Élet-Stílus

Szép vereségről írnak az osztrák lapok

„A nagy küzdőszellem nem volt elég", „Egy szép 0-1", „Hideg kezdés után forró finis" - ilyen és ehhez hasonló címekkel látták el beszámolóikat az osztrák lapok.

A társázigazda Ausztria megszorongatta ugyan a sokkalta esélyesebb horvátokat, de egy tizenegyesből kapott góllal korán hátrányba került, s bár igyekezett, nem úszta meg a vereséget.

A Die Presse kiemelte, hogy bekapott gól hidegzuhanyként hatott, és egy csapásra felborította a Josef Hickersberger szövetségi kapitány által gondosan felépített taktikát.

A sokk olyan mély volt, hogy a csapat sokáig nem talált magára, és csak a második félidőben adtak bele mindent a játékosok. Ugyanakkor ez már késő volt, ráadásul a horvátok teljesen visszavonultak, a támadással már nem is próbálkoztak.

A lap idézte az edzőt, aki úgy nyilatkozott, hogy „figyelembe véve azt az odaadást, amellyel küzdöttünk, egyszerűen nem ezt érdemeltük”. Josef Hickersberger emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben mennyi energiát fektettek a felkészülésbe, hogy helyt tudjanak állni a hazai Eb-n. „Ez a legrosszabb kezdés, amely velünk megeshetett” – kesergett a tréner.

Az elszántságért dicséret jár, pont nem (MTI/EPA)

Az elszántságért dicséret jár, pont nem (MTI/EPA)

A Der Standard úgy látta, hogy az osztrák csapat szoros mérkőzésen maradt alul, és egyáltalán nincs miért szégyenkeznie: időnként a piros-fehérek uralták a pályát, védekezésre kényszerítve a sokkal híresebb ellenfelet.

„Rögtön a kezdő sípszó után azonban egy ostoba szerelés megfosztotta a házigazdákat attól, hogy learathassák kemény munkájuk gyümölcsét” – írta a lap, hozzátéve, hogy az Ernst Happel Stadionban tapasztalt hangulat is alátámasztja azt a benyomást, hogy a csapat csupán „balszerencsével” kapott ki.

tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása? Töltse fel az FN-tudósítóba!

A mérkőzéshez fűzött kommentárjában a Der Standard sporttörténeti napnak nevezte 2008. június 8-át: Hickersberger irányításával a nemzeti tizenegy bizonyos szempontból azt próbálta bepótolni, amit az osztrák labdarúgás az utóbbi 25 ében elmulasztott. „Ez a merész szándék legalábbis az első meccs alapján nem sült el balul. Horvátország ellen ugyanis szabad 0-1 arányban veszíteni” – hangzik a lap ítélete.

„Hickersberger mindent jól csinált. Helyesen döntött a kapus személyéről, emellett a megfelelő taktikát választotta. Abból tényleg nem indulhatott ki, hogy már a negyedik percben bekapunk egy tizenegyesgólt”.

A Kurier is az odaadást méltatta: „az együttes mindent megtett, amit osztrák mértékkel megtehetett: a játékosok heteken át keményen edzettek, titkos taktikákat gyakoroltak, a vezetők pedig éjszakákon át morfondíroztak, hogy az első találkozón jól szerepeljenek. Olic buktatása azonban halomba döntötte az összes taktikai tervet, és odalett a remény is. A Modric által a kapu közepébe lőtt labda egyszersmind a piros-fehérek lelkének a közepébe is betalált” – így a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik