Élet-Stílus

Nem lesz új magyar világörökség

admin
admin

2008. 06. 24. 17:40

A szlovák és a magyar fél visszavonta a komárom-révkomáromi erődrendszer világörökségi jelölését, miután valószínűvé vált, hogy az UNESCO Világörökség Bizottságának (VÖB) jövő heti ülésén elutasító döntés születik.

A komárom-révkomáromi erődrendszer ismételt felterjesztéséről később születik döntés, amikor nemzetközi együttműködésben olyan sorozathelyszínt szeretnének jelölni, amely több hasonló örökségi helyszínből áll – mondta el Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) titkárságának vezetője. A komárom-révkomáromi erődrendszerhez több más, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén található erőd csatlakozna, ez a sorozathelyszín így be tudná mutatni a katonai örökséget. A többszereplős, nemzetközi sorozatjelölési forma nagyobb esélyt jelent – tette hozzá.

A monostori erőd madártávlatból

A monostori erőd madártávlatból

A VÖB július 2. és 10. között tartja 32. ülésszakát a kanadai Québecben, ahol döntenek az új világörökségi helyszínekről. A grémium döntéseit a szakmai tanácsadó testületek állásfoglalásai és javaslatai alapozzák meg. Az állásfoglalások az ülésszak előtt ugyan nem nyilvánosak, de munkadokumentumok formájában a közelmúltban már ismertté váltak a Világörökségi Egyezmény tagországai számára.

A visszavonásra adott esetben éppen azért kerülhet sor, hogy a valószínűsíthető elutasító döntést elkerülve biztosított legyen a helyszín újrajelölésének lehetősége. Ebben az esetben is ilyen megfontolásról van szó, azaz a komárom-révkomáromi helyszín továbbra is a magyar várományosi listán marad, s ily módon esélyt kaphat későbbi újrajelölésekor – hangsúlyozta a magyar nemzeti bizottság titkársága. Ezzel kapcsolatban Fejérdy Tamás kiemelte: ha ezt a lépést a magyar és a szlovák fél nem tette volna meg, a québeci ülés után nehezebb helyzetbe kerültek volna. A döntéssel „az esélyek gyakorlatilag érintetlenül megmaradnak, a mozgástér szabadabb”.

Az UNESCO Világörökségi Listán jelenleg nyolc magyarországi helyszín szerepel. Jelenleg Budapest (a Duna-parti látkép, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete), Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó/Neusiedlersee kultúrtáj és a Tokaji történelmi borvidék része a világörökségnek. Közülük a Aggteleki cseppkőbarlang Szlovákiával, a Fertő-tó vidéke pedig Ausztriával közös jelöléssel került fel a az UNESCO világörökségi listájára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.