Élet-Stílus

Kérdezzen ön is Philip Glasstól!

A világhírű zeneszerző Philip Glass – július 3-i és 4-i két fellépése között – nyilvános beszélgetésre vállalkozik a Müpában, ahol Leonard Cohen versei és rajzai által ihletett albumát mutatja be.

A beszélgetés során Glass a zenei irányzatokról, azok átjárhatóságáról, korábbi alkotótársairól és Leonard Cohennel kötött barátságáról beszél. És még ki tudja, miről? Hiszen a július 4-i beszélgetés végén – melyre a belépés díjtalan – a közönség is felteheti kérdéseit a zeneszerzőnek.

Kibújt a kategóriák alól

Philip Glass harmincéves volt 1967-ben, amikor európai és indiai tanulmányútja után New Yorkban létrehozta a Philip Glass Ensemble-t. Repetitív szerkezetű alkotásai révén a közvélemény hamarjában a kortárs minimalista irányzatba sorolta, de Glass korántsem rajongott e kifejezésért, és igyekezett is mihamarább kibújni alóla.

A hetvenes évektől operák, szimfóniák, színházi és filmzenék tucatjait alkotta, melyek népszerűsége és kereskedelmi sikere a popsztárok albumaival vetekedett (Einstein on the Beach, Satyagraha, Koyaanisqatsi, Kundum, csak a legismertebbeket említve). Glass a kezdettől a világ- és a könnyűzene olyan képviselőivel is együtt dolgozott, mint például Ravi Shankar, Foday Musa Suso, Brian Eno, David Bowie, Linda Ronstadt, Paul Simon, Suzanne Vega vagy az Aphex Twin.

Cohen nem jön Magyarországra

Eleinte még úgy lehetett tudni, hogy a 73 esztendős előadó, Leonard Cohen fellép a Sziget fesztiválon, de úgy tűnik ez már nem fért bele a nemrégiben kezdődött világturnéjába. A folklegenda művével és hangjával így a Művészetek Palotájában találkozhatunk. Philip Glass legújabb műve, a 2007-ben bemutatott Book of Longing ugyanis Leonard Cohen azonos című – a kilencvenes években egy zen buddhista kolostorban készült verseit és rajzait tartalmazó – kötetén alapul.

Az olykor meditatív, olykor erotikus, olykor játékos, olykor pedig provokatív verseket a billentyűs Glass-szal együtt nyolctagú zenekar és négy énekes idézi meg, de a közönségnek Cohen hangját és a Glass-operákhoz méltó látványt sem kell nélkülöznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik