Élet-Stílus

Ballack végig alibizett

A német csapatkapitány végigalibizte az Európa-bajnokságot Zombori Sándor szerint, akit egyáltalán nem lepett meg az olaszok gyenge szereplése. Az egykori válogatott labdarúgó nem ért egyet az UEFA jelölésével, kalapot emelt a spanyol kapitány előtt, és még sokat vár a jövőben az orosz együttestől.

Zombori Sándort az Európa-bajnokság tapasztalatairól, legnagyobb csalódásairól és a meglepetésekről kérdezte az FN.

Spanyolország megérdemelten nyert?

Igen, egyértelműen a legjobb csapat, pontosabban a legjobb formában lévő csapat nyerte meg a kontinenstornát. Kimondottan örülök annak, hogy a játékról szólt a kontinenstorna, és egy olyan válogatott diadalmaskodott, amely játssza a focit. A látványos, gólra törő spanyolok győzelme teljesen megérdemelt volt.

A torna felfedezettje?

Azt hiszem erre a kérdésre egyértelmű a válasz, még akkor is, ha a fociszerető közönség jelentős része már a Zenit UEFA-kupa-menetelése alatt megismerte Andrij Arsavin nevét. Mindössze három meccsen játszott a tornán, és csak az első kettőn nyújtott kiemelkedőt. Az orosz csapatnak a balbekkje, Zsirkov is nagyon jó benyomást tett rám, akárcsak a fiatal török Arda Turan. Róluk még biztosan nagyon sokat fogunk hallani.

Csalódása?

Számomra egyértelműen Michael Ballack játéka okozta a legnagyobb csalódást. A véleményem szerint végigalibizte az Eb-t. Önmagához képest gyengén futballozott, és ez pont a legfontosabb meccsen, a fináléban csúcsosodott ki. Alig volt használható labdája a döntőben, folyamatosan szabálytalankodott, és vitatkozott a bíróval. Nem lehet csak őt hibáztatni az elbukott döntőért, hiszen a németek többi kulcsembere is betlizett, de neki kellett volna csapatkapitányként jó teljesítményre sarkallnia a társakat. Ebből azonban semmi nem lett.

Ballack alibizett szakértőnk szerint (Getty)

Ballack alibizett szakértőnk szerint (Getty)

Az olasz betli?

Megmondom őszintén, engem nem ért váratlanul az olasz válogatott produkciója. Én már az Eb előtt azzal számoltam, hogy a hollandok és a románok jutnak tovább a halálcsoportból. Az előzmények ellenük szóltak, hiszen a kapitány olyan játékosokat hívott meg a keretbe, akiknek a véleményem szerint nem lett volna ott a helyük. Látszott, hogy a csapat nem egységes. Már a csoportból is csak a szerencséjüknek köszönhetően mentek tovább. Korábban sem nagyon kedveltem az olaszokat, de amit a spanyolok ellen mutattak, az döbbenetes volt. Az ilyen jellegű antifocinak nincsen helye az Eb-ken, örültem, hogy kiestek.

Az orosz csoda?

Több tényező is közrejátszott abban, hogy az oroszok meglepték Európát. Guus Hiddink személyében az egyik legképzettebb tréner ült a kispadon, aki meghonosította a holland stílust a csapatnál. A játékosanyag pedig kiváló: gyorsak, technikásak az oroszok, akik mindemellett pihentebben érkeztek. Ráadásul az európai topligákban futballozó ellenfeleikkel ellentétben gyakorlatilag ismeretlenek, hiszen egy kivétellel mindenki az orosz bajnokságban futballozik. A csapatnak még nincs kellő nemzetközi rutinja, de biztos vagyok abban, hogy még sokszor találkozunk velük.

Aragonés nyerő taktikája?

Csak elismeréssel lehet beszélni a spanyol kapitányról. Meglehetősen kemény fejű fickó, aki mindvégig kitartott az elképzelései mellett, és ennek meg is lett az eredménye. Raúl és Guti kihagyásáért még otthon is állandóan kritizálták az idős mestert, ő azonban tudta, hogy nincs rájuk szüksége. Az általa tökéletesre fejlesztett 4-1-4-1-es taktikával nem igazán tudtak mit kezdeni az ellenfelek, a középpályások pedig ilyen felállásban azt játszhatták, amit a legjobban tudnak. A gyorspasszos, labdatartásból való megugrás éppolyan jól működött, mint a visszazárás.

Xavi volt a legjobb?

Én nem értek egyet az UEFA döntésével. A véleményem szerint Casillas érdemelte ki ezt az elismerést. Hihetetlen magabiztosságot sugárzott a kapuban, és gyakorlatilag hiba nélkül játszotta végig azt az öt meccset, amikor ő állt a spanyolok kapujában. A védelem volt az ibériaiak egyetlen gyengébb pontja, de egy ilyen kapussal ez nem látszott meg a produkciójukon.

A torna gólja?

Nehéz kérdés. Igazán emlékezetes gólok nem estek, de Ibrahimovic találata a görögök ellen mindenképpen látványos volt. Pavljucsenko gyönyörű gólt szerzett a hollandok ellen, vagy Schweinsteiger pörgetése az elődöntőben.


Euro2008 Top 10 Goals – MyVideo


Létszámbővítés? (Szeptemberben dönti el az UEFA, hogy a jelenlegi 16 csapatos mezőnyt felemeljék-e 2016-tól 20-ra vagy 24-re.)
Nekünk, magyaroknak talán így nyílna esélyünk az Eb-szereplésre, biztos vagyok benne, hogy az MLSZ fogja is támogatni a javaslatot, de nem tartom jó ötletnek. A mostani torna pörgős volt, pont elég hosszú a szurkolóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik