Élet-Stílus

Az örök győztes magyarról készít filmet Koltai

Egyelőre csak terv szintjén létezik a Kincsemről szóló film, de jelenleg is egy neves íróval tárgyalnak a forgatókönyvről – mondta Koltai Lajos filmrendező a FigyelőNetnek. A rendező több filmes projektje azonban már előrehaladott állapotban van.

A Sorstalanság rendezője lapunknak elmondta, hogy a négy évig veretlen kancát a világ számos lószerető országában csodaként tartják számon, és csodáról mindig érdemes filmet forgatni.

A kosztümös film soha nem olcsó

A Kincsem-filmet mindemellett Losonczi Gábor producer kérésére vállalta el. Koltait nem is annyira a versenyló érdekli, mint az azt körülvevő világ. Amikor is a monarchia idején a lóversenyt igen komolyan játszották, és a lóversenyre járó nézőkben a játékszenvedély mellett a tartás is erős volt.

A Prima Primissima díj is Kincsemet formázza (Fotó: MTI)

A Prima Primissima-díj is Kincsemet formázza (Fotó: MTI)

Bár a forgatókönyv még rövid vázlatban sem készült el, az már biztos, hogy a főszereplők a ló tulajdonosa, a zsokéja és a trénere lesznek. Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy mekkora költségvetéssel vághatnak majd bele a megvalósításba, de biztosan költséges projekt lesz, mert már szinte egyik versenypálya sem létezik azok közül, ahol Kincsem futott, így azt vélhetően meg kell majd építeni. Emellett a kosztümös filmek soha nem olcsók, mert meg kell teremteni, újra fel kell építeni egy olyan világot, amely már eltűnt. A pénzt leginkább brit és arab befektetőktől szeretnék megszerezni, mert ezekben az országokban még mind a mai napig erős kultusza van a versenylónak. Kincsemnek ugyanis világszerte több mint 100 szobra áll.

Filmek célegyenesben és parkolópályán

Koltai Lajos másik filmes terve azonban sokkal közelebb áll a megvalósításhoz. Ez a II. világháború idején játszódik Londonban. Főszereplője egy plasztikai sebész, aki megégett pilótákat kezel, és speciális eljárása segítségével próbálja őket újra emberformájú férfiakká alakítani. Ennél a filmnél pont most van a szereplőválogatás, és Koltai reméli, hogy sikerül megnyerni egy igazán híres „A-kategóriás” sztárt, akinek kilétét nem akarta elárulni.

Ugyancsak előrehaladottabb állapotban van az Aline & Wolfe munkacímmel készülő film, amely a híres amerikai író Thomas Wolfe és szerelme Aline Bernstein kapcsolatát mutatja be a húszas-harmincas években.

Van azonban olyan film is, amely parkolópályára került, mint az 1956-ban játszódó szerelmi történet, amely Tibor Fischer A béka segge alatt című regényéből készült volna, de nem sikerült rá pénzt szerezni. Ráadásul Koltai szerint mostanában nem is érdemes ’56-os filmet készíteni, amikor még lecsengőben van az 50. jubileumra készült filmdömping.

a világ legsikeresebb lova

Kincsem 1874-ben született, karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött. Trénere az Angliából Magyarországra települt Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska volt, amely nélkül Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát. Kincsem kissé „bogaras” és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny. Ismertté vált a történet, miként sikerült a baden-badeni versenypálya közelében megfelelő vizet találni, mivel a már egy napja szomjazó Kincsem rá sem hederített az addig felkínált ivóvízre. Legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. 1887. március 17-én, tizenharmadik születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki. Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult, és Európa legjobbjait verve mindig győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet. (Forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik