Élet-Stílus

Eb: fenyegetőznek az osztrákok

Bár a németek ellen készülő osztrák csapat tagjai már napokkal korábban megkezdték a pszichológiai háborút, a vendéglátók támadója, Martin Harnik hétfőn alighanem a „szájháború” hőse lett.

A kettős, osztrák-német állampolgárságú támadó szavai a sportszerűséget jócskán túllépték, amikor azt ecsetelte, hogy a németekkel mi fog történni a legyőzhetetlen státusztól azért jócskán távol álló osztrákok láttán.

”Háromszor akkora rajtuk a nyomás, mint rajtunk” – ecsetelte a Werder Bremen csatára. „Be fog következni az a pillanat, amikor telecsinálják a nadrágjukat. Ha értékesítjük a helyzeteinket, összepakolhatnak, és utazhatnak haza.”

A hangulatot eleinte gerjesztő osztrák vezetőség részéről azonnali lépés következett: Harniknak megtiltották, hogy a jövőben nyilatkozzon. A szövetségi kapitány, Josef Hickersberger nyíltan is bírálta játékosát, s arra utalt, hogy Harnikot meg fogják büntetni.

Harnik, az osztrák

Harnik, az osztrák “megmondóember” (Getty)

„Harnik szavainak nincs értelmük, összevissza beszél” – nyilatkozta a szövetségi kapitány. „Németország háromszoros világbajnok, és háromszoros Európa-bajnok. Nem utolsósorban a torna egyik esélyese. Le fogok ülni, és elbeszélgetek a játékossal. Nem tűröm az ilyen ostoba szavakat.”

Harniknak ugyanakkor „titkos támogatója” is akadt. Az osztrákok másodedzője, Andreas Herzog a csatárhoz hasonló manírban szemléltette, mi lesz a németekkel, ha elkapja őket „az osztrák forgószél”. Az egykor a Werderben és a Bayernben futballozó középpályás arra a felvetésre, hogy a világranglista ötödik németekkel szemben Ausztria csak a 92., azt válaszolta: „kitörölhetik vele”.

„Eleinte mindenki leírt minket, így annál kielégítőbb, hogy a saját kezünkben van a sorsunk” – tette hozzá Herzog. „Komoly esélyünk nyílt a továbbjutásra, és mindent megteszünk majd, hogy legyőzzük az ősi riválist.”

A két csapat idén már összecsapott. Február 6-án Bécsben a németek 3-0-ra nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik