Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown

A hétvégén ingyen nézhetjük meg a Felvonulási téren Santanát, a Hősök terén pedig a Budapesti Fesztiválzenekart. Mehetünk még skatáborba, dizájnpiacra, de egy kis hétvégi headbangelésre is vállalkozhatunk a Könnyek Tavára.

Az időjósok szerint a hétvégén kissé enyhülhet a hőség, így megpróbálhatunk kimerészkedni otthonunkból, hogy némi kulturális táplálékot vegyünk magunkhoz. Pénteken a Quimby-family és egy svéd metálegyüttes vár, szombaton Santana és a PASO-tábor, vasárnap pedig dizájnpiacozhatunk és meghallgathatjuk Fischer Iván zenekarát a Hősök terén. Az otthonülőknek mindemellett ajánlunk könnyű nyári olvasmányokat és pár nézhető filmet is a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

péntek, június 27.


…Quimbyre Quimby nélkül

Ezen az estén a zenekar tagjainak egyéb formációi találkoznak a színpadon egy sajátos dramaturgia mentén. Fellép A kutya vacsorája, Ludditák, Szilárd, N!gaz, Dódi + Sonar, Üllői Úti FUCK, Marlboro Man Allstars és Kiss Tibi.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

A Quimby tagjai szerint mindenkinek vannak külön „dilijei”, olyan személyes zenei vonzódásai, melyeket más zenekarok keretein belül, avagy szóló produkciókban könnyebben megvalósíthatnak. Szerintük nem másodállások ezek, sokkal inkább a Quimby-tagok sajátos zenei kiteljesedésének eszközei. A zenekar tagjai „amint ez a szerencsés zenekaroknál általában van” jó barátok, sőt a különböző produkciók tagjai között keresztül-kasul sok baráti szál húzódik. Ezen együttesekben alaphelyzetben is előfordulhat két Quimby-tag, vendégszereplés esetén akár több is. Quimby Family Tugedör.

…svéd metálra az A38-ra

A Lake of Tears (Könnyek Tava) a svéd doom metal egyik klasszikus zenekara, némi pszichedelikus rockkal, fantasyvel, gothickal és sok-sok hollóval fűszerezve. A svéd Lake of Tears nem kíván megfelelni a doom metal sablonjainak, az együttes másfél évtizedes pályafutása alatt folyamatosan feszegette a műfaji kereteket.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

A tagok elkötelezettsége a fantasy és a gothic iránt gyakran eredményezett lágyabb, dallamosabb, melankolikusabb darabokat, sőt zenei világukat erősen befolyásolja a pszichedelikus rock is. Az A38 tájékoztatója szerint a 2000-ben feloszlott, majd három évvel később újjáalakult Lake of Tears legutóbbi lemeze inkább álomszerű utazás, semmint zúzós metálalbum. A hajó lehet hogy megmozdul majd, ha több száz fej egyszerre kezdi mozgatni.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Szombat: Santana, PASO—-

szombat, június 28.

…ingyen Santanára a Felvonulási térre

A most már hagyományosnak mondható ingyenes Kapcsolat koncerten a lassan fél évszázada a rockzene csúcsain gitározó Carlos Santana bűvöli el a budapestieket. Az 1969-es woodstocki fesztivál egyik leghúzósabb buliját adó zenész a blues, a soul, a hard rock elemeit keveri a latin ritmusokkal, hangzásokkal, valamint a jazz és az afrokubai, a cigány és egyéb népzenék stílusjegyeivel.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Úgyis mondhatnánk, hogy a világzene egyik úttörője, aki egyedi gitárjátékával stílust teremtett. Tavaly jelent meg az Ultimate Santana című antológiája, amelyen megtalálhatók a korai slágerei mellett a Santana-reneszánsz gyöngyszemei is a Smoothtól a Maria, Marián át a The Game of Love-ig. Úgyhogy valószínűleg ez alapján egy jó kis „best of” műsor várható a Felvonulási téren

…ska- és reggaetáborba a rómaira

A szerdán kezdődött PASO-tábor ötnapos sátortábort jelent a rómain sok ska, reggae zenekarral, soundsystemekkel, közeli strandlehetőséggel. A helyszínen van: strandröplabda, foci, lábtenisz, kosárlabda, streetball, tollaslabda, homokfocipályák, ping pong asztalok. Kivetítőkön lehet nézni a foci-Eb-t, és lehet sütni-főzni tábortűznél. Lehet rasztahajat késziteni. Lesz ska-reggae mozi (Csárli presents), napközben is soundsystemek, közös dobolás, Streetstones PASO shop, Bushdoctor shop, Luz Solar utcaszínház és tűzzsonglőrtársulat, családias tábori feeling, positiv vibration.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

A területen vannak WC-k, zuhanyzók, büfé és kocsma, parkoló (nem sok), csomagmegőrző. Szombaton a DJ-k közül Szasza, Gonnok és az LB27 Soundsystem nyomja a lazulós zenét, koncerten pedig az Escape, a Masszív, a Malacka& a Tahó, az I Foundation, a Tigris, a Re-G, az Another Day, valamint a Sound Sistaz feat. Mc Zsana&Andy Ras lép fel.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Vasárnap: Bernstein-est, WAMP—-

Vasárnap, Június 29.

