Élet-Stílus

Nyertek a portugálok

1996-ban Csehország és Portugália remek mérkőzésen feladta a leckét az utódoknak: s 12 év elteltével Decóék valamint Barosék felvették a kesztyűt. Izgalmas, eseménydús találkozón végül a portugálok nyertek, de a cseheket sem érheti szemrehányás: fociztak egy jót.

A 2004-es Eb gólkirályának szerepeltetése meglepetés volt, de mint kiderült, Karel Brückner jót húzott – Deco a végén a meccs legjobbjaként tündökölt. A csehek kezdtek elszántabban, mégis ellenfelük szerzett vezetést.

Sionko fejese után a portugálok adogattak a tizenhatos előterében, Ronaldo-Nuno Gomes kényszerítő után előbbi tört be, Cech beleért ugyan a labdába, ám így lett jó az ötös bal sarkánál drukkoló Decónak. A középpályás első lövésébe még belevetődött Rozehnal, viszont az ismétlés a gólvonalon ácsorgó Jankulovski ellenére a hálóban landolt.

GALÉRIA

GALÉRIA


Cseh fölény, kimaradt helyzetek

A cseheknek támadniuk kellett, és meg is tették. Előbb Baros fejelt Carvalho és Pepe szorításában, majd Sionko csinált bohócot a Real hátvédjéből. Plasil jobboldali szöglete után pedig ismét a dániai légiós érkezett, és 10 méterről a hálóba fejelt. A maga részéről Baros is kitett magáért, Carvalhót igencsak megforgatta, beadását viszont takarították az érkező portugálok.

A nagy rohanás után mindkét csapat fújtatott egyet, s ezek után a két védelem már nem hibázott. A 45. percben Ronaldo végezhetett el szabadrúgást a baloldalról, ám terpesz-pózát ezúttal nem követte a felkonferálásnak megfelelő lövés: kísérletét Cech könnyedén ölelte magához.

Sionko bravúros fejessel egyenlített (MTI)

Sionko bravúros fejessel egyenlített (MTI/EPA)

Szünet után a portugálok berendezkedtek a csehek térfelén, a legnagyobb helyzetet mégis a Brückner-legények tékozolták el. Sionko a jobbszélen sokadszorra csapta be Paulo Ferreirát, az alapvonaltól laposan középre lőtt, Baros azonban kevéssel lemaradt a passzról.

Célt értek a portugál kontrák

Két villámgyors kontrával válaszoltak a portugálok. Előbb Rozehnal hibája után Nuno Gomes került lövőhelyzetbe, de a középső hátvéd jóvátéve hibáját, becsúszva mentett, majd Deco szép helyzetfelismerése után Simao lőhetett középről, ehelyett a hazaadást választotta: Cech köszönte szépen.

Bő órányi játék után hatalmas helyzetet hagytak ki a csehek. Plasil megismételt jobboldali szögletéből a rövid oldalon érkező Ujfalusi fejelt, labdája alig kerülte el a jobb alsó sarkot, s Baros is a közelben ólálkodott.

A cseh helyzetet portugál gól követte. Deco cselezgetett a tizenhatos jobb sarkánál, egy tempó után keresztbe passzolt és az érkező Ronaldo állítás nélkül a kapu jobb oldalába lőtt. A csehek újfent támadásba lendültek, s ívelgetésük rengeteg gondot okozott a portugál tizenhatoson belül, a 70 percben Plasil kanyarintása után Baros elől az utolsó pillanatban takarított ferreira.

A hajrára nőtt a cseh nyomás. Baros fejelt mellé, majd a 82. percben hatalmas ziccert hibáztak az ekkor már Kollerrel rohamozó csehek: Sionko teljesen egyedül fejelhetett a tizenegyes pontnál, Ricardo bravúros reflexszel a léc fölé tuszkolta a labdát.

Nagy igyekezetükben a csehek megfeledkeztek a védekezésről, s Deco újabb helyzetfelismerése – egy gyorsan elvégzett szabadrúgás – nyomán Ronaldo ugorhatott ki úgy a leshatáron, hogy egy cseh védő sem volt a közelben, a jobboldalon érkező Qaresmához játszott, s az Eb-debütáns az üres kapuba pofozta a labdát.

Portugál öröm a végén - egy lépés a továbbjutás (MTI)

Portugál öröm (MTI/EPA)

Bár a két csapat között nem volt kétgólnyi a különbség, a portugálok annak ellenére megérdemelten győztek, hogy a hajrában az első mérkőzésükhöz képest jelentőset javuló csehek az egyenlítéshez is igencsak közel álltak.

Nyilatkozatok
Luiz Felipe Scolari, a portugálok kapitánya:
“Elégedett vagyok a csapat hozzállásával és teljesítményével. Küzdenünk kellett, de jól játszottunk. Megfelelően sikerült a felkészülésünk és ez látszik az eredményeinken.”

Karel Brückner, a csehek kapitánya:
„Szinte semmi sem valósult meg az elképzeléseinkből. A portugálok megérdemelten nyertek. A továbbjutás azonban a mi kezünkben van, ha az utolsó fordulóban nyerünk a törökök ellen, akkor bejutunk a negyeddöntőbe.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

A-csoport, 2. forduló

Csehország-Portugália 1-3 (1-1)
Genf, Stade de Genève, 29 ezer néző. Vezette: Vasszarasz (görög)
Gól: Sionko (17.) illetve Deco (8.), Ronaldo (63.), Quaresma (91.)
Csehország: Cech – Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski – Galasek (Koller, 73.) – Polak, Matejovsky (Vlcek, 68.) – Sionko, Plasil (Jarolim, 85.) – Baros. Szövetségi kapitány: Karel Brückner
Portugália: Ricardo – Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira – Petit – Joao Moutinho (Meira, 75.), Deco – Simao (Quaresma, 80.), Cristiano Ronaldo – Nuno Gomes (Hugo Almeida, 80.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Az állás:
1. Portugália 6 pont (5-1), 2. Csehország 3 (2-3), 3. Svájc 0 (0-1), 4. Törökország 0 (0-2)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik