Élet-Stílus

Megtáltosodtak az oroszok

Látványos és gyors támadófocival győzte le a svéd válogatottat az orosz együttes, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon, ahol a hollandok várják. A szbornaja ilyen játékkal bárkire veszélyes lehet a folytatásban.

Sokat vártak az oroszok a kétmeccses eltiltásából visszatérő Andrej Arsavintol, és az alacsony irányító középpályás nem is okozott csalódást. Vezérletével a spanyoloktól kikapó, majd a görögöket elverő gárda az első perctől fogva kezébe vette a mérkőzés irányítását. A sokkal képzettebb és gyorsabb oroszok az esetek többségében állva hagyták a svédeket, akik csak szerencsével úszták meg egy 2-0-s vereséggel.

A döntetlen a svédek továbbjutását eredményezte volna, de az orosz henger már a kezdő sípszó után beindult. A középpályát villámgyorsan átjátszották Arsavinék, és az ékeket keresték a labdáikkal. Az első negyedórában a jól megszervezett svéd védelem hiba nélkül szűrt, de már ekkor kiderült, hogy gyorsaságban nem veszik fel a versenyt az orosz játékosokkal.

Pavljucsenko lőtte az első orosz gólt - GALÉRIA

Pavljucsenko lőtte az első orosz gólt – GALÉRIA

Arsavin az első félórában szinte extázisban futballozott, sorozatban dolgozta ki a helyzeteket a szbornaja, de egészen a 24. percig kellett várni a megérdemelt vezető gólig.

A svédek a középpályán labdát vesztettek, és aztán érdeklődéssel, és jókora távolságból figyelték a villámgyors orosz kontrát: a jobb oldalon felfutó Szemsov röviden az érkező Anjukovhoz passzolt, aki azonnal továbbadta a labdát Pavljucsenkónak. A fiatal csatár 8 méterről esélyt sem hagyott a jobb alsóba tartó lövésével Isaksson kapusnak.

A középkezdés után kis híján érkezett az egyenlítés, de Larsson megcsúsztatott fejese a felső lécen csattant. Az első félidőre ezzel is lőtték a puskaporukat a svédek, akiknek hatalmas mázlijuk volt. Ha egy kicsit jobban koncentrálnak az oroszok, már a szünetig eldönthették volna a mérkőzést, és ezzel a továbbjutást, de Pavljucsenko és Zsirkov is ordító helyzetben hibázott.

Változatlan felállásban kezdték a második félidőt a csapatok, ami elsősorban a skandinávok esetében volt érthetetlen. Karl Lagerbäck csapata leckét kapott az első 45 percben az oroszoktól, vajon mire várt a svéd kapitány?

A játék képe nem is változott, az oroszok tetszés szerint csináltak bohócot a svédekből, akiknél csak két becsülettel küzdő veterán, Ljungberg és Henrik Larsson teljesítményére nem lehetett panasz. A kisebb térdsérüléssel bajlódó Ibrahimovic mintha a pályán sem lett volna, a második félidőben már csak sétált a skandinávok legnagyobb sztárja.

Ibrahimovic már a szünetben feladta (MTI/EPA)

Ibrahimovic már a szünetben feladta (MTI/EPA)

Az oroszokat mindez természetesen nem zavarta, és a rengeteget futó Arsavin révén a fordulás után nem sokkal megszerezték a második góljukat. A svédek ismét a középpályán veszítették el a labdát, ezúttal Zsirkov volt az előkészítő, majd Arsavin higgadtan a jobb alsóba helyezett.

A második gólt követően visszavettek a tempóból az oroszok, a svédek viszont semmit nem mutattak támadásban. A semmittevést a hajrában megunták Arsavinék, és három hatalmas ziccert is kidolgoztak, de a biztos vezetés tudatában már túlcifrázták a támadásokat. A győzelmük azonban nem forgott veszélyben, mivel a két már említett veterán kivételével a skandinávok mintha behúzott kézifékkel játszottak volna.

Guus Hiddink csapata teljesen megérdemelten jutott a nyolc közé, ahol a holland kapitány a honfitársaival találkozik. Látványos összecsapásra van kilátás, két támadófutballt játszó csapat feszül majd egymásnak szombaton Bázelban.

Nyilatkozatok

Guus Hiddink, az oroszok kapitánya:
„Nagyon jól játszottunk, fiatal csapatom most nemcsak látványosan, hanem fegyelmezetten is futballozott. Rutinos csapattal találkoztunk, ezért kicsit tartottam a mérkőzéstől, de végig koncentráltunk és úgy gondolom, megérdemelten nyertünk. Büszke vagyok a fiúkra, a hollandok elleni negyeddöntőben biztos nem lesz ennyi lehetőségünk, ezért a befejezésekre sokkal jobban oda kell figyelnünk. Képesek vagyunk a mainál is jobb teljesítményre, de biztos vagyok benne, hogy a hollandok sem hozták még ki magukból a maximumot.”

Lars Lagerbäck, a svédek kapitánya:
„Gratulálok az orosz válogatottnak. Játékosai gyorsabbak és jobbak voltak nálunk, megérdemelten jutottak tovább. Nekünk sem kell szégyenkeznünk, mindent megpróbáltunk, ennyire futotta az erőnkből. Egyelőre még nem foglalkozom azzal, milyen összetételű csapat játszik majd ősszel a világbajnoki selejtezőkön, biztos lesznek változások a keretben, de nemzedékváltásra nem kerül sor, a ma látottak többsége ősszel is rendelkezésemre áll majd.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

D csoport, 3. forduló:

Oroszország-Svédország 2-0
Innsbruck, 30 772 néző, V.: Roberto Rosetti (olasz)
Gól: Pavljucsenko (24.), Arsavin (50.)

Oroszország: Igor Akinfejev – Alekszandr Anjukov, Gyenisz Kologyin, Szergej Ignasevics, Jurij Csirkov – Szergej Szemak – Konsztantyin Szirjanov, Igor Szemcsov, Dinizsar Biljaletgyinov (Ivan Szaenko, 66.) – Andrej Arsavin, Roman Pavljucsenko (Vlagyimir Bisztrov, 90.)

Svédország: Andreas Isaksson – Fredrik Stoor, Olof Mellberg, Petter Hansson, Mikael Nilsson (Markus Allbäck, 79.) – Johan Elmander, Anders Svensson, Daniel Andersson (Kim Källström, 56.), Fredrik Ljungberg – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 3 meccs/9 pont (8-3)
2. Oroszország 3/6 (4-4)
3. Svédország 3/3 (3-4)
4. Görögország 3/0 (1-5)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik