Élet-Stílus

Világdemonstráció a bálnavadászat ellen

Hétfő délelőtt Greenpeace-aktivisták vonultak fel Budapest és más nagyvárosok japán nagykövetsége előtt, hogy tiltakozzanak japán aktivisták letartóztatása ellen. A két aktivistát június 20-a óta előzetes letartóztatásban tartják, amiért leleplezték a bálnahúslopásokat, melyek a japán kormány által támogatott bálnakutatási program keretein belül zajlottak.

Az eset világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, ezért a Greenpeace több országban békés demonstrációkat és virrasztásokat tart a japán nagykövetségek előtt. A nemzetközi környezetvédő szervezet internetes aláírásgyűjtésbe kezdett, melynek eredménye eddig több mint 178 ezer elektronikus levél, amelyet a japán kormánynak küldtek el azt követelve: azonnal engedjék el az aktivistákat – közölte a Greenpeace.

„A japán hatóságok mostani fellépését nem lehet másképp jellemezni, mint hogy túlzott, igazságtalan és politikailag manipulált. Junichi és Toru mindössze bizonyítékokat szolgáltatott a rendőrségnek, hogy segítsék a nyomozást a leleplezett bálnahúscsempészettel kapcsolatban. Az aktivisták még teljes együttműködésükről is biztosították a japán rendőrséget a nyomozás teljes időtartamára, ehelyett most fogva tartják őket óvadék letételének lehetősége nélkül” – mondta el a Greenpeace nemzetközi vezetője, Gerd Leipold.

Greenpeace-demonstráció a bálnákért és az aktivistákért (fotó: Greenpeace) KÉPGALÉRIA!

Greenpeace-demonstráció a bálnákért és az aktivistákért (fotó: Greenpeace) KÉPGALÉRIA!

„Az igazságszolgáltatásnak a valódi problémákra és a Dél-tengeri Bálnavédelmi Rezervátum területén továbbra is zajló bálnavadászat megszüntetésére kell irányulnia” – tette hozzá Mezei Csaba, a szervezet magyar vezetője. A történet előzménye, hogy Japán tudományos kutatás céljából évente ezernyi bálnát mészárol le, majd húsukat értékesíti. A hivatalos verzió szerint ebből a pénzből finanszírozzák a további kutatást. A Greenpeace többször rámutatott, hogy az állatok természetes viselkedésének kutatásához nem szükséges őket megölni. Az idei vadászat után pedig leleplezték, hogy a hajó legénysége nagy mennyiségű bálnahúst csempészett ki a hajóról, amivel a korrupció, illegális kereskedelem vádját is magukra vonták.

Nézze meg az FN Tudósító (RainbowWarrior) tudósítását a külföldön zajlott tüntetésekről

Nézze meg az FN Tudósító (RainbowWarrior) tudósítását a külföldön zajlott tüntetésekről

A távol-keleti ország bálnavadász flottája az antarktiszi nyár idején 935 törpebálnát és 50 közönséges barázdás bálnát akar elejteni. A közelmúltban azonban a nemzetközi közvélemény és 31 ország hivatalos diplomáciai tiltakozásának hatására letettek 50 púpos bálna kilövéséről. A flotta útját egy ausztrál hajó is követte a Déli-Tengeri Bálnarezervátumban, a rajta utazó ausztrál vámilletékesek fotó- és videobizonyítékokat gyűjtöttek a japánok bálnapusztításáról. Hasonló célból a Greenpeace is őrjáratot tartott az Antarktisz környéki vizeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik