Élet-Stílus

Platini figyelmeztette a lengyeleket

Súlyos figyelmeztetésben részesítette a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság társrendezőit, Lengyelországot és Ukrajnát Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke. A lehetséges létszámnövelésről szeptemberben dönt az UEFA.

A francia sportvezető a 2012-es tornával kapcsolatban leszögezte, nem akarják azt elvenni a két kelet-európai országtól, mindent megtesznek azért, hogy képesek legyenek megrendezni azt, de ehhez – mint mondta – stadionok kellenek. A létesítmények megépítésére vonatkozóan ugyanakkor nem fogalmazott meg határidőt, ami viszont biztos, hogy Platini vezeti majd azt a 12 főből álló szemlebizottságot, amely jövő héten látogat el a két rendező országba, hogy megvizsgálják, hol is tartanak az előkészületek.

“Nincsen B-tervünk. Tiszteletben tartjuk azon döntésünket, hogy négy év múlva Lengyelországba és Ukrajnába látogat az európai futballelit. Ha nem lesz stadion a két fővárosban, akkor nem lesz torna” – mondta Platini.

A UEFA már januárban a végrehajtó bizottság ülése után figyelmeztette a két országot, hogy kezdjék el a stadionok építését és az infrastruktúra fejlesztését, ami magában foglalja a repülőtér és a vonathálózat modernizálását, továbbá új szállodák építését. Platini szerint végleges döntés a végrehajtó bizottság szeptember 25-26-i ülésén várható.

Platini rövidesen szemlét tart (MTI/EPA)

Platini rövidesen szemlét tart (MTI/EPA)

Az UEFA ugyanezen az ülésen dönt arról, hogy a jelenlegi 16 csapatos mezőnyt felemeljék-e 2016-tól 20-ra vagy 24-re.

“Én nyolccsapatos Eb-n diadalmaskodtam, de annak színvonala nem volt egyértelműen jobb a mostani tornánál, amelyen 16 gárda vett részt. Egyáltalán nem aggódok a minőségcsökkenés miatt, hiszen olyan, ezúttal a kontinensviadalról lemaradt országok, mint Anglia, Dánia, Skócia, Írország, Belgium, Szerbia, Ukrajna, vagy Bulgária egyaránt minőséget jelentenének az Eb-n” – mondta a francia sportvezető.

Az első öt Eb-n még csak négy együttes vett részt, majd 1980-tól megduplázták a mezőny létszámát, s 1996-ban volt először a jelenlegi, 16 csapatos formula. Amennyiben 24 válogatottra emelik a létszámot, akkor az UEFA 53 tagországának közel fele szerepelhetne az Eb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik