Élet-Stílus

Búcsút int egy favorit

Nincs megállás az Eb-n, alighogy befejeződött a csoportkör, máris kezdődik a kieséses szakasz, a tömör izgalom. Az első negyeddöntőben az első két csoportmeccsén brillírozó Portugália a „kétarcú" németekkel csap össze.

A továbbjutását és a csoportelsőséget első két meccsen kivívó portugálok, legalábbis a csapat húzóemberei egy teljes hétig hangolhattak a csütörtöki negyeddöntőre, mivel a Svájcnak nagylelkűen odaajándékozott derbin Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány már a tartaléksorát szerepeltette.

Ezzel szemben a németeknek még az utolsó találkozón is
akadt miért izgulniuk, főleg hajtaniuk, de az is igaz, hogy az osztrákokat még félgőzzel is legyőzték. Azt megelőzően Horvátország ellen sem brillírozott a Nationalelf (ki is kapott), ugyanakkor a lengyelek elleni nyitó meccsen jó teljesítményt nyújtott, éppen ezért kétarcúnak tűnik Joachim Löw csapata, és megtippelhetetlen, hogy mire lesz képes a törökök és a csehek ellen tetszetős és kiváltképp eredményes futballal jelentkező, esélyesnek kikiáltott portugálokkal szemben.

Ki nevet a végén - Ronaldo vagy a németek? (AP)

Ki nevet a végén – Ronaldo vagy a németek? (AP)

Okkal vetődik fel a kérdés: Németország eddig altatott vagy tényleg ennyit tud? Scolari erre azt mondja, a németeket sohasem lehet leírni; „különben sem láttam az övéknél taktikailag jobb válogatottat” – tette hozzá a portugálok szakvezetője, aki Bázelben feltehetően ugyanazt tizenegyet küldi majd pályára, melyet az első két csoportmeccsen is szerepeltetett. Neki nincs is különösebb oka a változtatásra, nem úgy az eltiltása miatt ezúttal a lelátóra szoruló Löwnek.

Ráadásul nem tudni, mi lesz Lukas Podolskival (vádlisérülés) és Torsten Fringsszel (bordasérülés) – az ugyanis csak közvetlenül a csütörtöki mérkőzés előtt derül ki, hogy a csatár és a középpályás vállalhatja-e a játékot. A választól függetlenül az egymeccses eltiltását az osztrákok ellen letöltő Bastian Schweinsteiger bizonyosan ott lesz a kezdőcsapatban.

Az ő szerepeltetése abból a szempontból is érdekes, hogy a 2006-os világbajnokságon két góllal járult hozzá a portugálok 3-1-es legyőzéséhez. „Most sokkal nehezebb feladat vár ránk, mivel azóta nagyon sokat fejlődött a portugál csapat, amely kétségkívül a mezőny legjobbja” – így Schweinsteiger.

Löw a lelátóra, Schweinsteiger a pályára készül (AP)

Löw a lelátóra, Schweinsteiger a pályára készül (AP)

Amíg a németek a két évvel ezelőtti vb-bronzmeccsre, addig Portugália a 2000-es Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsére emlékszik vissza szívesen, mivel azon a Sérgio Conceicao triplájával 3-0-ra elintézte a németeket. A mostani csata hőse az egyik oldalon Cristiano Ronaldo, a másikon – kiváltképp, hogy gyengélkednek a német csatárok – Michael Ballack lehet.

„Nem számít, hogy minket tartanak esélyesnek, én azt remélem, a legjobb formánkat hozzunk majd ” – nyilatkozta a klubszezont 42 góllal záró, az Eb-n eddig egyszer eredményes Ronaldo.
A németekről és Ballackról utóbbi őrzője, Petit beszélt:

„Németország nem játszott valami fényesen az osztrákok ellen, ezzel együtt jó és agresszív csapat. Nem hibázhatunk ellene, hiszen a legkisebb megingást is kihasználja, végig nagyon kell koncentrálnunk. A német válogatott ugyan nemcsak Ballackból áll, de nagyon fogok rá figyelni, hiszen jó játékos, mind a két lábával kiválóan lő. Alaposan fel is készültem az ellene való játékra” – mondta a védekező középpályás, aki Ronaldo és a Deco mellett Portugália egyik legjobbja az Európa-bajnokságon.

Azt, hogy ki nevet a végén, megtippelhetetlen – egy azonban biztos, két favoritnak vélt csapat közül egynek távoznia kell.

Örökmérleg – Portugália-Németország
15 mérkőzés, 3 portugál gy., 5 d., 7 német gy., gólok: 14-21

Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Portugália-Németország, 20:45
Bázel, St. Jakob-Park, v.: Fröjdfeldt (svéd)
Várható kezdőcsapatok
Portugália: Ricardo – Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira – Petit – Joao Moutinho, Deco – Simao, Cristiano Ronaldo – Nuno Gomes
Németország: Lehmann – A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Frings (Hitzlsperger), Ballack – C. Fritz, Schweinsteiger – Klose, Podolski (Gomez)

Aktuális forma

Portugália:
2008. június 15.: – Svájc 0-2 (Eb)
2008. június 11.: -Csehország 3-1 (Eb)
2008. június 7.: -Törökország (Eb) 2-0
2008. május 31.: -Grúzia 2-0 (o., b.)
2008. március 26.: -Görögország 1-2 (semleges, b.)

Németország:
2008. június 16.: -Ausztria 1-0 (Eb)
2008. június 12.: – Horvátország 1-2 (Eb)
2008. június 8.: – Lengyelország 2-0 (Eb)
2008. május 31.: – Szerbia 2-1 (o., b.)
2008. május 27.: Fehéroroszország 2-2 (o., b.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik