Élet-Stílus

CAS: Landis végső veresége

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az amerikai Floyd Landis fellebbezését - a 2006-os Tour de France győztese így a bajnoki cím nélkül, ellenben megtépázott hírnévvel fejezi majd be karrierjét.

Az amerikai kerékpárosnak ez volt az utolsó esélye arra, hogy visszaszerezze bajnoki címét. A 31 éves amerikai kerékpáros a tavalyelőttii Tour 17. szakasza után produkált pozitív mintát: szervezetében túl magas volt a tesztoszteron szint.

Ezt követően az USADA, azaz az amerikai doppingellenes ügynökség a 2006-os Touron levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is ellenőriztette, és az egyik francia laboratóriumban – speciális módszerekkel – elvégzett vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki.

Az ártatlanságát hangoztató kerékpáros a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt, egy választott bíróság azonban szeptemberben bűnösnek találta. Ezt követően fosztották meg győzelmétől (a 2006-os Tour de France-győztes ezzel a spanyol Oscar Pereiro lett), és kétéves eltiltással is sújtották.

Landis az újságírók gyűrűjében: feladta? (cnn.com)

Landis az újságírók gyűrűjében: feladta? (cnn.com)

A CAS háromtagú döntőbírósága azonban megerősítette a korábbi határozatot: így az ítélet értelmében Landis pozitív doppingmintája és az erre alapozott vizsgálat eredményes.

Az amerikai módra nagy nyilvánosságot kapott, bizarr és több millió dollárt felemésztő persorozat a végső döntést elfogadni képtelen sportoló vereségével zárult, Landis ráadásul további százezer dollárt kell kifizessen az amerikai doppingügynökségnek (USADA).

Ám szavai alapján arra lehet következtetni – tovább folytatja szélmalomharcát.
„Szomorúsággal tölt el a mai döntés. Végigfutjuk a törvény adta lehetőségeket, s csak azután döntünk arról, mit cselekszünk a továbbiakban” – nyilatkozta a kerékpáros a Sport Illustratednek.

Floyd Landis a francia országúti kerékpáros körverseny 105 éves történetében az első, akit győztesként diszkvalifikáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik