Élet-Stílus

Jön a világ legjobb basszusgitárosa

Victor Lemonte Wooten karrierje két évtizede töretlen: azon kevés zenészek egyike, akit még a ”oktató-VHS-átmásolós-kikockázós” generáció emelt a vállára, de a mai Youtube-on élő nemzedék is saját hősének érez.

Jön a világ legjobb basszusgitárosa 1

Bár a világ a Bela Fleck & The Flecktones tagjaként ismerte meg, ma már bármit csinálhat, a szakma és a rajongók ugyanolyan érdeklődéssel és lelkesedéssel figyelik. És ő csinál is: szupergruppozik Marcus Millerrel és Stanley Clarke-kal, beugrik Chick Corea Elektric Bandjébe, de ami a legfontosabb: saját zenekarával, a Victor Wooten Band-del turnézik és örömzenél. Egy Wooten koncert alapvetően ugyanis semmi másról nem szól, csak hogy hat ember fent (nagy része testvér vagy gyerekkori barát) és sokszáz lent megállás nélkül vigyorog egymásra – Victor szólónótái és kedvenc feldolgozásai, valamint a rengeteg virtuóz, mégis lélekkel teli szóló csak háttérzene mindehhez.

A csapat zenészei mind elképesztő figurák: Regi Wooten gitáros, Victor legidősebb bátyja, aki háromévesen kezdte el tanítgatni az öccsét (hogy miért a tapping technikával kezdtek, máig rejtély) felfoghatatlan dolgokat művel, mindent láthatunk tőle a gitáron, csak hagyományos figurákat nem. Derico Watson a világ legjobb funk dobosa, a tipikus „ha kicsit nőttem volna még, most kosárlabda-sztár vagyok” afroamerikai energiabomba. Anthony Wellington másodbasszusgitáros a világ legstresszesebb melóját oldja meg (Victor Wootent kísérni a szólói alatt basszusgitáron…) a lehető legelegánsabb módon, ráadásul a fotósok is imádják, mivel neki köszönhetően újabb három (összesen hat) darab Fodera gitár látható a színpadon, ami feltehetőleg világcsúcs. És ne feledkezzünk meg Saundra Williams énekesnőről sem. Egy soulban gyökerező, full színesbőrű zenekar ugyanis nem létezhet nő nélkül – Saundra bivalyerős, mégis kellően érzéki és fátyolos hangja szintén komoly kihívásokat fog okozni a libabőrtől amúgy is görcsökkel küszködő testfelületünknek.

Legutóbb bizony rendesen érződött, hogy az A38 Hajót ide-oda dobálták az ugrabugráló testek (tegyük hozzá egy Jackson Five-James Brown-Hendrix-Led Zeppelin blokk közepén). Victor azóta kijött legújabb sorlemezével (Palmystery), és bár a rajta közreműködő Richard Bonát és Mike Sternt nem hozza magával, a lemez erős, ihletett, gyönyörű nótáit igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik