyás Gábor szerint ez lesz a szocreál képzőművészet első nagy történeti seregszemléje, “lefújva a port az ötvenes évek rég elfeledett műalkotásairól”.

Büszkén feszítő Sztálin-arcmások, munkásokkal parolázó Rákosik, széles mosolyú dolgozók, boldog parasztok, épülő szocializmus és kiránduló kisúttörők – a plakátszerű idillbe merevített szocialista realizmus ismét teljes fényében tündököl majd a Modemben, hogy az utókor ítéletet mondhasson róla – tette hozzá.

A kiállításon – amelynek kurátora Rieder Gábor művészettörténész -, több mint száz nagyméretű, 1950 és 1956 között készült festményt, és néhány emblematikus szobrot tekinthet meg a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik