Élet-Stílus

Kovács és Kolonicsék már készülhetnek Pekingre

A kajakos Kovács Katalin és a kenus Kozmann György, Kolonics György duó is kiharcolta a pekingi csapattagságot K-1, illetve C-2 500 m-en a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is.

Mindkét egységnek – mint a tavalyi vb győztesének – védettséget adott ezekben a számokban Angyal Zoltán szövetségi kapitány, nevezetesen, hogy ha a Vk-n az első két hely valamelyikén végeznek és megelőzik a másik magyar indulót, nem kell tovább válogatózniuk.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt küzdelemben, női K-1-ben a két hete Fábiánné Rozsnyói Katalinnal szakító, s azóta Sári Nándorral készülő, friss Eb-győztes Kovács egyik legnagyobb ellenfele a továbbra is a sikertrénerrel dolgozó, 2006-ban vb-aranyérmes Benedek Dalma volt, persze a külföldi riválisok is arra törekedtek, hogy borsot törjenek a hazai favoritok orra alá. Kovács és a német Katrin Wagner-Augustin kapta el a legjobban a rajtot, Benedek kissé beragadt, így féltávhoz Kovács, Wagner, Benedek sorrendben érkeztek. Kovács kezében aztán a táv második felében sem remegett meg a lapát, jelentős előnye bőven kitartott a célig, s bár Benedek remekül hajrázott, ez csak a német kajakos megelőzésére és a második helyre volt elég. Kovács Katalin ezzel pályafutása harmadik olimpiájára készülhet és először állhat majd rajthoz egyesben.

Kovács először ndulhat olimpián egyesben (MTI)

Kovács először ndulhat olimpián egyesben (MTI)

“Természetesen nagyon örülök, bár nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert úgy érzem, mind a három számban, így egyesben, párosban és négyesben is van még min javítanom, javítanunk. Sokan kérdezik most tőlem, hogy elégtételt érzek-e egyesben a 2004-ben történtek miatt, de nincs bennem ilyen érzés. Készülök az olimpiára, még sok idő van hátra.” – nyilatkozta Kovács.

A férfiak hasonló számában is bombaerős volt a finálé mezőnye, amelyben két magyar, Vereckei Ákos és Benkő Zoltán próbálkozott, ráadásul egymás melletti pályákon. A dobogóra egyiküknek sem volt esélye, előbbi végül hatodik, utóbbi pedig kilencedik, azaz utolsó lett, de Vereckeit legalább vigasztalhatja a tény, hogy a válogatógyőzelem az övé lett. A versenyt a kanadaiak olimpiai címvédő klasszisa, Adam van Koeverden nyerte.

A kenusoknál a szegedi kedvenc Vajda Attila – aki pénteki, 1000 m-es győzelmével már belapátolta magát a pekingi csapatba – hatalmas hajrával, célfotós döntéssel (12 ezredmásodperccel) megelőzve a németek csillagát, Andreas Dittmert, ismét elsőként haladt át a célvonalon, azaz bravúros duplázást mutatott be. Az már korábban eldőlt, hogy a válogatót is ő nyerte, ugyanis Fürdök Gábor csak a B döntőbe kvalifikálta magát és összesítésben a 15. lett.

Újabb hatalmas bravúr Vajdától (MTI)

Újabb hatalmas bravúr Vajdától (MTI)

Férfi K-2-ben Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor pénteki fölényes győzelme után ismét emlékezeteset produkált: a rossz rajt után méterről-méterre kapaszkodott fel, majd 300-nál már az ő hátukat nézte a mezőny, benne a németek olimpia, világ- és Európa-bajnok kettősével, az évek óta veretlen Ronald Rauhével és Tim Wieskötterrel. A magyar duó a végét is remekül bírta, s végül parádés sikert aratott, így Kammerer – miután csókot dobott a közönségnek – jogosan cuppantott egyet a saját bicepszére is. A finálé másik magyar résztvevője, a fiatal Szalay Tamás, Papp Sándor kettős hetedik lett.

C-2-ben szintén két hazai párosnak szurkolhatott a publikum. Az olimpiai csapattagságért is lapátoló Kozmann, Kolonics duó remekül versenyezve második lett az olimpiai címvédő kínaiak mögött, ezzel már készülhet az ötkarikás játékokra – Kolonics pályafutása során ötödször! -, míg a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály kettős kilencedikként ért be.

“Most sokkal jobban sikerült a pályánk eleje, mint szokott, ennek nagyon örülök és annak is, hogy nem sokkal kaptunk ki a kínaiaktól, ez abszolút behozható különbség. Egyértelműen megkönnyebbülés, hogy már most bekerültünk a csapatba. Hogy mennyiben más az ötödik olimpiámra készülni, mint a korábbiakra? Még nem tudom, dolgozunk keményen és majd meglátjuk, ez mire lesz elég.” – fogalmazott Kolonics.

Az 500-as program zárásaként a szintén óriási érdeklődéssel kísért női páros fináléját rendezték: Kovácsnak és Benedeknek is mintegy háromnegyed órája volt arra, hogy áthangoljon az egyes után, előbbi olimpiai bajnok társával, Janics Natasával, utóbbi pedig Paksy Tímeával szállt vízre. A számot végül a németek nyerték nagy fölénnyel, Kovácsék a második, Paksyék pedig a harmadik helyen értek a célba.

Női K-4-ben már pénteken lebonyolították a finálét, míg a férfiaknál K-4-ben és C-4-ben nem rendeznek versenyt 500 m-en.

A Vk jelentette az első fordulót az olimpiai válogatók sorában, a második körre június végén, az ob keretében kerül sor, amennyiben a két viadalon más-más egység diadalmaskodik az adott számban, július elején úgynevezett szétlövést rendeznek. A mostani versenyről csak a világbajnoki címvédő egységek harcolhatták ki a pekingi csapattagságot.

Szombati eredmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik