Élet-Stílus

Már az osztrákok is mérik a Rába habzását

Elkezdődött az első közös magyar-osztrák vízminőségi hossz-szelvény vizsgálat a Rábán - jelentette be Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára és Wilfried Schimon, az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szekcióvezetője az ausztriai Gleisdorfban.

Kóthay László emlékeztetett: a két ország határvízi bizottsága idén februárban állapodott meg a közös vizsgálatok elvégzéséről. – Ezt az ígéretet most betartjuk – mondta.

A vizsgálat célja, hogy a magyar és osztrák szakemberek a folyó mentén működő valamennyi szennyvíztisztító, ipari üzem, illetve kommunális kibocsátó szennyezőanyag-kibocsátását felmérjék. A Rába teljes 283 kilométeres hosszára kiterjedő “Rába-Survey” vízminőség vizsgálat tíz napig tart.

Alapos vizsgálat

Összesen 52 helyről vesznek mintát, nyolcvan különböző összetevő jelenlétét vizsgálják, a begyűjtött mintákat azonos paraméterek alapján egy osztrák és egy magyar laboratóriumban is elemzik. A vizsgálatok eredményét a tervek szerint szeptember végén, október elején közös jelentésben hozzák nyilvánosságra.

Kóthay László kiemelte: különleges méréssorozatról van szó, melyhez hasonlót eddig mindössze két alkalommal végeztek a Duna-medencében, 2005-ben és 2007-ben, amikor a vízminőséget vizsgálva egy mérőhajóval teljes hosszában bejárták a Dunát.

Együtt mérnek

Szavai szerint a közös mintavétel lehetősége most komoly eredmény a Rába szennyeződésének megszüntetéséért, hiszen először végezhetnek méréseket magyar szakemberek a folyó osztrák szakaszán.

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte: a vizsgálatoktól önmagában még nem fog javulni a Rába vízminősége, azt csak azok az osztrák intézkedések garantálhatják, vagyis az érintett bőrgyárak szennyvíztisztítását biztosító szűrők beépítése és üzembe helyezése. Ezt 2009 végére ígérik az osztrákok.

Kóthay László közölte: magyar részről továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a két ország környezetvédelmi miniszterei által kötött megállapodás minden pontját betartsák.

Nem használnak naftalint

Wilfried Schimon arról szólt, hogy a közösen kidolgozott akcióprogram tartalmazza mind a szennyezést okozó bőrgyáraknál különböző tisztítási fokozatok bevezetését, az ehhez szükséges berendezések üzembe helyezését, valamint a naftalin-diszulfonát használatának a megszüntetését.

Mint mondta, amit a közösen kidolgozott akcióprogram megvalósításától remélnek, az a Rába vízminőségének javítása és a két ország, a két állam közötti bizalom alapjának erősítése.

Tisztulhat a Lapincs

A konkrét intézkedések közül kiemelte, hogy a fürstenfeldi geotermikus erőmű által kibocsátott sóterhelést már megszüntették, így az nem szennyezi a Lapincsot és rajta keresztül a Rábát.

Az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: idén ősszel megkezdődik a güssingi szennyvíztisztító teljes korszerűsítése, a munka várhatóan 2009 őszén fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik