Élet-Stílus

Kungfu nélkül is megvédik magukat a pandák

A pandák persze nem kungfuznak, mint a rajzfilmben, és nem is olyan lusták, mint Po, a film főhőse. Ha azonban rákényszerülnek, keményen tudnak harcolni, és „fegyverzetük” sem elhanyagolható. A legfőbb veszély azonban az ember oldaláról fenyegeti őket – figyelmeztet a WWF.

Egy új animációs film főhőse Po, a kungfus panda, aki nudlikészítőnek tanul a családi levesboltban. A filmben ő az ősi Kína leglustább állata, ami a valóságban nem igaz. Bár sokszor látjuk őket hanyatt fekve bambuszt rágcsálni, összességében mégis meglehetősen aktív állatok – áll a WWF Magyarország közleményében. A vadon élő panda ideje nagy részét táplálékkereséssel és táplálkozással tölti, egy kifejlett pandának napi 12-38 kilogrammnyi bambuszra van szüksége a megfelelő energia biztosítására.

Fel tudna mászni, csak nem akar (fotó: WWF/Canon/Susan A. Mainka)

Fel tudna mászni, csak nem akar (fotó: WWF/Canon/Susan A. Mainka)

Ennek felkutatása már önmagában nem kis teljesítmény. A pandabocsok már 6 hónapos korukban elkezdik a fára mászást, és felnőttként kitűnő mászókká válnak. Tudnak úszni is, és a legtöbb medvével ellentétben ők nem alszanak téli álmot. A felnőtt pandának nagyon kevés természetes ellensége van, de a hópárducok, mint amilyen Tai Lung a rajzfilmben, határozott veszélyt jelentenek a fiatal pandákra. Bár természetük szerint félénkek és békések, szükség esetén támadnak – főleg kicsinyeik védelmében.

A felnőtt pandák testhossza mintegy másfél méter, súlyuk pedig akár 150 kilogramm is lehet – kétszer annyi, mint egy átlagos felnőtt férfié. Hatalmas zápfogaik és nagyon erős állkapocsizmaik vannak, amelyeket leginkább a bambusz
összeaprítására használnak.

Az óriáspandák általában kerülik az összeütközést, de támadási szándékra utal, ha lehajtják a fejüket és ellenfelük szemébe néznek. Ha a menekülés nem lehetséges, masszív tömegüket, erős állkapcsukat és karmaikat használják a védekezéshez. Akármilyen aranyosnak tűnnek is, biztosra vehető, hogy képesek megvédeni magukat és társaikat.

A pandákat azonban nem a vadonban éri a legnagyobb fenyegetés, hanem a mindennapos emberi tevékenység által. Azért ők a Föld egyik legveszélyeztetettebb faja, mert élőhelyük folyamatosan zsugorodik, és mert orvvadászok gyilkolják őket a bundájukért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik