Élet-Stílus

Kecskemétre települ a Mercedes-Benz

Kecskeméten épít új autógyárat a Daimler Benz - derült ki a cég közleményéből. Ha sikerül megállapodniuk a magyar kormánnyal és a város vezetőivel, a gyártás 2012-ben indul. A 800 millió eurós beruházással megépülő gyárban a Mercedes A és B modelljeit gyártják majd.

Az új gyártóhely felépítéséhez a Mercedes-Benz Kecskeméten körülbelül 800 millió eurós beruházást tervez, amely mintegy 2500 új munkahelyet fog teremteni a régió lakói számára. A Daimler AG a következő hetekben erről szándéknyilatkozatot kíván aláírni Magyarország, valamint Kecskemét képviselőivel.

Florian Martens, a Daimler-Benz szóvivője az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a magyarországi üzem Kecskeméten létesül. A kecskeméti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz. A gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik – jelentette ki a szóvivő.

Szokásos támogatás

A német Daimler-Benz új üzemének építéséhez a befektetőknek adott szokásos támogatási csomagot kapja, amely a beruházáshoz adó jellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján. A részleteket a szerződés aláírása, illetve az Európai Unió jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

A kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország legalább három országgal versenyzett a kezdeti 200 milliárd forintos beruházásért, amely közvetlenül 2 500 munkahelyet teremt a környékben, a beszállítói körben pedig további 10 ezer munkahelyet létesít. Az első évben 100 ezer darab Mercedes A és B kategóriájú kocsit gyártanak majd – mondta Gyurcsány. A Reményei szerint a Daimler-Benz cég is – hasonlóan az Audihoz – az indulás után a sikereket látva növeli magyarországi fejlesztését.

A Mercedes-Benz az eddigi kettő helyett négy gépkocsival kíván jelen lenni a kompakt gépkocsik piaci szegmensében. Az ehhez kapcsolódó 600 millió euró értékű új beruházások hosszú távon biztosítják a németországi Rastattban lévő gyár kapacitásainak teljes mértékű kihasználását. A versenyképesség és a kapacitás növelése miatt azonban új gyártóbázisra is szükség van – tájékoztatta lapunkat a Mercedes-Benz.

Még több luxusautó

A Mercedes-Benz a jövőben még több prémium kategóriájú gépkocsit akar kínálni a kompakt gépjárműosztályban. A kibővített termékkínálattal új ügyfeleket és piaci régiókat szeretnénk meghódítani – mondta Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke.

Hozzátette: továbbra is folyamatosan invesztálni fognak németországi gépkocsigyártásunkba is. “A Sprinter düsseldorfi és ludwigsfeldei gyártásának nemrég eldöntött bővítésén kívül most körülbelül 600 millió eurót ruházunk be Rastattban az új kompakt gépjárművek gyártása érdekében” – folytatta Zetsche.

Ezzel egyidejűleg versenyképességünk tartós növelése és a kelet-európai piaci lehetőségek kihasználása érdekében egy új gyárat kívánunk létrehozni Magyarországon – emelte ki Zetsche. A kecskeméti gyár döntő mértékben hozzájárul majd a gazdaságossághoz és a versenyképességhez véleménye szerint.

Kecskemét volt a befutó

Az új Kecskeméti gyár a gazdasági szempontok alapján, összességében a legjobb perspektívát biztosítja. Ez a gyártóhely teljesíti a Mercedes-Benz üzemének sikeres felépítéséhez szükséges magas minőségi és mennyiségi szempontok által támasztott követelményeket – indokolta a döntést Rainer Schmückle, Mercedes-Benz Cars ügyvezetője.

A cég képviselői korábban több magyar város vezetőivel, többek között a miskolci polgármesterrel is tárgyaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik