Élet-Stílus

Domenech maradna a kispadon

A francia labdarúgó-válogatott a csoportkört sem élte túl az Európa-bajnokságon, ezért könnyen elképzelhető, hogy a következő világversenyre már egy új kapitánnyal utazik a csapat. Önként azonban nem távozik Raymond Domenech, akinek többen is pályáznak a posztjára.

A szurkolók és a francia sajtó is a szövetségi kapitány fejét követeli a csalódást okozó Eb-szereplés miatt, ám Domenech a jelek szerint kitöltené a 2010-ig érvényes szerződését. Nem valószínű azonban, hogy a szakember marad a francia kispadon, hiszen mindössze egy árva ponttal, és egy rúgott góllal búcsúzott a nemzeti együttes.

A francia szövetség az olaszok elleni meccset követően bejelentette, hogy a július 3-ai elnökségin döntenek Domenech-ről. A jelenlegi kapitány addig meg akarja győzni a szövetség elnökét, Jean-Pierre Escalettes-t, hogy ő a megfelelő ember egy új, fiatalokra épülő válogatott összekovácsolására.

Domenech maradna (AFP)

Domenech maradna (AFP)

Eközben a sajtó már a lehetséges utódokról cikkez. Öt szakember jöhet szóba a francia lapok szerint, és közülük is a játékosként világ- és Európa-bajnok Didier Deschamps-nak vannak a legjobb lapjai. A jelenleg munkanélküli szakember korábban a Juventus és az AS Monaco kispadján is ült, és számos egykori játékostársa – Bixente Lizarazu, Christophe Dugarry, Robert Pires, Emmanuel Petit – őt szeretné látni a válogatott élén.

Laurent Blanc a Girondins Bordeaux-val bajnoki ezüstérmet nyert, és kérdéses, hogy lemondana-e a Bajnokok Ligája szereplésről.

A francia szövetség jelenlegi sportigazgatója, Gerard Houllier a 90-es évek elején már irányította az “Equipe tricolore-t”, igaz akkor a csapat elbukott a 94-es vébé selejtezőiben. Ellene szól az is, hogy tagja annak a bizottságnak, amelynek adott esetben meg kell neveznie Domenech utódját.

Arsene Wenger hosszú évek óta sikeresen ténykedik az Arsenalnál, és már számtalanszor elmondta, hogy nem akar a válogatott mellett dolgozni. Az Ágyúsok trénere ráadásul Domenech legnagyobb kritikusa, rendszeresen bírálta honfitársát annak „unalmas” stílusa miatt. Az ötödik jelölt Jean Tigana. Az egykori legendás játékos jó barátja az UEFA-elnök Michel Platininek, de a temperamentumos szakembert a szövetség vezetői nem igazán kedvelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik