Élet-Stílus

Többet vár a német kapitány

Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt az osztrákok ellen hétfő este elért 1-0-s eredménnyel, s a negyeddöntőbe kerüléssel, ugyanakkor megjegyezte, a portugálok ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükség. A német lapok óvatos örömmel kommentálták a győzelmet.

„Fontos győzelmet arattunk egy olyan mérkőzésen, melyen nagy nyomás alatt játszottunk” – fogalmazott a tréner, aki szerint futballistái csapatként jól működnek együtt. „Tökéletesen megvalósították a pályán az elképzeléseimet, de ha el akarjuk érni a céljainkat, akkor javulnunk kell. Az elmúlt két évben számos remek meccset játszottunk, erre a teljesítményre lesz szükségünk a portugálok ellen.”

Azzal kapcsolatban, hogy az első félidő végén őt és osztrák kollégáját, Josef Hickersbergert is felküldte a játékvezető a lelátóra közölte: azt mondtam a negyedik játékvezetőnek, hogy szeretnénk nyugodtan végezni a munkánkat a kijelölt zónában, ennek lett a következménye a bírói döntés – írta az MTI. Az eset miatt elképzelhető, hogy megbüntetik a német trénert. Az ügyben kedden dönt az európai szövetség (UEFA).

Lelátóra zavarták a két trénert (Getty)

Lelátóra zavarták a két trénert (Getty)

A továbbjutást érő szabadrúgást szerző Michael Ballack a hatalmas téttel magyarázta, hogy a Nationalelf nem az elvárásoknak megfelelően szerepelt a házigazda ellen. „Előzetesen nagyon nehéz meccsre számítottunk, hiszen óriási volt a tét. Várható volt, hogy nem tudjuk könnyedén legyőzni az osztrákokat. A lényeg az, hogy a remek csapatmunkának köszönhetően továbbjutottunk” – értékelt a Chelsea középpályása.

Hickersberger csapata az Eb-szereplését foglalta össze, amikor kijelentette: “többnyire jól játszottunk”, miközben elismerte, hogy a megfogalmazott célt, a nyolc közé kerülést nem sikerült elérniük. “Ma egy szenzációs szabadrúgással kaptunk ki. A védelmünk remekül zárt, de a góllövés továbbra sem megy a csatároknak” – érzékeltette, hogy szerinte az összképet tekintve, játékban nem maradtak alul a németekkel szemben.

Hasonló véleményen volt Andreas Herzog, Hickersberger segítője is, aki úgy vélte, sikerült nyomást gyakorolniuk a német védelemre, még ha ennél határozottabban is szerették volna ezt megtenni. “Összességében az osztrák válogatott bizonyította, hogy képes futballozni, és hogy szerepe lehet a 2010-es világbajnoki selejtező sorozatban.”

—-Óvatos öröm Németországban—-

Nyoma sem volt annak az eufóriának, amely az Európa-bajnoki nyitányon a lengyelek elleni győztes meccs (2-0) után a sajtó – és a közvélemény – hangulatát jellemezte. A keddi kommentárokból egyértelműen kitűnt, hogy a horvátok elleni, az országot igen csak megviselő vereség nem múlt el nyomtalanul.

Az alaphangot még hétfő éjszakai, a német közszolgálati televízió által Bécsből sugárzott interjújában Németország “szövetségi kapitánya”, Angela Merkel kancellár adta meg. A kancellár asszony, aki az Ernst Happel stadionban rendkívül lelkesen szurkolta végig a mérkőzést, dicsérte ugyan a csapatot, de meglehetősen mértéktartóan – igazi szakértőként – nyilatkozott. Merkel úgy vélte, hogy a győzelem erőt és bátorságot adhat az együttesnek, amire nagy szüksége lesz a csütörtöki, Portugália elleni találkozón. Dicsérte Ballackot és Lahmot, s óvatosan azt üzente, hogy minden jó, ha a vége jó.

A német és az osztrák kancellár (MTI/EPA)

A német és az osztrák kancellár (MTI/EPA)

A keddi újságok mindenekelőtt a továbbjutás értékét emelték ki, s ennek kapcsán azt, hogy nem vált valóra a németek rémálma, azaz nem ismétlődött meg “Cordoba”. Előzőleg ugyanis szinte valamennyi sajtóorgánum arra figyelmeztetett: Németország ezúttal nem szenvedhet hasonló vereséget Ausztriától, mint az 1978-as világbajnokságon, Argentínában.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung meglehetősen kritikusan állapította meg: a továbbjutást jelentő győztes szabadrúgásgól – továbbá az a tény, hogy Bécs nem vált újabb Cordobává – ténylegesen örömre ad okot, de ezen túlmenően nincs minek örülni. A német válogatott ugyanis egyáltalán nem keltett olyan benyomást, mintha visszanyerte volna korábbi meggyőző formáját, a győzelmet mindenáron akaró mentalitást. A játék képe egyáltalán nem sugallta azt, hogy Németország esélyes lenne az Európa-bajnoki címre – hangoztatta a tekintélyes újság, s bátortalanságáért nem csupán a csapatot, hanem az “összeállítási hibákért” Joachim Löw edzőt is bírálta. A lap erősen hiányolta a szenvedélyt, az erőt és a támadó szellemet, s meglehetősen ünneprontóan azt hangoztatta, hogy a jelenlegi út zsákutcával fenyeget.

A berlini Der Tagesspiegel szerint Németország győzött ugyan, de a játék minden tekintetben csalódást keltett. Az újság szerint a csapat adós maradt a felszabadult, lelkes, igazi támadó játékkal, s – különösen a mérkőzés első hatvan percében – hagyta, hogy az osztrákok uralják a mezőnyt, akik azonban a kapu előtt szerencsére már határozatlannak bizonyultak. A válogatott legjobbja jellemző módon a hátvéd, Philipp Lahm volt, aki a lap szerint sok esetben a csatárok szerepét is átvette. Ez a játék kevés lesz a csütörtöki, Portugália elleni negyeddöntőre – állapította meg a Der Tagesspiegel.

A Die Welt szerint az erősen kínlódó válogatottat szabadrúgásával a kapitány, Michael Ballack mentette meg. De Németország győzött, s legalább versenyben maradt – írta a lap, hozzátéve: ebből a szempontból – legalábbis a mérkőzés lefújása utáni pillanatokban – mellékesnek tűnt, hogy a német válogatott erősen gyengélkedett mind a középpályás, mind a támadó játékban, s a játékosok a kilencven perc nagyobb részében minden különösebb elgondolás nélkül kergették a labdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik