Élet-Stílus

Menesztették Donadonit, kinevezték Lippit

Menesztették posztjáról Roberto Donadonit, az olasz válogatott szövetségi kapitányát. A hírt az olasz szövetség (FIGC) honlapján is megerősítették. Majd nem sokkal később hivatalossá vált Marcello Lippi kinevezése.

Roberto Donadonit felmentették munkaviszonyából, az olasz csapattal az Európa-bajnokságon kudarcot valló szakember péntektől már nem a világbajnok szövetségi kapitánya.

A szövetség irodaépületében több mint kétórás tárgyalás előzte meg a határozatot, ám a végkifejlet már korábban egyértelmű volt – a gyenge Eb-szereplés, és az elmúlt két esztendőben mutatott hullámzó teljesítmény Donadoni állásába került. Az edzőt lapátra tették.

Már az Európa-bajnoki búcsú után sokan készpénznek vették Donadoni távozását, de a 44 éves edző nem volt hajlandó lemondani, az Olasz Labdarúgó szövetség (FICG) ugyanakkor nem helyezte hatályba az új szerződését – a régi pedig lejárt.

Donadoni az Eb-t megelőzően két évvel, a 2010 vb-ig ugyan meghosszabbította a szerződését, ám ebben szerepelt egy olyan záradék, miszerint az Európa-bajnoki kiesését követő tíz napon belül bármelyik fél elállhat a megállapodástól. A további együttműködésnek állítólag amúgy is feltétele volt a négy közé kerülés a kontinenstornán – és ez ugye nem jött össze.

„Abete elnök úr csütörtök délután találkozott Roberto Donadonival. A szövetségi kapitány elmúlt két évet és az Európa-bajnokságot érintő beszámolója után az a döntés született, hogy a válogatott Donadoni nélkül folytatja tovább. Az elnök úr külön megköszönte a szövetségi kapitány komoly és professzionista hozzáállását” – állt az FIGC közleményében.

Donadoni állásába került a gyenge Eb-szereplés (Ansa)

Donadoni állásába került a gyenge Eb-szereplés (Ansa)

A csapatösszeállításban és a taktikai felállás kiválasztásában is több hibát vétő Donadoni helyét több mint valószínű, hogy az a Marcello Lippi veszi át, aki a 2006-os világbajnokságon vezette végső diadalra a csapatot, majd lemondott. Az olasz lapok szerint Lippi megbizatása puszta formalitás, a szövetség pár órán (napon) belül kihirdeti a régi-új kapitány személyét.

A Gazzetta dello Sportnak nyilatkozó olasz kapitány elhamarkodottnak nevezte menesztését: „Egy találkozóból nem lehet messzemenő konklúziót levonni, s pláne nem lehet belőle kikövetkeztetni azt a fejlődést, amin a csapat az elmúlt két évben keresztülment. Egy büntetőpárbaj miatt széthull két év munkája. A játékosaim a maximumot nyújtották.”

A korábban a Lecco, a Genoa és a Livorno együtteseinél dolgozó Donadoni Roberto 2006-ban, a vb után lett olasz szövetségi kapitány, s az irányításával
öt döntetlen mellett tizenháromszor nyert és ötször kikapott az olasz együttes. A 23 kispadon töltött mérkőzés alatt 59 játékost próbált ki, de irányításával a csapat messze nem volt meggyőző.

Lippit kinevezték

Alig néhány órával Roberto Donadoni menesztését követően már ki is nevezték szövetségi kapitányává Marcello Lippit. Ezt az olasz sportági szövetség (FIGC) közölte internetes oldalán. „Lippi visszatér a válogatott élére. Giancarlo Abete, a FIGC elnöke őt nevezte ki Roberto Donadoni helyére.”

Lippi ezt megelőzően 2004-ben vette át a squadra azzura irányítását, amellyel két esztendővel később a csúcsra ért: a franciák legyőzésével Németországban világbajnok lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik