Élet-Stílus

Barcelonában bizonyítana Henry – FN-exkluzív

Marad jövőre is a katalán sztárcsapatban Thierry Henry, aki New Yorkban egy jótékonysági meccs szünetében nyilatkozott a FigyelőNetnek. A franciák világsztárja a németek győzelmét tartja a legvalószínűbbnek, a gálára meghívott Robbie Fowler és Steve McManaman viszont az oroszok sikerét várja az Európa-bajnokságon.

Showdown in Chinatown – ezzel a szerény szlogennel hirdették meg azt a jótékonysági focigálát, amelyet a futball népszerűsítéséért szervezett két veterán, de még mindig aktív sportember. Az NBA legjobb kanadai irányítója, a kétszeres MVP (legértékesebb játékosnak járó díj) győztes Steve Nash és az amerikai fociválogatott “örökös csapatkapitánya”, a mai napig legjobbnak tartott amerikai focista, Claudio Reina által összeverbuvált nemzetközi sztárválogatott szerda este csapott össze New York kínai negyedének egyik közparkjában. A rendezvényre több százan voltak kíváncsiak.

Egy órával a hivatalos kezdés előtt már lehetett sejteni: a kiváló műfüves pálya környékén nem a szokásos esti bajnokság harcosai miatt élénkült meg az élet. Liverpool, Barcelona és Arsenal mezes fiatalok mellett a törökök felett frissében aratott szerencsés győzelem miatt örömittas német drukkerek lepték el a Roosevelt Parkot. Bár már a rendezvény munkatársai rendőrszalaggal és CIA-ügynökökre hajazó erősemberekkel javában szervezték a terep biztosítását, a ketreccel ellátott foci-dühöngőn belül ekkor még akárki kergethette a bőrt.

Világsztárok Chinatownban

Az est hivatalos vendégeinek – a leghíresebbek: Jason Kidd, a Dallas Mavericks rányitója, Thierry Henry, a Barca csatára, Steve McManaman és Robbie Fowler a Liverpool és az angol válogatott legendái, Baron Davis, a Golden State Warriors sztárja, Salomon Kalou, a Chelsea szélsője, és természetesen a főszervezők: Steve Nash és Claudio Reina – érkezése után a nézőknek nem maradt más, minthogy odalapuljanak a kerítéshez.

A sztárválogatott (Fotó: Wallenstein Róbert)

A sztárválogatott (Fotó: Wallenstein Róbert)

A celebrityk kétszer 30 perces barátságos mérkőzést játszottak egymás ellen. Nash csapatának legnagyobb érdeklődéssel várt játékosa Henry volt. Minden labdaérintését hatalmas ovációval fogadta a lelkes publikum. A francia hálásnak bizonyult: nagy kedvvel, sok trükkökkel viszonozta a bizalmat. Látszott rajta, hogy élvezi a játékot. Arcán azt a felszabadultságot lehetett látni, aminek igencsak híján volt ebben a számára oly szűk szezonban. A katalánoknál nem sikerült maradandót alkotnia, és a jelenleg is zajló Eb-n is csúfos kudarcot vallott gall társaival. Ezzel együtt a meccs végén hosszú percekig osztogatta az autogramokat és tőle szokatlan módon hagyta fotóztatni is magát. Azért az újságíróknak maradt a szokásos szűkszavú, makacs riportalany.

“Nem érdekelnek a pletykák. A Barcában akarok bizonyítani a következő szezonban is” – szögezte le a Figyelőnet érdeklődésére. Noha az amerikai fociliga, az MLS, tárt karokkal várja, a 30 éves támadó Európában akarja megmutatni, hogy maradt még benne az Arsenalban megcsodált spiritusz. “Tudom, hogy a New York Red Bull csapata már korábban bejelentkezett értem, de egyelőre nem szándékozom elhagyni Barcelonát. Guardiolával új csapatot terveznek, de számítanak rám, szeretném meghálálni a bizalmat a valóban nem túl fényesre sikeredett szezon után. Az, hogy mit hoz a jövő, nem tudom, de nem kizárt, hogy egyszer ide igazolok. Szeretem ezt a várost, leginkább azt, hogy igazán szabad lehetek benne” – fogalmazott.

Ronaldinhóról nem beszélt

A csatár nem kívánt részletekbe menni a sokat bírált francia válogatott sikertelen Eb szereplésével kapcsolatban, azt viszont elmondta, hogy a német csapat bravúros fináléba jutása után nem lenne meglepve ha Ballackék nyernék az aranyérmet. Ugyancsak “no kommenttel” konstatálta Ronaldinho esetleges távozását a katalán csapatból.

Henry az autogramvadászok körében (Fotó: Wallenstein Róbert)

Henry az autogramvadászok körében (Fotó: Wallenstein Róbert)

Az Eb-ről hiányzó angol válogatott egykori kiválóságai, McManaman és Fowler a kontinensviadallal kapcsolatban egyöntetűen az orosz csapat végső diadalát jósolták a Figyelőnetnek. És bár a szbornajának ehhez még csütörtökön le kell győznie a spanyolokat, a Liverpool legendái előtt az oroszok léptek elő a top favoritnak. Fowler ugyanakkor őszintén megjegyezte: honfitársai nélkül ez az Eb “mégsem olyan amilyennek lennie kéne”. A Cardiff jelenlegi csatára hozzá is tette, “érintettség hiányában” nem is igazán figyelte a meccseket, bár a hollandok játéka a kezdetekben őt is lenyűgözte.

“Puskást hiába várnánk”

A jótékonysági meccs egyik főszervezője, az amerikai válogatottal négy alkalommal is a világbajnokságon szerepelt Claudio Reina a meccs szünetében feltűnő szerénységgel nyilatkozott a rendezvény alapötletéről. Arra a kérdésre, hogy Magyarországról kit hívna “jószolgálati nagykövetként” a foci népszerűsítésére, Reina annyit mondott: “Sajnos Puskást már hiába várnánk… De ha tud más valakit, aki szóba jöhet, keressen meg az ajánlatával.”

Ami a meccset illeti: a könnyed, baráti hangulat gálán kiderült, hogy Jason Kidd nem csak a kezével tud varázslatos passzokkal játékba hozni másokat. De az ötletgazda Steve Nash-nek sem kell a szomszédba mennie egy-egy ügyes trükkért. A kanadai a maga három góljával és a kitartó védekezésével tűnt ki a többiek közül. Az ex-liverpooli légió tagjai is bírták a 60 percet a tikkasztó melegben, akárcsak Henry vagy a többi Magyarországon nem annyira ismert NBA játékos. Baron Davisnek, napjaink Charles Barkley-jának még arra is maradt ereje, hogy a Phoenix Suns (focitudásában is) brazil centerével, Leandro Barbosával egy birkózást is produkáljon a középpályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik