Élet-Stílus

Észbontó pénzek az F1-ben

A Forma-1 a világ legjövedelmezőbb sporteseményei közét tartozik, egy-egy versenyt tekintve pedig messze a legnagyobb bevételt hozza.

A Forma-1-es nagydíjak a világ legjobban jövedelmező sporteseményei – állítja a Deloitte Sport Business és a Formula Money című szakfolyóirat.

A szakértők állítása szerint egy-egy versenyhétvége nagyjából 230 millió dolláros bevételt hoz, ami kis híján tízszerese a második helyezett eredményének, az amerikai foci, az NFL meccseinek.

Ennek ellenére az éves listán csak a harmadik helyre kerül a száguldó cirkusz, az első két helyet két amerikai sportág foglalja el. Egy teljes idényben az NFL (6,5 milliárd dollár – 1050 milliárd forint) és szintén baseballbajnokság (5,1 milliárd dollár – 823 milliárd forint) többet hoz, ugyanis jóval több meccsük van, mint ahány F1-es futam – a Forma-1 egy szezonban “csak” 3,9 milliárd dolláros (628 milliárd forint) bevétellel büszkélkedhet.

Idén 18 futamból áll a világbajnokság (vezess.hu)

Idén 18 futamból áll a világbajnokság (vezess.hu)

Az első teljesen európai sportág a bevételi listán az F1 mögött a negyedik helyen álló angol focibajnokság, a Premiere League – az ő meccseik évi 3 milliárd dollárt (483 milliárd forint) hoznak a konyhára.

A F1 esetében a Deloitte Sport Business a vállalati bevételeket, a közvetítési jogdíjakat, a csapatok, a pályák bevételeit, és a jegyeladásokból származó pénzeket is figyelembe vette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik