Élet-Stílus

Eb: él az osztrák esély

Ausztria, az utolsó percben kissé könnyű szívvel megítélt büntetőnek köszönhetően, döntetlenre végzett Lengyelországgal. Az első félórában helyzetek sokaságát elpuskázó osztrákok még reménykedhetnek, akárcsak az utolsó fordulóban a már továbbjutott horvátokkal találkozó lengyelek.

Az osztrák válogatott a horvátok ellen látott extázissal esett a lengyeleknek, már a 3. perctől sorjáztak a pirosmezesek helyzetei, ám klasszis csatár hiányában az összes lehetőség kimaradt.

Bár egy megmozdulás a lengyelekhez is fűződött – Krzynowek beívelése után Roger Guerreiro fejelt magasan a kapu fölé – ezt egyoldalú osztrák felvonulás követte. Előbb Ivanschitz két távoli lövésénél védett Boruc, egy lengyel baki (Wasilewski nem értette meg magát Joppal) után pedig Harnik került szembe a Celtic kapusával – az egy egy ellenit utóbbi nyerte.

Még Garics is rohamozott - Boruc mindent védett (MTI)

Még Garics is rohamozott – Boruc mindent védett (MTI)

A házigazdák futószalagon alakították ki a jobbnál jobb gólhelyzeteket, de rendre elpuskázták azokat. Boruc ugyan remekelt, de jobb összpontosítás esetén ő is tehetetlen lett volna Harnik újabb, majd Leitgeb ziccerénél – mindkétszer „levegőben lógott” a gól.

Előzmény nélküli lengyel gól

Korkmaz két sanszos megmozdulása után viszont a már-már lefutballozott lengyelek szereztek vezetést. A balszélen Smolarek észrevette, hogy Saganowski a jobboldalon szabadon érkezik. Pazar átíveléssel lepte meg a hátvédet, aki egy csel után középre adott, s a kifele mozgó, ettől függetlenül lesgyanús helyzetben lévő Roger Guerreiro közelrő a kapuba pöckölt.

A gól után megnyugodtak a lengyelek, s kezükbe véve az irányítást lassították a tempót – így a hátralévő időben a hazaiak nem tudták beszorítani ellenfelüket. Kiváló első félidő után a győzelemért kevesebbet tevő, de az esélyekkel lényegesen jobban gazdálkodó együttes állt nyerésre.

Roger Guerrio góljával szereztek vezetést a lengyelek (MTI)

Roger Guerreiro góljával szereztek vezetést a lengyelek (MTI)

A második félidő egy Ivanschitz-helyzettel indult, a középpályás Bak melett elesett, Webb továbbot intett (nem volt büntető). A nyeregben lévő lengyelek azonban nem futottak bele abba a hibába, mint az első félidőben: rutinosan tartották a labdát; a hazai rohamok elmaradtak.

Sőt, Roger Guerreiro passza után Smolarek tört be veszélyesen, Garics az utolsó pillanatban lépett közbe. A brazil-lengyel gólja után egyre jobban belejött, második ívelése után Saganowski került (volna) remek helyzetbe, Prödl azonban tisztázott.

Vastic lett a megmentő

Csapata nehéz helyzetét látva Josef Hickersberger cserélt, Vastic és Kienast érkezett, ám továbbra is a lengyelek voltak veszélyesebbek – Krzynowek szabadrúgását nehezen tolta fölé Macho. A másik oldalon is rögzített helyzetből keletkezett riadalom, Vastic azonban magasan fölé lőtt.

A veterán támadó viszont csak kiharcolta a döntetlent. A kapkodásba torkolló hajrá ugyan eseménytelenül telt, de a hosszabbításban, egy ártalmatlan szituáció során Lewandowski a mezénél lerántotta Prödlt (meg lehetett adni), s az angol játékvezető büntetőt ítélt.

Nem remegett meg a veterán Vastic lába (MTI)

Nem remegett meg a veterán Vastic lába (MTI)

Vastic a kapu jobb oldalába lőtt, s ezzel Svájccal ellentétben Ausztria megőrizte esélyét. Amennyiben a vendéglátók az utolsó fordulóban legyőzik Németországot, továbbjutnak a csoportból.

Ahogy a lengyelek sem szomorkodhatnak; feltéve, hogy a mérkőzés nyomán már továbbjutó, s így minden bizonnyal a B-csapatukkal kiálló horvátokat legyőzik.

Nyilatkozatok

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya: “Óriási lehetőségeink voltak, többször megszerezhettük volna a vezetést. A kispadról nem tudom megítélni, hogy a lengyel gólt lesállás előzte-e meg, azt sem tudom megmondani, járt-e volna korábban is büntető a javunkra, ezeket a helyzeteket a kispadról nem lehet megítélni. Szenvedélyesen játszottunk, elszántan küzdöttünk, de a lengyelek nagyon erősek voltak.”

Leo Beenhakker, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya: “Azt hiszem, ezzel számunkra véget ért az Eb. A továbbjutás már nem a mi kezünkben van, valószínűleg kiesünk. Nem tehetek szemrehányást a fiúknak, elégedett vagyok velük. Nagyon nehéz elfogadni a mai eredményt. Most először saját magamat kell felráznom, utána ugyanezt megteszem a csapattal is.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

B-csoport, 2. forduló

Ausztria-Lengyelország 1-1 (0-1)
Bécs, Ernst-Happel, 51 428 néző. Vezette: Webb (angol)
Gól: Vastic (92., 11-esből) illetve Roger (31.)
Ausztria: Macho – Garics, Prödl, Stranzl, Pogatetz – Aufhauser (Säumel, 74.) – Leitgeb – Ivanschitz (Kienast, 64.), Korkmaz – Linz (Vastic, 64.), Harnik. Szövetségi kapitány: Josef Hickersberger
Lengyelország: Boruc – Wasilewski, Jop (Golanski, 46.), J. Bak, Mi. Zewlakow – Dudka, Lewandowski – Saganowski (Lobodzinski, 83.), Roger Guerreiro (Murawski, 85.), Krzynowek – Smolarek. Szövetségi kapitány: Leo Beenhakker

Az állás:
1. Horvátország 6 pont (3-1, továbbjutott), 2. Németország 3 (3-2), 3. Ausztria 1 (1-2), 4. Lengyelország 1 (1-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik