Élet-Stílus

Éjszakáznak a múzeumok

Idén elvileg 230 helyszínre mehetnénk el az 1200 forintos belépővel a Múzeumok éjszakára, persze csak akkor ha legalább ennyi felé tudnánk szakadni. Szombaton este hattól hajnali kettőig ugyanis lehetetlen ennyi helyszínt bejárni. Mi is csak szemezgettünk a hihetetlenül bőséges programból. A nemzeti bankban pédául Járai és Simor posztját próbálhatjuk ki.

Az első hazai Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendezték meg. Az akkor pár ezres látogatószám után tavaly már 235 ezren vettek részt a programon. Most pedig még a résztvevő múzeumok száma is nőtt: Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők. Ráadásul a Múzeumok Éjszakája átnyúlik Párkányba, így már határt is átlépett a fesztivál – közölte Hiller István, kulturális miniszter közleményében.

Wapon nézhetjük a sor hosszát

Mindemellett az üzleti világ is beszállt, így az idén a főtámogató a Pannon lesz. Így a sokat hangoztatott Art & Business irányelvei is érvényesülnek a tömegrendezvényen. A Pannon pedig egy szolgáltatással is jelentkezik. A wap felületén az ügyfelek nyomon követhetik, melyik múzeum előtt mekkora sor áll.

Hopp Ferenc Calderoni fényképezőgépét helyezik el (Fotó: MTI)

Hopp Ferenc Calderoni fényképezőgépét helyezik el (Fotó: MTI)

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A programok sokszínűsége és száma lehetővé teszi, hogy bárki összeállíthasson belőlük egy érdekfeszítő, forgatagos estét.

Késő éjszakáig tekinthetők meg a jelenlegi nagy kiállítások – mint például a Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása a Magyar Nemzeti Múzeumban, vagy a Test és lélek a Szépművészeti Múzeumban. A tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program is várja az érdeklődőket este hattól hajnal kettőig. Tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik majd országszerte a Múzeumok Éjszakáján – köztük számos olyan programmal, amelyet ezen az estén is kifejezetten a Reneszánsz Év 2008 keretében rendeznek meg.

A belépővel olcsóbban utazhatunk

A Múzeumok Éjszakájára a jegyeket a múzeumi helyszíneken, illetve a BKV pénztáraiban lehet megvásárolni. A teljes árú jegy 1200, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül (6-18 éves kor között érvényes), hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés. A jegymatrica egyszeri megvásárlásával a látogatók az eseményhez kapcsolódó összes múzeum programjain részt vehetnek, és megtekinthetik állandó és időszaki kiállításaikat is.

Az idei Múzeumok Éjszakáján is a közönség rendelkezésére állnak a majd a múzeumbuszok, amelyek a belépőjegyekkel ingyenesen vehetőek igénybe. A múzeumbuszok négy útvonalon közlekednek majd 18.00 órától éjjel 2.00 óráig.

A BKV-n kívül a MÁV is kiveszi a részét a támogatásból. A rendezvények látogatói ugyanis a belépő felmutatásával 50 százalékos utazási kedvezményt kapnak az ország egész területén szombat hajnaltól vasárnap éjfélig. De a MÁV Csoport különböző vállalatai is beszálltak, így pár órára megnyitják a Keleti pályaudvar felújított, csodálatos freskókkal díszített Lotz-csarnokát, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton nosztalgiavonatok szállítják az utasokat, de vasútmodell-kiállítás is lesz. A Vasúttörténeti Parkban – közismert nevén a Füstiben – többek között hajtányozással, mozdonyvezetéssel kedveskednek a látogatóknak, továbbá működik majd a kerti vasút, a lóvasút és mozdonybemutatóra is sor kerül.

Az idei rendezvény azonban nemcsak a közlekedési vállalatokból hozta ki a kreativitást, de a vám- és pénzügyőrség például Hamisítványok Éjszakáját rendez, ahol a Vám- és Pénzügyőr Múzeumban, az egykori Schiffer-villában este hattól meghökkentő előadásokat és akciókat ígérnek. A belépő egy hamisítványnak vélt tárgy, amit ha elhoznak, látványos megsemmisítésben lesz részük. Ezenkívül a rajtaütés kulisszái mögé nyerhetnek betekintést a Merkúr bevetési egység „Bezár a bazár” című programja keretében.

—-Budapest: lufilényektől a csembalófesztiválig—-

A fővárosban mintegy 70 budapesti helyszínen várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig. A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az időszaki tárlatok is, úgy mint a Lélek és test című fotókiállítás, de lesz egyebek mellett kézművesműhely, játékos nyomozás, fény- és árnyékjáték, továbbá portréfotózás is, a zenét kedvelőknek pedig a Myrtill Quartet, a Náray Erika Jazz Band nyújt kikapcsolódást.

A Műcsarnok Repkedő lufilények címmel közös játékra és alkotásra invitálja a látogatókat, fellép a KoMa Társulat és a Vodku zenekar, míg Hallható fény címmel elektronikus zenei látványkoncert várja az érdeklődőket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a zuglói önkormányzat által közösen szervezett éjszakai rendezvény középpontjában a nemrég nyílt Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című borászati- és fotókiállítás, valamint a Szent Iván-éj tüzeit fellobbantó Tűzfesztivál áll. Dzsessz, népzenei és komolyzenei koncertek, reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus-előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló, pirotechnikai látványshow teszi “perzselővé” a hangulatot.

A Néprajzi Múzeum megismerteti egyebek mellett a tradicionális nyugat-afrikai zenét és hangszereket, a szambát, a didzseridut, valamint a magyar nép hagyományos kultúráját. Egész éjen át kézművesvásár, hennafestés, arab kávéház várja a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik birtokba reneszánsz performansszal, divatbemutatóval, mozdulatszínházzal, összművészeti installációval és zenés tárlatvezetéssel.

A Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapálya, “jeges” előadások és antarktiszi filmvetítések mellett mézkóstolás és vetélkedők várják az érdeklődőket a Forró nyomok és hideg-lelés című rendezvényen.

A Magyar Nemzeti Múzeum a barokkot állítja a középpontba szombat este, az idén a zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 adja.

A Magyar Nemzeti Galéria gazdag zenei programot kínál június 21-én, de a koncertek mellett lesznek tárlatvezetések, filmvetítések, továbbá verses interaktív előadások is. Erre az éjszakára kinyit az intézmény panorámaterasza is.

A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek és interaktív játékban, valamint udvari táncmulatságon is részt vehetnek a Company Canario Historikus Táncegyüttes tagjaink közreműködésével.

Az Országos Széchényi Könyvtár a koncertek és a tárlatvezetések mellett könyvtári körsétára, raktárlátogatásra, könyvkötészeti bemutatóra, filmvetítésre, vetélkedőkre, papírmerítésre hív.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum egész területén a kortárs képző-, tánc- és színházművészet meghatározó alakjaival találkozhatnak a látogatók, de fellép a Goda Gábor vezette Artus Társulat és a TÁP Színház is.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját: az Amikor kinyílt Ázsia kapuja? című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével.

Új kiállításra készül a Múzeumok Éjszakájára a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum (Fotó: MTI)

Új kiállításra készül a Múzeumok Éjszakájára a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum (Fotó: MTI)

A Kiscelli Múzeumban divatbemutató, divattörténeti előadás és fotókiállítás, századfordulós kávéház várja a látogatókat, míg a külső udvarban vásárt rendeznek.

Az Országos Műszaki Múzeum szintén új kiállítással örvendezteti meg vendégeit: Mobileum címmel nyílik tárlat, melyen interaktív módon mutatnak be 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait. A látogatók megtudhatják, mitől volt menő a ’80-as évek üzletembere, éjszaka pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.

A Magyar Nemzeti Bank a pénz világába kalauzol a Múzeumok Éjszakáján: az érdeklődők igazi aranyrúddal tesztelhetik erejüket, önarcképes bankjegyet nyomtathatnak, megismerkedhetnek a pénzverés fortélyaival, a kamatkirály játék segítségével pedig kipróbálhatják magukat jegybankelnökként.

—- Országos programok: Aba-Nováktól az óriásmáglyáig—-

Országszerte mintegy 160 vidéki helyszínen lehet elmerülni a programokban este hat órától hajnali kettőig. Debrecenben a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma, valamint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ csatlakozik a rendezvényhez. A Baltazár Dezső téren felépítik a Debrecenben valaha látott legnagyobb máglyát. Rendhagyó tárlatvezetések keretében az Aba-Novák-kiállításon Pálinkás József, az MTA elnöke, Huzella Péter zenész, Czeizel Endre orvos-genetikus, valamint Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája és Molnos Péter, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat. A fény művészete című, Kepes Györgyöt bemutató tárlaton pedig Kepes András, a művész unokaöccse és Máthé András fotóművész tart rendhagyó tárlatvezetést.

Egerben, a hevesi megyeszékhelyen az Egri Dohánygyár százéves történetét bemutató kiállítás invitálja a látogatókat az Agria Park bevásárlóközpontba. Az egri várban megrendezendő programok központjában az idén az antik kultúra áll.

Győrött a Városi Művészeti Múzeumban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat lép fel. A soproni Központi Bányászati Múzeum látogatói a szakemberek jóvoltából megismerhetik a kiállított tárgyak történetét, köztük olyan érdekes részleteket, pletykákat is, amelyeket egy szigorúan szakmai igényű ismertető nem tartalmaz. A nagycenki, András nevet viselő 100 éves kismozdony egész nap húzza majd a vonatokat Nagycenk és Fertőboz között.

Bemutatják Dankó Pista hegedűjét Szegeden (Fotó: MTI)

Bemutatják Dankó Pista hegedűjét Szegeden (Fotó: MTI)

Miskolcon lesz kiállítás, zene, gasztronómia. Mezőkövesden a Múzeumok éjszakáján rendezik a város napját: lehet majd matyó népviseletben fényképezkedni, az érdeklődők kipróbálhatnak több népi játékot és táncház is várja a közönséget. Füzéren, a várban a “szerelmesek és boszorkányok éjszakája” egészen napfelkeltéig ígér különleges programokat. Rudabányán Éjszakai műszak címmel karbidlámpás tárlatvezetés lesz. A sárospataki várban ekkor nyitják meg a Sütőházat, ahol korabeli ételeket készítenek, de megtekinthetők a reneszánsz iniciálék is Mátyás király műhelyéből. A füzérradványi Károlyi-kastélyban reneszánsz kandallókban, Firenzéből hozatott eredeti bútorokban, kőfaragványokban, gobelinekben, porcelánokban és abban a “szatmári asztalban” gyönyörködhetnek a vendégek, amelyen 1711-ben aláírták a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békeszerződést.

Nagykanizsán az inka és indiai kultúra, Keszthelyen a balatoni halászat és borászat, Zalaegerszegen pedig az “örökéletű” farmer lesz a központi témája a programsorozatnak.

A nyíregyházi Jósa András Múzeumban a látogatók két óránként tárlatvezetéssel kereshetik majd fel a rendezvény alkalmából szervezett új kiállításokat, emellett honfoglalás kori harci bemutatót, koncerteket és táncműsorokat is megtekinthetnek. A mátészalkai Szatmár Múzeumban az éjszakát az elektromos közvilágítás indulásának 120. évfordulójával kötik össze abból az alkalomból, hogy 1888-ban Magyarországon először a városban gyulladt ki az utcai villanyvilágítás.

Pécsett Biblia-kiállítással, fáklyás kirándulással és egyebek mellett “világító ásványokkal” várják az érdeklődőket.

Szegeden tíz helyszín kínál programokat, többek között látható lesz Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképe a Kultúrpalotában, megszólal Dankó Pista hegedűje, kinyit a fellebbviteli főügyészség épülete, bemutatják a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, a fogadalmi templomban pedig megszólal az ország egyik legnagyobb harangja.

Székesfehérváron a Reneszánsz Évhez, a Nyugat folyóirat elindulásának 100. évfordulójához és a Biblia évéhez kapcsolódó programok közül válogathat a közönség.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum ingyenes tárlatvezetései mellett a múzeum előtti téren velocipédbemutatót tartanak, a kisebbek pedig kipróbálhatják a kőbaltacsiszolást, a kagylóékszer-készítést, de társasjátékokkal és dramatikus mesejátékokkal is múlathatják az időt. A Vármegyeházán rajzverseny és kézműves foglalkozások kötik le a gyermekeket, a felnőttek pedig díszmagyarban fényképezkedhetnek. Az Irodalom Házában Mészöly Miklós és Polcz Alaine fotóit böngészhetik az irodalomkedvelők. Dombóváron kerékpáros múzeumlátogatást, Bonyhádon reneszánsz koncertet, az ozorai várban fáklyás idegenvezetést szerveznek szombaton.

A szolnoki Damjanich múzeumban a tisztálkodás XX. századi falusi szokásait bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekkel várják az érdeklődőket, a Szolnoki Galériában pedig a megyei karnagyok kamarakórusa ad reneszánsz hangversenyt, miközben a zenerajongók az ott látható Szőnyi-kiállítás festményeit is megcsodálhatják. A Szolnoki Tájházban csillagász vezetésével az égboltot kutathatják távcsővel az érdeklődők.

A tatai Esterházy-kastély emeleti nagytermét erre az alkalomra mozivá alakítják és levetítik a városban forgatott Tóparti Látomás című filmet, Tolnai Klári és Jávor Pál főszereplésével.

Vas megyében is számos izgalmas programot kínálnak szombaton, a Múzeumok éjszakáján: Szombathelyen csillagtúrára, métázásra és Szent Iván-éji óriásmáglya-gyújtásra, Körmenden reneszánsz vigasságra várják a közönséget, Kőszegen a Tábornokházban a “tüzes” mesterségek, a Patikamúzeumban pedig a boszorkányok kerülnek a középpontba.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban szombaton nyitják meg a Veszprém megye egyházi élete a középkorban című kiállítást, de bemutatkozik a székesfehérvári I. András Király Lovagrend is, lesz hangverseny, majd Boszorkányok a múzeumban címmel műsort adnak elő az intézmény munkatársai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik