Élet-Stílus

Svájc győzelemmel búcsúzott

Svájc a második félidőben mutatott remek teljesítményének köszönhetően kétgólos győzelemmel búcsúzott a küzdelmektől. A portugál „fakó” keveset mutatott, a házigazdák annál inkább, a bázeli stadionban sokáig folyt az ünnep.

A bázeli találkozón a már kiesett svájciak a csoportelső, s ezért a negyeddöntőre spóroló portugálokkal mérkőztek. A találkozó első félideje ennek megfelelően alakult – a hazaiak ugyan derekasan nekigyürkőztek, ám Ricardo kapuja ritkán forgott veszélyben. Térfélcsere után viszont fölényben játszottak a lelkes házigazdák.

A felejthető első negyedóra után Behrami lövése ugrasztotta talpra a bázeli közönséget, kísérletében viszont kevés volt az erő. Két perccel később Pepe szúrt bele Nani szabadrúgásába, Zuberbühler pazar védéssel igazolta, miért is áll a kapuban.

A félidő derekán Inler jókora lövéssel kínálta Ricardót – a portugál védett – míg a másik oldalon Helder Postiga kísérletét Senderos védte: belevetődött a lövésbe, jól. A svájciak nem sokkal később válaszoltak (volna), az ötös bal sarkánál érkező Senderos ugyanis ha centikkel is, lekésett Yakin szemfüles labdájáról.

A 32. percben Yakin kihagyta a legnagyobb svájci helyzetet: fejesét jókora bravúrral hárította Ricardo. A hajrára mindkét csapat visszavett az addig sem istrángszaggató tempóból, így megérdemelt 0-0-val zárult az első játékrész.

Yakin első gólja - Derdiyok pazar passza után (MTI)

Yakin első gólja – Derdiyok pazar passza után (MTI)

Szünet után a portugálok is hatalmas helyzetet tékozoltak el. Nani egyedül vezette kapura a labdát, ám hiába feküdt el Zuberbühler, a manchesteri kapufát lőtt. Nem sokkal később szintén kapufával válaszoltak a svájciak: Inler bődületes lövése a jobb kapufát súrolta.

A svájciak egyre nagyobb fölénybe kerültek a félidő derekán, s erőfeszítéseiket siker koronázta: egy mélységi beadás után Derdiyok remek mozdulattal perdített Yakin elé, aki 15 méterről nem hibázott: kilőtte a jobb alsót.

Támadásban maradtak a házigazdák. Egy belőtt labdára Meira szorításában Barnetta érkezett – a felek birkóztak, s ez az Európa-bajnokságon a jelek szerint büntetőt ér. Plautz a tizenegyespontra mutatott, Yakin harmadik gólját is megszerezte a tornán. Kobi Kuhn azon nyomban lecserélte legjobb támadóját, a hálás bázeli közönség hatalmas tapssal búcsúztatta a remek támadót.

Yakin duplája - a csatár három góllal fejezte be az Eb-t (MTI)

Yakin duplája – a csatár három góllal fejezte be az Eb-t (MTI)

Az utolsó percekben egyik csapat sem erőltette a támadásokat, így Plautz sem hosszabbított sokat – Bázel viszont még sokáig ünnepelt.

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

A-csoport, 3. forduló

Svájc-Portugália 2-0 (0-0)
Bázel, St. Jakob, 42 500 néző. Vezette: Plautz (osztrák)
Gól: Yakin (71., 83., a másodikat 11-esből)
Svájc:
Zuberbühler – Lichtsteiner (Grichting, 82.), Müller, Senderos, Magnin – Behrami, Inler,
Fernandes – H. Yakin (Cabanas, 86.) – Vonlanthen (Barnetta, 61.), Derdiyok. Szövetségi kapitány: Kobi
Kuhn
Portugália: Ricardo – Miguel, Bruno Alves, Pepe, Ferreira
(Jorge Ribeiro, 41.) – Veireles, Veloso (Moutinho, 71.), Meira – Quaresma, Nani –
Hélder Postiga (Hugo Almeida, 74.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

A csoport másik mérkőzésén
Törökország-Csehország 3-2 (1-2)
Gól: Arda (75.), Nihat (87., 89.) illetve Koller (34.), Plasil (62.)

Végeredmény:
1. Portugália* 6 pont (5-3), 2. Törökország* 6 (5-5), 3. Csehország 3 (4-6), 4. Svájc 3 (3-3)

*Portugália és Törökország továbbjutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik