Élet-Stílus

Hollandia folytatja a menetelést?

Látványos mérkőzésre van kilátás szombat, az Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjében. A csoportjában mindenkit végigverő hollandok azokkal az oroszokkal mérik össze a tudásukat, akik a lassú kezdés után parádés játékkal lefocizták a svédeket.

A holland válogatott számít az összecsapás esélyesének, ami nem is csoda, hiszen az Oranje a csoportkörben a két évvel ez előtti vébéfinálé résztvevőit imponáló magabiztossággal győzte le. Marco van Basten az utolsó, románok elleni csoportmeccsen azt is megengedhette magának, hogy több kulcsemberét pihentette. A B csapat is könnyedén elbánt a keleti szomszédainkkal, az már más kérdés, hogy érdemes volt-e a kirobbanó formában futballozó a kispadra ültetni.

A portugál példa azt mutatja, hogy nem. A luzitánok brazil mestere a Svájc elleni mérkőzésre nem jelölte a sztárokat, akiknek aztán a nyolc között a szoros (3-2) eredmény ellenére nem volt esélye a németekkel szemben.

A hollandok szövetségi kapitánya ennek ellenére nem aggódik, véleménye szerint az oroszokat 4-1-re elverő spanyolok megmutatták mit kell a szbornaja ellen játszani. „Számunkra hasznos leckéül szolgált az a meccs” – nyilatkozta magabiztosan van Basten, aki nyilván tisztában van azzal, hogy szombaton Bázelben már egyik másik csapat áll ki ellenük.

Meg lehet állítani a fergeteges hollandokat? (MTI/EPA)

Meg lehet állítani a fergeteges hollandokat? (MTI/EPA)

Az oroszok az első csoportmeccsükön szenvedtek súlyos vereséget, ami talán azzal is magyarázható, hogy a fiatal csapatnak még szoknia kellett a torna légkörét. A folytatásban ráadásul már remekelt a Guus Hiddink által irányított gárda: előbb a címvédő görögöket intézték el (1-0), majd a svédek következtek (2-0). Ezen a meccsen tért vissza két meccses eltiltása után Andrej Arsavin, a válogatott agya.

Az orosz irányító kulcsszerepet játszott a Zenit Szentpétervár UEFA-kupa menetelésében, ám az utolsó Eb-selejtezőn Andorra ellen egy tettlegesség miatt piros lapot kapott. A 27 éves középpályás a svédek ellen igazolta a klasszisát: szinte minden támadás rajta keresztül futott, a csapata második gólját pedig ő maga vállalta.

Az orosz válogatott mellett szólhat a svédek elleni parádé, és az a tény, hogy a csapat felszabadultan léphet pályára szombat este. Az előzetes várakozásoknak megfelelt a csapat azzal, hogy túlélte a csoportkört, minden egyéb plusz már csak ráadás.

Hiddink vajon mit forgat a fejében? (MTI/EPA)

Hiddink vajon mit forgat a fejében? (MTI/EPA)

Nem lenne meglepetés a szbornaja sikere már csak azért sem, mert egy olyan tréner irányít a kispadról, aki a szakma szűk elitjéhez tartozik. Sok helyen megfordult a világban Guus Hiddink, és mindenhol nagyot alkotott: az Eindhovennel BEK-et nyert, a holland és a dél-koreai válogatottal 1998-ben, illetve 2002-ben negyedik helyen zárt a világbajnokságon. A minden hájjal megkent holland szakember tökéletesen ismeri a szombat esti ellenfelet, és ez újabb kapaszkodót kínál az oroszok továbbjutására áhítozóknak

A felek amúgy egyetlen mérkőzést játszottak “tisztán” egymás ellen, amire nyilván szívesen gondolnak vissza az Oranje hívei: tavaly Amszterdamban vívtak barátságos meccset, s azt a házigazdák 4-1-re nyerték. Előtte még a szovjet időkben mérkőztek, s a mérleg szerény holland fölényt mutat, amennyiben egy döntetlen mellett háromszor ők nyertek, míg a sarló-kalapácsos együttes két ízben diadalmaskodott.

Hogy van-e bármilyen jelentősége, nem tudni, ám tény: a diadalok egyikében tevékeny szerepet vállalt Marco van Basten is, aki – persze még játékosként – egy góllal is kivette részét abból a 2-0-ás győzelemből, amelyet a nemzeti együttes az 1988-as Eb-döntőben aratott a Szovjetunió válogatottja felett.

Örökmérleg: 3 holland, 2 orosz győzelem, 1 döntetlen

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

Harmadik negyeddöntő:
Hollandia-Oroszország, szombat 20:45 ó
Bázel, St. Jakob Park, V.: Lubos Michel (szlovák)

Várható kezdőcsapatok
Hollandia: Edwin van der Sar – Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, Andre Ooijer, Giovanni van Bronckhorst – Nigel de Jong, Rafael van der Vaart – Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Arjen Robben – Ruud van Nistelrooy

Oroszország: Igor Akinfejev – Alekszandr Anjukov, Gyenyisz Kologyin, Szergej Ignasevics, Jurij Zsirkov – Szergej Szemak, Gyinyijar Biljaletgyinov, Konsztantyin Zirjanov, Igor Szemsov – Andrej Arsavin, Roman Pavljucsenko

Aktuális forma

Hollandia
2008. június 16.: – Románia 2-0 (Eb-csoportmeccs)
2008. június 13., – Franciaország 4-1 (Eb-csoportmeccs))
2008. június 9., – Olaszország 3-0 (Eb-scoportmeccs)
2008. június 1., – Wales 1-0 (o., b.)
2008. május 29., – Dánia 1-1 (o., b.)

Oroszország:
2008- június 17.: – Svédország 2-0 (Eb-csoportmeccs)
2008. június 14.: – Görögország (Eb-csoportmeccs) 1-0
2008. június 10.: – Spanyolország (Eb-csoportmeccs) 1-4
2008. június 4.: -Litvánia (s., b.) 4-1
2008. május 28.: -Szerbia (s., b.) 2-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik