Élet-Stílus

Nemzetközi gregorián fesztivált rendeznek Vácott

A Dunakanyar legrangosabb nyári zenei rendezvényeként július 3-tól rendezik meg Vácott a IV. Nemzetközi Gregorián Fesztivált, amelyre eddig 6 ország együttesei jelezték részvételi szándékukat.

Ruthner Judit, a Gregorián Társaság titkára elmondta, hogy e sajátos, egyszólamú énekes műfaj iránt fokozódik az érdeklődés, mert a szakrális és a művészi zene képes a hallgatóságban egy belső harmóniát, nyugalmat teremteni. Márpedig a zaklatott, túlhajszolt mai világban erre mind nagyobb az igény.

Ráadásul a modern technika lehetővé teszi, hogy a latin nyelven éneklő csoportok, a szkólák szövegét lefordítva, kivetítőn követni lehessen, így a gregorián imádságos lelkülete a templomi liturgián át még kiteljesítőbb művészi élményt képes adni – tette hozzá.

Az első fesztivált 10 évvel ezelőtt rendezték, és a hagyományoknak megfelelően a helyszín most is a székesegyház lesz. A programok sora július 3-án este főpapi gregorián szentmisével veszi kezdetét, majd az észtországi Vox Clamantis, azt követően pedig az olasz In Dulci Jubilo együttes énekel.

A megnyitót követő napokban hazai, osztrák, japán és venezuelai szkólák adnak elő régi templomi dallamokat. Ruthner Judit az együttesek közül kiemelte az ifj. Sapszon Ferenc vezette, budapesti Jubilate Scholát, amely, mint mondta, a legnevesebb a résztvevők közül. A szkólák hangversenyein különféle interpretációs stílusokkal is megismerkedhet a közönség.

Ezek világos összehasonlítására valamennyi együttes bemutatja az Ecce guam iucundum graduláét. Az együttesek Budapesten is több helyen, például a Villányi úti Szent Imre templomban is vendégszerepelnek majd – hívta fel a figyelmet Ruthner Judit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik