Élet-Stílus

Teszt: Alfa MiTo – egy kölyök Rómeó

Fiataloknak szánt érdekes, sportos kisautóval lepte meg rajongóit az Alfa. A járgánnyal mindössze egyetlen baj van, odabent sehogy sem akar igazi Alfa Romeo lenni.

A MINI kategóriájában harcba induló kisautónak már a neve is érdekes: MiTo. Sehol egy szám, hanem könnyen megjegyezhető. A “Mi” Milánóra, míg a “To” Torinóra utal, de az olaszban a mitónak további jelentése is van, mítoszra is lefordítható.

Ennek szellemében a tesztutunkat sem csak úgy állították össze, hanem azon az útvonalon próbálgathattuk a sportos miniket, ahol korábban az ős Alfák rótták első útjaikat és még egy muzeális versenypályára is felmerészkedhettünk az autókkal.

Csak kivül Alfa

Sokáig úgy tűnt, hogy a fejenként durván 50 kilométeresre szabott tesztúton sok minden nem fog kiderülni a kocsi jó tulajdonságairól, amikor végre elérkezett az út alig néhány kilométeres izgalmas szakasza. Itt éles kanyarokban, szűk fordulókban derült ki igazán, hogy a MiTo valóban sportos jószág, ami képes mosolyt csalni a vezető arcára. Valódi élvezet vele a kanyargós út, – ne felejtsük el időben D-állásba tolni a DNA kapcsolóját – de sajnos a szűk utcákban már nem érezni a kis méret előnyeit, aránylag nagy sugarú körre lesz szükségünk a megforduláshoz.

Formára tipikus alfás jegyeket mutat a MiTo. A jellegzetes pajzs-forma feltűnik még a lámpáknál és nagyot dob a sportos kinézeten az ablakkeret nélküli ajtó, valamint a masszív hátsó. Elöl a matricás rendszámmegoldáson is el lehet töprengeni.

Az autó érezhetően minden erejéből arra törekszik, hogy a nagy testvér, a 8C Competizione jusson róla az emberek eszébe. A lámpák, az orr kialakítása, a hangsúlyos V-alak, a kerek hátsó lámpatestek is mind igen hasonlóra sikerültek. Dögös, jól sikerült kis jószág, bár az ijedt szemekre hasonlító lámpáival egy kicsit komikusnak is tűnik.

Képek az Alfa MiTo-ról (vezess.hu)

Képek az Alfa MiTo-ról (vezess.hu)

Aztán beülve jött a hideg zuhany. Ha valaki lecserélné az Alfajelvényt a kormány közepéről egy mezei Fiat emblémára, senkinek nem szúrna szemet a csíny, jegyezte meg egy kolléga. A máshonnan átmentett kezelőszervektől nem jön meg az alfás életérzés, sőt igazából odabent semmi alfásat sem találni.

Sikerült belőle mindent alaposan kilúgozni. Se egy dögös, cső mélyére süllyesztett műszer, se egy hurkásra tömött ajtókárpit. Kár érte, mert az autó ettől függetlenül nem rossz. Csak hát ugye a tisztességesen megbolondult, márkahű Alfabolond nem fogja benne otthon érezni magát.

D.N.A.

Hárombetűs mozaikszavakkal elnevezett kütyükkel dugig van a MiTo, de sikerült még egy ráadást is belezsúfolniuk a tervezőknek. A váltó melletti háromállású kapcsoló D.N.A. feliratának minden betűjéhez sikerült jelentést is találni, így a “D” dynamic-ot, az “N” normált, míg az “A” all weathert jelent.

Talán nem kell megmagyarázni, mikor melyik állásba kell tolni a kapcsolót, amely a kormány rásegítését, a menetstabilizáló toleranciáját és a gázpedál érzékenységét hangolja az adott körülményekhez legmegfelelőbbre. Apró hiba, hogy a motor leállítása után a szerkezet visszaáll normál üzemmódra, pedig a sportosabb, kisebb rásegítéssel működő szervokormány maradhatna örökre.

Motorok

Kezdetben – július elejétől – mindössze háromféle motor közül választhatnak, akik MiTóra vágynak. Benzinesből 1.4-es lesz a listán, amelyből rögtön kétféle teljesítményű változat is kapható, a turbós 155, míg a jóval gyengébb, kezdőknek is bátran ajánlható szívó kivitel 78 lóerős. A dízel 1.6-os 120 lóerőt teljesít és hasonlóan a benzinesekhez ez is hatfokozatú kézi váltóval érkezik a boltokba.

Mi mindkét motorral kipróbálhattuk a MiTót, de a 155 lovas benzines az igazi. Korábban már megkedveltük és ebben az autóban is szépen muzsikál. Átvitt és szó szerinti értelemben egyaránt. Meg ugye Alfát úgysem azért vesz az ember, hogy fogyasztási versenyeken induljon vele.

Később természetesen bővül majd a választék, a hírek szerint brutális, 230 lóerős méregzsák is lesz belőle.

Jövő

Az Alfa-vezér ígérete szerint az elkövetkezendő három évben – 2011-ben lesz száz esztendős a márka – annyi új modellel jelentkeznek, mint amennyit az elmúlt tíz évben összesen bemutattak. Tehát alaposan belehúznak, ami érthető is, a centenáriumot illik szépen megünnepelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik