Élet-Stílus

Ellepték a rendőrök Peking utcáit

Terrorelhárítási szakértőt neveztek ki Kínában a közbiztonsági miniszterhelyettesi posztra, miután egyre több híresztelés jelent meg azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges csoportok esetleg támadásokat terveznek a pekingi olimpiai játékok ellen.

Jang Huan-ning (Yang Huanning) rendkívüli jártasságot szerzett a kínai kormány terrorellenes műveleteiben – olvasható a közbiztonsági minisztérium honlapján. Az újonnan kinevezett miniszterhelyettes napi feladatai között szerepel egyebek közt a kínai országimázzsal kapcsolatos ügyek kezelése is. Az új szakember kinevezésével vált teljessé az ötkarikás játékok biztonsága érdekében hozott intézkedések sorozata.

A kínai hatóságok terrorelhárítási gyakorlatokon készülnek fel az esetleges éles helyzetekre. Az olimpiai helyszíneken tartott legutóbbi gyakorlatokon a rendőrség és a különböző fegyveres alakulatok mellett egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek, valamint a közlekedési minisztérium, illetve a meteorológiai intézet munkatársai is részt vettek.

Rendőr az olimpiai uszodánál (MTI/EPA)

Rendőr az olimpiai uszodánál (MTI/EPA)

Az élet szinte minden területén érezhetők a kisebb-nagyobb szigorítások. Az utcákon egyre több rendőrrel lehet találkozni, akik augusztustól kezdve mintegy két hónapon át a nap huszonnégy órájában ellenőrzik a járművezetőket.

Tilos lesz a tűzijáték, és pirotechnikai eszközöket sem lehet majd árusítani. Június eleje óta a nehezen meghatározható anyagok postai küldeményként való szállítása is csak különleges engedéllyel lehetséges.

Az ország minden részéből összesen 160 robbanószer-kereső kutyát hoztak Pekingbe, hogy a főváros 44 speciális munkakutyájával együtt biztosítsák az augusztusi olimpia és a szeptemberben sorra kerülő paralimpia biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik