Élet-Stílus

Berlin készül a német-törökre

A német fővárosban feltehetően több mint félmillióan nézik meg a Brandenburgi kapunál a német-török Eb-elődöntő. A politikusok nem számítanak atrocitásokra, de a főváros gőzerővel készül. A világ- és Európa-bajnok Günther Netzer szerint a németek számára kötelező a győzelem.

Az egykori nemzetközi hírű klasszis, a német válogatott volt kiváló középpályása egy keddi nyilatkozatban úgy vélte: a Portugália ellen aratott győzelem minősége, teljes mértékben megalapozza azt a reményt, hogy a csapat ne csak Törökországon jusson túl, hanem 1996 után ismét Európa-bajnok legyen.

Netzer – aki 1972-ben tagja volt az Eb-t, s két évvel később világbajnokságot nyert válogatottnak – annak a véleményének adott hangot, hogy a portugálok ellen taktikailag kiválóan vizsgázott a csapat, s nagy biztonsággal, illetve magabiztossággal játszott. Szerinte döntő lesz, hogy az együttes a szerdai, törökök elleni mérkőzésen képes lesz-e az első perctől hasonló akaratot, lelkesedést és dinamikát felmutatni.

Az erősen tartalékos törökök ellen a vereség egyszerűen elfogadhatatlan – vélte Netzer, aki ugyanakkor a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott a szerdai ellenfélről. Úgy véli, a törökök minden csodálatot megérdemelnek bátorságukért, erkölcsi tartásukért. S figyelmeztetett arra, hogy ez a bátorság, ez az erkölcsi tartás, a győzni akarás egyáltalán nem múlt el.

A vébé alatt is rendszeresen megtelt a Brandenburgi kapu környéke (MTI/EPA)

A vébé alatt is rendszeresen megtelt a Brandenburgi kapu környéke (MTI/EPA)

“Nem lesz könnyű legyőzni a törököket” – hangoztatta a ma üzletemberként, illetve sportkommentátorként tevékenykedő korábbi kedvenc, aki azonban mégis úgy vélte, hogy a győzelem sikerülni fog.

Netzerhez hasonlóan egész Németország bizakodik, s zászlótengerben úszik. Az autók és a házak azonban nem csupán a fekete-piros-aranysárga német zászlókkal vannak fellobogózva, hanem a – félholdas és csillagos – vörös színű törökkel is. Az országban ugyanis a török a legnagyobb lélekszámű külföldi lakosságnak számít, s az elmúlt időszakban nem mindig volt felhőtlen az együttélés. A statisztika szerint Németországban meghaladja a 2 milliót a török gyökerekkel rendelkezők száma, s közülük több mint 200 ezren Berlinben élnek.

A német politikusok mindennek ellenére nem számítanak atrocitásokra. Wolfgang Scha:uble belügyminiszter szerint szerda este nem csupán a jobb csapat lesz a győztes, hanem a német-török barátság is nyerni fog. Angela Merkel kancellár pedig bejelentette, hogy a bázeli mérkőzést egy magas rangú török politikus társaságában szurkolja majd végig.

Mindazonáltal a hatóságok már előre meglehetősen szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, különös tekintettel arra, hogy egyedül a Brandenburgi kapunál – az ott elhelyezett kivetítők előtt – több mint 500 ezer szurkolót várnak. A hírek szerint a mérkőzés napján elsősorban Berlinben úgynevezett konfliktus-elhárító rendőri osztagok lesznek bevetésben, s a fővárosi rendfenntartókat különböző tartományokból kivezényelt rendőrök is segítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik