Élet-Stílus

Wimbledon: Cseng újabb bravúrja

Az angol nyílt teniszbajnokságon mindkét Williams-nővér bejutott az elődöntőbe. A címvédő Venus az orosz Jelena Gyementyejevával, míg húga, Serena a meglepetéseket halmozó kínai Csie Csenggel mérkőzik a döntőbe jutásért.

A nyolcaddöntőben Szávay Ágnest búcsúztató Csie Cseng folytatta nagy menetelését. Immár az elődöntőben jár azok után, hogy három szettben nyert a cseh Nicole Vaidisova ellen.

A világranglistán 133. helyezett, szabadkártyával indult kínai játékos ezzel páratlan bravúrt vitt véghez – a torna történetében ő az első, aki szabadkártyásként ilyen messze jutott. Pedig nem volt könnyű dolga, hisz a 32 között a világelső Ana Ivanovics, a nyolcaddöntőben a 15. helyen kiemelt Szávay Ágnes került az útjába: meg se kottyant neki.

A pályafutása során három WTA-tornát nyerő Cseng 65 százalékban hozta az első szerváit – remek százalék. Ellenben Vaidisovának olyannyira akadozott a szerva-játéka, hogy Cseng öt alkalommal is elvette ellenfele adogatójátékát.

Cseng az elődöntőben a kétszeres győztes Serena Williamsszel mérkőzik (MTI)

Csengre az elődöntőben a kétszeres győztes Serena Williams vár (MTI)

„Meg se fordult a fejemben, hogy eljuthatok az elődöntőig” – vallotta be a Wimbledonban harmadszorra rajthoz álló 24 éves kínai teniszező. „Nicole ellen sem volt sok esélyem – hisz rendkívül jól szervál. De csak a második játszmában okozott problémát, akkor nagyon agresszíven teniszezett, ám szerencsémre a harmadik szett már az én szempontomból sikerült jól.”

Cseng korábbi legjobb Grand Slam-eredménye még 2004-re datálható; akkor a negyedik körig jutott a Roland Garroson. 2006-ban Wimbledonban a harmadik fordulóig verekedte magát, tavaly azonban bokasérülése miatt el sem utazott Angliába. Ellenfele a korábbi kétszeres győztes (2002, 2003) Serena Williams lesz. A 26 éves amerikai esélyt sem hagyott a lengyel Agnieszka Radwanskának, 51 perc alatt biztosította helyét az elődöntőben.

A címvédő Venus Williams elsőként jutott be a négy közé, a hetedik helyen kiemelt, eddig még szettet sem vesztett amerikai sztár – aki a “szent gyepen” vívott 63. találkozóján 56. sikerét aratta egyesben – a nyolc között a thaiföldi Tamarine Tanasugarnt verte 95 perc alatt.

A címvédp Venus Williams eddig még szettet sem vesztett (MTI)

A címvédő Venus Williams eddig még szettet sem vesztett (MTI)

Az idősebbik Williams-nővér a csütörtöki elődöntőben az orosz Jelena Gyementyjevával találkozik, aki három játszmában búcsúztatta honfitársát, Nagyja Petrovát.

Susányi Zsófia a junior lányok második fordulóját is sikerrel vette a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Susányi – utolsó állva maradt magyarként – a japán Jamaszoto Akit verte meg két szoros játszmában, és a 16 között a második helyen kiemelt holland Arantxa Russzal találkozik.

angol nyílt teniszbajnokság, wimbledon

Nők
Negyeddöntő:
S. Williams (amerikai, 6.)-Radwanska (lengyel, 14.) 6:4, 6:0
Gyementyejeva (orosz, 5.)-Petrova (orosz) 6:1, 6:7, 6:3
V. Williams (amerikai, 7.)-Tanasugarn (thaiföldi) 6:4, 6:3
Csie Cseng (kínai)-Vaidisova (cseh, 18.) 6:2, 5:7, 6:1
Az elődöntőben:
Gyementyjeva-V. Williams
Csie Cseng-S. Williams

Junior lányok, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Susányi Zsófia-Jamaszoto (japán) 6:4, 7:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik