Élet-Stílus

Módosították a filmtörvényt

Az Országgyűlés hétfőn módosította a mozgóképről szóló törvényt, így a jövőben - az európai uniós szabályoknak megfelelően - csak meghatározott kulturális tartalmú filmek juthatnak támogatáshoz.

A képviselők 212 igen szavazattal, 1 ellenében, 155 tartózkodás mellett támogatták az előterjesztést.

A jogszabály pontrendszer alapján határozza meg a filmek állami támogathatósága szempontjából releváns, minden filmes műfaj kulturális tartalmára vonatkozó kritériumokat.

A szakma alig várta

A filmes szakma már alig várta, hogy a féléves kényszerszünet, a filmtörvény módosítása után újra fellendüljön az üzlet, és érkezhessenek a határon toporgó szuperprodukciók. Tavaly december 31-én ugyanis a magyar filmtámogatási program lejárt, és az ezt követő időszakra az Európai Unió jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy életbe lépjen az újabb támogatási rendszer.

A Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) korábban a kérdésünkre elmondták, hogy mindenképpen változtatni kellett a visszatérítés rendszerén, mert az Európai Bizottság számára túl lazán voltak benne megfogalmazva a támogatott filmek kulturális feltételei. A most elfogadott törvénymódosítás azonban német és máltai mintára már tartalmaz egy kulturális tesztet.

Indulhat a pontgyűjtés

A törvénytervezetben álló táblázat szerint kulturális tartalom és gyártási feltételek alapján lehet pontokat szerezni. A támogatáshoz szükséges 16 pont megszerzését már az a szuperprodukció is teljesítheti, amely angol nyelven készül, a stáb legalább 51 százaléka magyar, a forgatási helyszín Magyarországon van, és a film előkészítését vagy utómunkálatát is Magyarországon végzik.

A megfelelő kulturális tartalmak érvényesüléséhez azonban a kulturális feltételek 8 kategóriájából (lásd keretes írásunk) legalább 2-ből mindenképpen pontot kell szerezni. Önmagában a gyártási rész még nem jogosít az állami támogatás igénybevételére. Az MMK-nál ugyancsak elárulták, hogy mivel ez a rendszer több uniós országban működik, a kulturális teszt életbe léptetésével várhatóan megfelelünk majd az Európai Bizottságnak.

„A külföldi szuperprodukciók itt toporognak a határon, hogy megszülessen a döntés a filmtörvény módosításáról” – tudtuk meg Taba Miklóstól a Nemzeti Filmiroda igazgatójától. Azt ugyan az üzleti titok védelme miatt nem árulhatta el, hogy mely produkciókkal tárgyalnak, és hogy kik szándékoznak jönni, de annyit jelzett, hogy a korábbi 2006-os, 2007-es nagy felfutásnak megfelelő további növekedésére számíthatunk, amennyiben megnyugtatóan rendeződik az adó-visszatérítés ügye.

Módosították a filmtörvényt 1

A filmtörvény módosítását és az adóvisszatérítés ügyét az etyeki Korda Stúdió is árgus szemekkel figyeli. A Figyelőnek ugyanis korábban több forrásból megerősítették, hogy a 2007 nyarán-őszén forgatott, 72 millió dolláros költségvetésű Hellboy (Pokolfajzat) 2 című – kísérletinek tekintett – film forgatása óta nincs érdemi megrendelésük. Így a 150 millió euróból (közel 38 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok.

Az óriási hajók filmezésére is alkalmas 5900 négyzetméteres terem építését pedig egyelőre nem folytatják, amíg a filmtörvény kedvezményének ügye nem oldódik meg, és meg nem érkeznek a megrendelők. Most azonban, hogy a hazai törvényi háttér rendeződött, már csak Brüsszel jóváhagyására van szükség, amely a kulturális tárca illetékese szerint júliusra várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik