Élet-Stílus

Mégis tornádó volt Miskolcnál

admin
admin

2008. 06. 11. 14:25

Miskolc környékén több felhőtölcsért észleltek szerda délelőtt. Míg korábban a FigyelőNet arról értesült, hogy ezekből egy sem ért le a földig, kora délután azonban az A-Met amatőr meteorológiai egyesület meteorológus szakértője arról értesítette lapunkat, hogy több szemtanú beszámolója alapján biztosan tornádó jelent meg a térségben.

Szerda délelőtt a FigyelőNet olvasója jelezte, hogy 10.50-kor tornádótölcsér ereszkedett Miskolc északkeleti részére Onga irányából mintegy 6 kilométer hosszan. Az egyik helyszínen lévő amatőr meteorológustól megtudtuk, hogy az időjárási jelenség nem tornádó volt, hanem úgynevezett tuba. Ez a forgószéltől annyiban különbözik, hogy nem ér el a földig, és ezért ott nem is okoz pusztítást.

Forrás: Metnet.hu

Forrás: Metnet.hu

Ezután azonban kiderült, hogy több felhőtölcsér is megjelent Miskolc környékén, és ezekből legalább egy fel is kavarta a földön lévő port, amely azt bizonyítja, hogy a tölcsér alja leért a földre – mondta Sárközi Szilárd, az A-Met egyesület elnöke a FigyelőNetnek.

A földig érő tölcsér azért különösen fontos, mert ilyenkor a forgószél károkozó képessége jelentősen megnő. Ebben az esetben legszerencsésebb esetben csak a port kavarja fel, de durvább esetben akár személygépkocsi méretű tárgyakat, lakókocsikat, konténereket is elrepíthet több tíz méterre. Egy tornádónak ráadásul akkora szívóereje lehet, hogy akár teljes tetőszerkezeteket téphet le. Különösen veszélyes lehet az a törmelék is, amelyet a forgószél felkap, mert azok lövedékszerűen okozhatnak kárt akár az emberéletben, akár a tárgyakban.

Sárközy szerint az utóbbi 50 év távlatában nem észleltek mostanában kiemelkedően több tornádót, csak a közvélemény az utóbbi időben érzékenyebben reagált, különösen a 2006. augusztus 20-ai tragikus vihar óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.