…Bernstein-estre a Hősök terére

A Budapesti Búcsú – június utolsó hétvégéjén rendezett ünnepség, amely Budapest Főváros Önkormányzatának ajándéka a város polgárainak. Az eseményt először 1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának emlékére rendezték meg.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Az évek során egy monstre komolyzenei koncertté alakult, melyet idén is a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar előadásában hallhatunk a Hősök terén. Fischer Iván Dvořák-, Ravel- és Csajkovszkij-estje után Bernstein műveivel szeretné elvarázsolni a hallgatókat. A Budapesti Fesztiválzenekar mellett a “klezmerkirály” Giora Feidman klarinétos is közreműködik a koncerten.

…vasárnapi dizájnpiacra

Elő a napszemüveggel, vízipisztollyal és szappanbuborékfújóval: június 29-én egy napra mini plázzsá alakítják át az Erzsébet teret. A megszokott Művészpiac designer termékei mellett ugyanis függőágyak, hűsítő lombok és nyári DJ-szettek várják a látogatókat. Június utolsó vasárnapján a Művészpiacon ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegművészek, recycling művészek, játékkészítők várják a WAMP (wasárnapi művész piac) rajongókat.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Délelőtt 11-től könyvbemutató beszélgetés lesz Szvetelszky Zsuzsával “Noé márkája” című kötetéről a tudatos vásárlás jegyében. Déltől délután hatig a tilos rádiós Elliot & Séf & Tip azaz a PegTop nyári DJ-szettjét hallhatjuk. Lesz kreatív gyereksarok, és már 80 dizájner stand, ahol az egyedi termékek mellett a júniusi Művészeti Piacon egy WAMP-os strandegységcsomag is megvásárolható. Tartalma: egy WAMP-os strandlabda, egy hímzett WAMP-os törölköző, egy pár flip-flop és egy üveg ásványvíz, mindez természetesen WAMP-os szatyorban.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Mozi, kiállítás, könyv—-

… moziba

A hét egyik bemutatójában a képzeletszülte legendával találkozunk (Wanted), míg a másikban egy igazival (I’m Not There – Bob Dylan életei). Az előbbi egy újabb látványos képregény-, az utóbbi egy újabb zenészéletrajz-mozi.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

bővebben>>

… kiállításra

Aba-Novák Vilmost az előző rendszer ki akarta írni a magyar festészettörténetből, mert néhányszor megfestette Horthyt. Egy egri szerzetes a pápánál panaszolta be, hogy megvalósította az ecsettel való káromkodást. Életmű-kiállítására 42 évet kellett várni. A debreceni MODEM meghosszabbította a nyitvatartást.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

bővebben>>


maradjak…

… olvasni

10+1 tuti nyári olvasmány


Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 9

Könyvajánlónkban csak utalásféleképpen foglalunk állást a nyári olvasmányok létezéséről és annak súlyos vagy súlytalan voltáról szóló vitához. Szerintünk nincs vakáció Rejtő nélkül, de az idei termésből is ajánlunk tíz könyvet, amit nyugodt szívvel olvashatunk, elfeledve az iskolát, munkahelyet.

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

…tévézni

Péntek, június 27.
m1, 20:10

Ellopott nyár

A 2002-es amerikai filmdrámában Pete Chicago külvárosában élő, eleven katolikus neveltetésű kisfiú. A nyári vakáció előtti utolsó órán az egyik apáca azzal búcsúzik tőle, hogy az Úr útját járja és ne az Ördögét. Pete fantáziája beindul és komolyan veszi a feladatot: úgy érzi, hogy valakit meg kell térítenie vallásához.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Már tudja is, a kerület rabbija lenne a legjobb alany! Jacobsen rabbi szívesen és fergeteges humorral válaszol a kissrác záporozó kérdéseire. Bemutatja Pete-nek fiát, a halálos beteg, szintén nyolcéves Danny-t. Ekkor Pete mégis inkább őt választja a Nagy Feladat alanyának. Nem olyan egyszerű a rabbi fiával sem, de Pete mindent megtesz, hogy Danny figyelmét elvonja betegségéről…

szombat, június 28.
m1, 20:25

Bankapók a pácban

A francia vígjátékban Lucien, Henri és Serge huszonöt éve nem találkoztak, mert egy balul elsült bankrablás külföldre száműzte őket.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Már régen felhagytak eredeti “hivatásukkal”, és külön-külön új életet kezdtek, amikor mindhárman levelet kapnak a börtönben haldokló negyedik társuktól. Max mesés örökséget ígér egykori bajtársainak, cserébe csupán egy apró szívességet kér tőlük – fiával, Rémyvel kapcsolatban. A feladat azonban nem várt meglepetéseket tartogat…

Vasárnap, június 29.
TV2, 20:00

Elizabethtown

Bár a legnagyobb szám ebben az idősávban természetesen a foci-Eb döntője lesz, de akiket ez nem hozna lázba, annak itt ez az amerikai romantikus vígjáték Cameron Crowe-tól. A filmben Drew Baylort, a vezető sportcipőgyár egykori ifjú csillagát épp most rúgták ki, mert elemi hibát vétett egy lábbeli tervezésekor, és a céget 972 millió dolláros kár érte a fiaskó miatt.

Menjek vagy maradjak – Santana vagy Elizabethtown 1

Ha ez nem elég, még rosszabbra fordul a helyzet: Drew telefonhívást kap, melyben közlik vele, hogy az édesapja elhunyt, így gépre kell ülnie, hogy elmenjen Kentuckyba, Elizabethtownba apja földi maradványaiért. A gépen Drew összeismerkedik Claire-rel, a fékezhetetlenül optimista légi kísérővel, aki megváltoztatja az életét…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik