Élet-Stílus

Ritka Picasso-művek Hódmezővásárhelyen

admin
admin

2008. 07. 01. 07:23

Pablo Picasso kerámiáiból, linómetszeteiből és a világhírű spanyol művész vallaurisi munkásságát megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás ősszel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A Vásárhelyi Őszi Hetek októberi programjába illeszkedő tárlat anyaga Hódmezővásárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallaurisból érkezik. A Picasso-múzeum kölcsönözte kollekció huszonkét kerámiából, kilenc linómetszetből, valamint tizenhét, a művész vallaurisi munkásságát megörökítő fotográfiából áll. A tárlat anyaga még bővül néhány, a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum gyűjteményében található Picasso-alkotással is.

Pablo Picasso 1954-től hosszú éveket töltött a dél-franciaországi Vallaurisban, ez az időszak életének egyik legtermékenyebb szakasza volt. Itt a Ramie házaspár támogatásával – akiknek műhelyét is használhatta – kerámiatervezéssel és -festéssel is foglalkozott. A művész formabontó módon nyúlt a kerámiához, olyan plasztikai megoldásokat alkalmazott, melyeket előtte még senki.

A Hódmezővásárhelyen bemutatandó kerámiák három tematikus csoportba sorolhatók: bikaviadalokkal, az emberi arccal és állatábrázolásokkal kapcsolatos munkák lesznek láthatók az Alföldi Galériában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.