Élet-Stílus

Scolari lesz a Chelsea menedzsere

Lehullt a lepel: a portugál válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, a brazil Luiz Felipe Scolari irányítja majd a jövőben az angol Chelsea labdarúgócsapatát.

Az 59 éves szakember szerződtetését szerdán, kevéssel azután jelentették be Londonban, hogy a portugálok második csoportmeccsüket is megnyerték az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. Luiz Felipe Scolari jelenlegi szerződése június 29-én, azaz a kontinensviadal döntőjének napján jár le, és a Chelsea-nél július elsején áll majd munkába.

„Scolari a világ egyik legjobb labdarúgóedzője, szövetségi kapitányként és klubedzőként
is komoly sikereket ért el” – olvasható a londoni együttes hivatalos közleményében.

S ha már itt tartunk: Scolari 2002-ben vb-aranyérmet szerzett a brazilokkal, a portugálokkal pedig Európa-bajnoki ezüstérmes (2004), illetve világbajnoki elődöntős volt (2006), emellett a Palmeirasszal és Gremióval is nyert Libertadores-kupát, utóbbi szakvezetőjeként brazil bajnoknak is vallhatja magát.

Az Eb után London felé veszi az irányt (MTI/EPA)

Az Eb után London felé veszi az irányt (MTI/EPA)

Európában ugyanakkor először vállal klubedzői feladatot, hogy mennyiért, nos, az érdekes kérdés. Pletykaszinten ugyanis felmerült, hogy a Chelsea-nél két és félszer annyit keres majd, mint a portugálok irányítójaként, a londoni klubnál azonban nem fedték fel a szerződésének részleteit, és egészen addig nem is várható ez ügyben újabb információ – szögezte le a Chelsea közleménye -, ameddig Scolari a portugálok kispadján ül.

Tudósító

Kint jár az Európa-bajnokság helyszínein? Van egy fotója, videója, tudósítása? Töltse fel az FN-tudósítóba!

Angol lapértesülések szerint „Big Phil” Carlo Ancelottival, az AC Milan vezetőedzőjével, az Intertől távozó Roberto Mancinival és a Manchester City kispadját nemrég elfoglaló Mark Hughes-zal „vetélkedett” a Chelsea menedzseri posztjáról, és az döntött mellette, hogy (idézet a közleményből) „a játékosokból és a csapatból is képes kihozni a maximumot, rendkívül ambiciózus, továbbá elképzelései összepasszolnak a Chelsea-ével.” Ehhez hozzábiggyesztették azt is, hogy ő volt a legjobb választás.

Az persze más kérdés, hogy a szigetországban miképp fogadják majd, hiszen Scolari korábban sok borsot tört az angol szurkolók orra alá, lévén, a 2002-es és a 2006-os vb-n, miképp a 2004-es Eb-n is az általa irányított válogatott búcsúztatta Angliát.

Végezetül: Paulo Ferreira, a Chelsea és a portugál válogatott védője így reagált a brazil tréner kinevezésére: „Szükségünk volt egy jó menedzsere, és Scolari kiváló szakember. Nagy hasznára lesz a Chelsea-nek.” Nos, hamarosan ez is kiderül…

Scolari a negyedik

A brazil szakember – aki a hírek szerint 2011-ig kötelezte el magát – az Abramovics-éra negyedik vezetőedzője. Az olasz Claudio Ranierit, a portugál Jose Mourinhót és az izraeli Avram Grantet követi a kispadon. Utóbbi talpára május végén kötöttek útilaput Londonban, nem sokkal azután, hogy a bajnokságban és a BL-ben is ezüstérmes lett a Chelsea-vel, amellyel szemben egyébként az eredményesség mellett a szórakoztató játék is elvárás lesz a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik