Élet-Stílus

Pont nélkül búcsúzott a címvédő

A tartalékos spanyolokkal sem bírt címvédő görög labdarúgó-válogatott, hiába vezetett, 2-1-re kikapott, így pont nélkül kénytelen búcsúzni a kontinensviadaltól.

A spanyolok biztos továbbjutóként, a görögök pedig tuti kiesőként futottak neki a szerda esti, utolsó csoportmeccsnek. A tétnélküliség mind a két szövetségi kapitányt változtatatásra sarkalta – persze különféle okokból -, Otto Rehhagel kevesebb, a legjobbjait az vb-győztes olaszok elleni negyeddöntőre pihentető Luis Aragones több helyen „nyúlt bele” a csapatába.

A fogáskeresés elég sokáig elhúzódott. A spanyolok járatták többet a labdát, megpróbálták kipasszolni az ellenfél masszívnak tetsző védelmét, de a játékba – nyilván az összeszokottság hiánya miatt – meglehetősen sok hiba csúszott. A karmesteri pálcát Cesc Fabregas forgatta, és a 3. percben adott is egy jó labdát Rubén de la Rednek, ám ő levegőt „rúgta szét”.

Luis Aragones B csapata is erős - GALÉRIA

Luis Aragones B csapata is erős – GALÉRIA

Jó ideig ez volt az egyetlen említésre méltó spanyol helyzet,
míg átellenben a pontrúgások okoztak mérsékelt izgalmat. A szundikálásból Xabi Alonso ravasz emelése ébresztette fel a feleket, a liverpooli középpályás a saját térfeléről emelt – nem sokkal a kapu mellé. Ezután több lövést is feljegyezhettünk, de ezek a statisztikusoknak adtak munkát, a kapusoknak nem.

A 42. percben aztán olyasvalami történt, amit eddig nem
láttunk az osztrák-svájci Európa-bajnokságon: gólt szerzett a görög válogatott. Jorgosz Karagunisz balról ívelt középre szabadrúgásból, és Angelosz Hariszteasz, a négy esztendővel ezelőtti torna hőse 11 méterről nagy erővel a fejelt a kapuba.

A spanyolokat nem igazán izgatta fel a találat, a szünet után is nyugodtan passzolgattak. A görögök pedig kivárásra játszottak, így viszont csaknem unalomba fulladt a találkozó.

A 61. percben az első válogatottbeli gólját jegyző De la Red fújt ébresztőt: Daniel Güiza lefejelt labdáját 11 méterről bombázta a hálóba, Antoniosz Nikopolidisz inem védhetett. A másik oldalon Hariszteasz élt volna a válaszadás jogával, de éles szögből leadott lövését Pepe Reina helyett a jobb kapufa „védte”.

Daniel Güiza szerezte a győztes gólt (MTI/EPA)

Daniel Güiza szerezte a győztes gólt (MTI/EPA)

A folytatásban a címvédő „behátrált”, és a megszerzett labdákkal igyekezett kontrákat vezetni, de ehhez hiányzott a kellő erő és a lendület, így aztán a spanyolok sok passzra épülő, technikásabb játéka dominált. Az utolsó negyedórában már a korábbiaknál is nagyobb fölényben játszott Aragonés B csapata, és néhány kihagyott helyzet után a fordítás is összejött.

Sergio García pontos beívelése után a spanyol nemzeti csapatban – De la Redhez hasonlóan – először eredményes Güiza 6 méterről fejelt a hálóba. A címvédő görög válogatott így három vereséggel búcsúzott, míg a spanyolok kilenc ponttal meneteltek a nyolc közé úgy, hogy pihent sztárokkal ugorhatnak majd neki az olaszok elleni negyeddöntőnek. A tartaléksor megtette, amit megkövetelt a haza és Aragones.

Nyilatkozatok
Luis Aragones, a spanyolok kapitánya:
„A második félidőben megmutatta a csapat, hogy jó formában van. Olaszország ellen természetesen jobban kell játszanunk. A görögök gólja előtt volt egy kis zavar a védelmünkben, ezt az olaszok ellen nem engedhetjük meg magunknak”.

Otto Rehhagel, a görögök kapitánya:
„Azt kértem a játékosaimtól, hogy tisztességesen búcsúzzunk az Eb-től. Ez megtörtént, a döntő pillanatokban azonban sajnos nem volt szerencsénk. Elszántan és jól játszottunk, a spanyolok viszont okosabbak voltak nálunk és ez döntött.”

D csoport, 3. forduló:

Spanyolország-Görögország 2-1 (0-1)
Salzburg, 28 ezer néző, v.: Webb (angol)
Gól: De la Red (61.), Güiza (88.), ill. Hariszteasz (42.)
Sárga lap: Güiza (41.), Arbeloa (43.), illetve Karagunisz (33.), Baszinasz (71.)
Spanyolország: Reina – Arbeloa, Juanito, Raúl Albiol, Fernando Navarro – Xabi Alonso – De la Red, Fabregas, Sergio García, Iniesta (Cazorla, 57.) – Güiza
Görögország: Nikopolidisz – Vintra, Kirgiakosz (Ancasz, 62.), Dellasz, Szpiropulosz – Baszinasz, Kacuranisz, Szalpingidisz (Jannakopulosz, 85.), Karagunisz (Ciolisz, 74.), Amanatidisz – Hariszteasz

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 9
2. Oroszország 6
3. Svédország 3
4. Görögország 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik