Élet-Stílus

Nem isznak eleget a szurkolók

Panaszkodnak az ausztriai szurkolózónák vendéglősei, mert a forgalom messze-messze elmarad a várakozásoktól, és szinte alig van bevételük. Gondjaikat tovább súlyosbíthatja, hogy csütörtöktől esőt ígérnek a jósok, ami még inkább visszavetheti a sörfogyasztást.

Bár Alan Ridley, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szponzorfőnöke sajtóértekezletén azt mondta, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság első négy napján összesen 750 ezren keresték a drukkerek számára létesített nyolc svájci és ausztriai „vigalmi övezetet”, maguk a vendéglősök – állításuk szerint – ebből vajmi keveset éreznek.

Vannak napszakok, amikor a zónák valósággal konganak az ürességtől, csak néhány száz ember téblábol a lezárt területeken, a forgalom pedig gyalázatosan gyér. A Ring mentén a városházától (Rathausplatz) a Hősök teréig (Heldenplatz) húzódó bécsi övezetet úgy tervezték, hogy akár hetvenezer embert is befogadjon, eddig azonban legföljebb ötvenezren tartózkodtak egy időben benne – jobbára azonban csak néhány ezren múlatják az időt a standok körül.

Keveset fogyasztanak (MTI/EPA)

Keveset fogyasztanak (MTI/EPA)

A vendéglősök közül többen elmondták a szerdai lapokban, hogy forgalmuk kilencven százalékkal marad el a remélttől. Jó néhányan már arra kényszerültek, hogy alkalmazottak java részét elbocsássák, annyira nem megy az üzlet. Egyik-másik stand nagyon rossz helyen fekszik, ráadásul a főváros irtózatos bérleti díjakat szabott a számukra. Az egyik vendéglős úgy számolta, hogy naponta legalább 1400 italt kellene eladnia ahhoz, hogy ne legyen ráfizetéses a vállalkozása: ezzel szemben például kedden egész délelőtt alig öt ital fogyott el nála. Egy másik szerint eddig naponta 4000 euró a vesztesége. Nemcsak a felszolgálókat, hanem a biztonsági őröket is fizetniük kell.

Vannak, akik ügyvédjükhöz akarnak fordulni, hogy jogorvoslatot keressenek. Vagy sztrájkba lépnek, vagy bepanaszolják a fővárost a méltánytalan körülmények miatt. Aláírásgyűjtés is kezdődött közöttük, hogy kezdeményezzék a bérleti díjak felére csökkentését.

Hasonló a helyzet a többi helyszínen, Innsbruckban, Salzburgban és Klagenfurtban is. Egy innsbrucki vendéglős közölte, hogy kedden, az első játéknapon ugyan némileg felpezsdült az élet, de addig gyakorlatig „semmi, de semmi sem történt”. A klagenfurti zóna időnként inkább egy szellemvároshoz hasonlít, semmint szórakozónegyedhez. A salzburgiak pedig azt hánytorgatják fel, hogy a svédek inkább a magukkal hozott sört fogyasztják…

Amin persze nemigen lehet csodálkozni, ugyanis egy korsó Carlsberg-sört 4,5 euróért – durván 1100 forintért – mérnek (a Carslberg az Európa-bajnokság hivatalos sörszállítója). A vendéglősök most arra készülnek, hogy reggel kilenc és délután két óra között – a „Happy Hour” jegyében – egy euróval olcsóbban adják az italokat.

Az időjárás sem kecsegteti őket sok jóval, ugyanis csütörtöktől a meteorológiai intézet szerint egy hideg, esős front éri el a fővárost. A hűvös pedig azzal fenyeget, hogy a sör sem fogy majd olyan jól, mint a nagy melegben. Vasárnap, amikor az osztrák csapat első mérkőzését játszotta, és közel harmincfokos volt a hőmérséklet, 35 000 korsó árpanedűt öntöttek le a torkukon a szurkolók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik